Μία από τις πιο αναπάντεχες ανακοινώσεις στο ετήσιο συνέδριο της Microsoft, στις αρχές του Απριλίου, ήταν η ανακοίνωση για επικείμενη επιστροφή του μενού έναρξης – Start menu.

Παρ’ ότι η Microsoft προσπάθησε να εξαλείψει τελείως το Start menu στα Windows 8, οι χρήστες ποτέ δεν σταμάτησαν να το επιζητούν. Τελικά, η εταιρία αναγκάστηκε να ενδώσει για να ικανοποιήσει και άρχισε την ανάπτυξη για μια ανανεωμένη έκδοση του.

Αν και το φιλικό σε οθόνες αφής Modern UI (ή Metro) φαίνεται να λειτουργεί αρκετά καλά σε tablet και συσκευές αφής, το ίδιο δεν ισχύει και στους παραδοσιακούς υπολογιστές με απλό… ποντίκι και πληκτρολόγιο.

Οι νέες πληροφορίες δεν αναφέρουν σε ποια έκδοση του λειτουργικού θα κάνει την επανεμφάνιση το Start menu. Ίσως θα θυμάστε ότι νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Microsoft εξέδωσε το Windows 8.1 Update με μικρές αλλαγές. Επομένως, η επόμενη έκδοση είναι πολύ πιθανό να λέγεται Windows 8.1 Update 2 ή απλά Windows 8.2.

Σύμφωνα με φήμες, ωστόσο, η επιστροφή του μπορεί να έρθει εντός ολίγων μηνών. Συγκεκριμένα πηγές κοντά στην Microsoft αναφέρουν μια ενημέρωση τον Αύγουστο ή τον Οκτώβριο.

Όπως φαίνεται και στην αρχική εικόνα, δεν θα είναι ακριβώς το παραδοσιακό μενού έναρξης. Θα είναι μάλλον μια προσπάθεια μίξης του παλαιού με το καινούργιο – δηλαδή της κλασσικής εμφάνισης του μενού στην αριστερή πλευρά, με τα γνωστά Tiles του Metro στην δεξιά πλευρά.

Η προσθήκη του μενού έναρξης είναι μια αναμφισβήτητα μια επιλογή προς την σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, είναι μια κίνηση η οποία θα έρθει με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, καθώς τα Windows 8 μετρούν ήδη 1,5 χρόνο διαθεσιμότητας, στον οποίο χρόνο η Microsoft δεν έκανε καμιά αλλαγή ως προς αυτό.

Στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα, μια πληθώρα εναλλακτικών επιλογών έχει εμφανιστεί, με δημοφιλέστερες το Classic Shell (δωρεάν) και το Start8 ($5).

Αλήθεια, εσείς τι πιστεύετε;

Σχόλια