Μια ταινία λακωνική και ψυχεδελική. Το καινούργιο έργο του Jonathan Glazer τραβάει τα βλέμματα του σινεφίλ θεατή, αλλά και του λάτρη του mainstream κινηματογράφου.

Με πρωταγωνίστρια τη Scarlett Johansson (τόσο πρωταγωνίστρια που μόνο αυτή παρουσιάζεται στους τίτλους αρχής), το «Κάτω από το δέρμα» εξερευνά το ανθρώπινο είναι και φαίνεσθαι μέσα από τα μάτια ενός εξωγήινου, ο οποίος ενδύεται το δέρμα μιας νεαρής γοητευτικής γυναίκας και γυρνά τους δρόμους της Σκωτίας με μοναδικό σκοπό να αποπλανεί μοναχικούς άνδρες και να τους οδηγεί, με το δόλωμα του κορμιού της, στο θάνατο. Η κατά τα άλλα αργοκίνητη υπόθεση περιπλέκεται όταν ο εξωγήινος, παρά το σαφές καθήκον του, αρχίζει να αποκτά ευαισθησία και συμπάθεια για το ανθρώπινο είδος.

Το φιλμ βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Michael Faber και έχει ως φόντο τα μουντά σκωτσέζικα τοπία – πόλης και εξοχής. Σε μεγάλο βαθμό εξελίσσεται γύρω από το πρόσωπο του εξωγήινου και το αυτοκίνητο που οδηγεί ενώ η αίσθηση του θεατή για την πλοκή είναι αργή, σχεδόν απόλυτα στατική. Στο συγκεχυμένο «είναι» του εξωγήινου, όλο κι όλο το οικείο στοιχείο είναι το δέρμα, το κάλυμμα, κι αυτό απατηλό. Το μόνο που γνωρίζουμε άμεσα είναι ο σκοπός του. Ωστόσο ο πρωταγωνιστικός ρόλος (και μαζί του η υπόθεση) χρωματίζεται από την αδέξια, διστακτική προσπάθεια να εξανθρωπιστεί ψυχοσωματικά, κάτι που περισσότερο θολώνει τη μυστηριακή ατμόσφαιρα παρά την καθαρίζει.

Ίσως το βασικότερο στοιχείο που χαρακτηρίζει το «Κάτω από το δέρμα» είναι ότι δίνει ελάχιστο υλικό στο θεατή για να επεξεργαστεί. Συγκριτικά με το μυθιστόρημα, το περιεχόμενο της ταινίας είναι οριακά λιτό.

αρχείο λήψης (2)

Προτέρημα ή ελάττωμα, αυτό εξαρτάται από τα μάτια που θα το δουν. Το βέβαιο είναι ότι με αυτό τον τρόπο δίνει πολλά περιθώρια για ελεύθερη ερμηνεία. Κάποιος μπορεί να την εκλάβει απλά ως ένα μυστηριώδες θρίλερ επιστημονικής φαντασίας, άλλος μπορεί να αναζητήσει συμβολισμούς και αλληγορίες, κι άλλος υπονοούμενα κοινωνικής φύσης.
Ένα από τα μάλλον προφανή υπονοούμενα είναι η τοποθέτηση της γυναίκας στην πλευρά του θύτη. Αγνοώντας την εξωγήινη φύση της πρωταγωνίστριας, αυτό που βλέπουμε είναι μια κοπέλα να εξαπατά άνδρες, τη στιγμή που ο παραδοσιακός (ή έστω πιο παραδοσιακός) «κίνδυνος» στους σκοτεινούς δρόμους είναι η μορφή του άνδρα δολοφόνου/βιαστή γυναικών. Οι ρόλοι αυτοί εδώ αντιστρέφονται, χωρίς απαραίτητα να είναι στόχος του σκηνοθέτη η ερμηνεία αυτή της ταινίας.

Το «Under the Skin» προβλήθηκε το 2013 στο Telluride Film Festival του Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών και στο 70ο Διεθνές Φεστιβάλ της Βενετίας. Απέσπασε εκθειαστικές κριτικές και έκανε πρεμιέρα στην Ελλάδα την 1η Μαίου 2014.

Σχόλια