Τα βινύλια μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα CD, σύμφωνα με την ετήσια μελέτη “2022 Year End Music Report” ή οποία συνδυάζει στοιχεία από την Ένωση Βιομηχανίας Ηχογράφησης της Αμερικής (RIAA) και την Παγκόσμια Έκθεση Μουσικής της IFPI.

Το 2022 ήταν η 16η συνεχόμενη χρονιά αύξησης των πωλήσεων των δίσκων βινυλίου (αύξηση 3% από το 2021), με τις συνολικές πωλήσεις να ξεπερνούν τα 41.000.000 άλμπουμ, έναντι 33.000.000 CD.

Οι δίσκοι βινυλίου ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα CD για πρώτη φορά μετά το 1987

Αν και σύμφωνα με τις έρευνες το streaming εξακολουθεί να κυριαρχεί, αποτελώντας το 84% των εσόδων της μουσικής βιομηχανίας, αποκαλύπτουν και κάτι ακόμα: ότι η έννοια του μουσικού άλμπουμ επιστρέφει εκεί όπου ξεκίνησε, στις 2 πλευρές των LP βινυλίου.

Οι ίδιες έρευνες δείχνουν επίσης ότι καθοριστικό ρόλο στην πρόσφατη ανάπτυξη της αγοράς βινυλίων έπαιξε η πανδημία. Λόγω του περιορισμού τους στο σπίτι, οι άνθρωποι αναζήτησαν νέους τρόπους να περνούν την ώρα τους, νέα χόμπι και ασχολίες. Έτσι, στράφηκαν ξανά προς τα πικάπ και τους δίσκους βινυλίου. (οι μεγαλύτεροι) και τα ανακάλυψαν (οι Gen Z και Μillennials).

Τα βινύλια πλέον αντιπροσωπεύουν το 54% των φυσικών πωλήσεων άλμπουμ, ενώ οι ψηφιακές πωλήσεις συνεχίζουν να πέφτουν κατακόρυφα.

Που μπορείς να αγοράζεις βινύλια στην Ελλάδα

Η αγορά του βινυλίου αυξάνεται κάθε χρόνο και στη χώρα μας. Είτε από φυσικά καταστήματα δίσκων είτε από online δισκάδικα, οι “βινυλιόφιλοι” ψάχνουν, συγκρίνουν, ανακαλύπτουν και τελικά αποκτούν δίσκους, παλιούς και νέους, εμπλουτίζοντας τις συλλογές τους και απολαμβάνοντας τη μουσική με τον πλούσιο και ζεστό αναλογικό ήχο ενός δίσκου.

Η αγορά ενός δίσκου από ένα φυσικό κατάστημα είναι από μόνη της μια εμπειρία!

Η αγορά ενός δίσκου από ένα φυσικό κατάστημα είναι από μόνη της μια εμπειρία!

Σε φυσικά καταστήματα

Η αγορά ενός δίσκου από ένα φυσικό κατάστημα είναι από μόνη της μια εμπειρία. Από τη στιγμή που μπαίνεις σε ένα δισκάδικο, ξεκινάει το ψάξιμο, πρώτα με το μάτι και αμέσως μετά με την αφή: τα χέρια σου βυθίζονται στα ράφια με τα δεκάδες βινύλια ξεψαχνίζοντάς τα με προσοχή ένα ένα, κοιτώντας εξώφυλλα και οπισθόφυλλα, σαν μια μικρή ιεροτελεστία. Υπάρχουν αρκετά καταστήματα δίσκων, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, πολλά από τα οποία είναι σε λειτουργία εδώ και δεκαετίες με πιστό μουσικό κοινό και στις συλλογές τους μπορεί κανείς να βρει σπάνια και συλλεκτικά βινύλια.  Σε περιοχές όπως τα Εξάρχεια ή το Μοναστηράκι να είστε σίγουροι πως θα βρείτε καινούργια ή μεταχειρισμένα και θα ζήσετε την εμπειρία αγοράς ενός δίσκου βινυλίου στον μέγιστο βαθμό.

Το Discobole άνοιξε τις πύλες του το 1983 και αμέσως έγινε σημείο αναφοράς για τη μουσική στην Αθήνα, και όχι μόνο!

Το Discobole άνοιξε τις πύλες του το 1983 και αμέσως έγινε σημείο αναφοράς για τη μουσική στην Αθήνα, και όχι μόνο!

Σε online δισκάδικα

Υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες που μπορείτε να αγοράσετε δίσκους online. Ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς για τους λάτρεις της μουσικής που έχει γαλουχήσει γενιές μουσικοφίλων είναι το Discobole. Ανοιξε τις πύλες του το 1983 και αμέσως έγινε σημείο αναφοράς για τη μουσική στην Αθήνα, και όχι μόνο. Στο eshop του discobole.gr μπορεί κανείς να βρει μια μεγάλη ποικιλία από βινύλια, cd, και μουσικά αξεσουάρ (εξώφυλλα και εσώφυλλα δίσκων, καθαριστικά βινυλίου, slipmats κλπ), όπως και τις τελευταίες κυκλοφορίες από κορυφαίους καλλιτέχνες όπως οι Metallica ή οι Depeche Mode.

Σχόλια