Στο Διεθνές Φεστιβάλ ACHT BRÜCKEN φέτος ο μαέστρος Γιώργος Ζιάβρας.

Ζιάβρας

Ο Έλληνας μαέστρος Γιώργος Ζιάβρας, αναμένεται να διευθύνει την ορχήστρα Erma Ensemble της οποία διατελεί αρχιμουσικός από την ίδρυση της, σε τέσσερα νέα έργα σύγχρονης μουσικής των Antonio La Spina, Po-Chien Liu, Luca Ricci και Tom Belkind, το βράδυ της Κυριακής 30 Απριλίου, στα πλαίσια του 13ου Διεθνούς Φεστιβάλ Σύγχρονης Σύνθεσης ACHT BRÜCKEN της Κολωνίας.

Τα έργα που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, τα οποία και αναμένεται να κάνουν την διεθνή τους πρεμιέρα κατά τη διάρκεια της συναυλίας της 30ης Απριλίου, περιλαμβάνουν, το “Tre pezzi incoerenti” (Τρία ασυνάρτητα κομμάτια) του Antonio La Spina, απόφοιτου του Βασιλικού Ωδείου της Χάγης, το “In einem verlassenen Zimmer” (Σε ένα εγκαταλελειμμένο δωμάτιο) του Ταϊβανέζου Po-chien LIU, και το  “Quando il sole copre le nuvole vien buono” (Όταν ο ήλιος καλύπτει τα σύννεφα σκοτεινιάζει) του πολύ-βραβευμένου Ιταλού συνθέτη Luca Ricci.

«Για την ÉRMA αλλά και για μένα προσωπικά είναι πολύ σημαντικό να στηρίζουμε αδιάλειπτα τη δημιουργία και ερμηνεία σύγχρονης μουσικής. Είναι δε μεγάλη τύχη και προνόμιο να μπορούμε το κάνουμε στα πλαίσια ενός από τα σημαντικότερα στον κόσμο φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής σήμερα», αναφέρει ο Γιώργος Ζιάβρας.

Επιπλέον, η συναυλία θα περιλαμβάνει το “I see green hills spill into the valley (2022)”, ένα σύγχρονο έργο του Ισραηλινού συνθέτη Tom Belkind, και αποδέκτη του βραβείου Bernd Alois Zimmermann Fellowship της πόλης της Κολωνίας το 2021.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συναυλιών της WDR στο κέντρο της Κολωνίας, ενώ παράλληλα θα μεταδοθεί ζωντανά από το κρατικό κανάλι της Δυτικής Γερμανικής Ραδιοφωνίας (WDR).

 

Λίγα Λόγια για το Φεστιβάλ

Το Internationaler ACHT BRÜCKEN είναι ένα φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Κολωνία, και φιλοξενεί υψηλού κύρους ερμηνευτές. Το πρόγραμμα του περιλαμβάνει πλήθος νέων μουσικών έργων, ενώ τα κονσέρτα του προσεγγίζουν συνθέτες και δημιουργούς από όλο τον κόσμο. Επιπλέον στοχεύει στη γεφύρωση μουσικών παραδόσεων, πολιτισμών και ειδών, προωθώντας παράλληλα νέες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης και μουσικής δημιουργίας.

 

 

Ποιος είναι ο Γιώργος Ζιάβρας

Αρχιμουσικός, με έδρα τη Γερμανία, σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας με τον Μίχαελ Λούιγκ στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας, πιάνο στην Αθήνα με την Ελισάβετ Κουναλάκη και στην Κολωνία με τον Βραζιλιάνο Πάουλο Άλβαρες, καθώς και αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ξεκίνησε τη συνεργασία του με το Θέατρο Κρέφελντ και Μαίνχενγκλαντμπαχ (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία) το 2014 ως μέλος του νεοϊδρυθέντος Στούντιο Όπερας της Κάτω Ρηνανίας. Μέσα σε πέντε χρόνια έγινε διευθυντής ορχήστρας, διευρύνοντας σημαντικά το ρεπερτόριό του, το οποίο περιλαμβάνει πολυάριθμα έργα για όπερα, οπερέτα, μουσικό θέατρο, μπαρόκ, καθώς και άλλα μουσικά είδη.

Είναι ιδρυτής της CoGNiMUS Collektiv, μιας καλλιτεχνικής πλατφόρμας με δική της ορχήστρα με έδρα την Κολωνία, ενώ ασχολείται ιδιαίτερα με τη σύγχρονη μουσική.

Το 2019 συνίδρυσε το Erma Ensemble. Έχει διευθύνει πολυάριθμα σύνολα όπως τη Φιλαρμόνια Νότιας Βεστφαλίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Κάτω Ρηνανίας, την Ορχήστρα Δωματίου του Πφόρτσχαϊμ, αλλά και την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Σχόλια