Πως επιβιώνει η ανθρωπιά σε μια κοινωνία που διαφεντεύεται από τη λατρεία του χρήματος και της εξουσίας; Γίνεται να γλυτώσει όταν η διαφθορά, ο αριβισμός, ο τυχοδιωκτισμός, η απληστία και ο αμοραλισμός την πνίγουν;

Αυτά τα ερωτήματα διαπραγματεύεται ο Γάλλος Ζαν Ζιρωντό στο θεατρικό έργο του ¨Η τρελή του Σαγιό¨.

Ο προβληματισμός αυτός μοιάζει σύγχρονος όμως το έργο αυτό γράφτηκε από το Ζαν Ζιρωντό, συγγραφέα του μεσοπολέμου, το 1943 και η πρώτη του παράσταση ανέβηκε μετά τον θάνατο του, το 1945, στο Théâtre de l’Athénée, στο Παρίσι.

Η κεντρική ηρωίδα του είναι μια ιδιόρρυθμη Παριζιάνα που αντιστέκεται σε όσους επιβουλεύονται, για το άκοπο κέρδος τους, την ομορφιά του κόσμου.

Η εκρηκτική και αλαφροΐσκιωτη Ορελί επιλέγει να ζει στο συννεφάκι της, στο περιθώριο, χωρίς να συνειδητοποιεί τη δυστυχία και το κακό που υπάρχει γύρω της, απολαμβάνοντας με κάθε τρόπο τις χαρές της ζωής. Ώσπου μια μέρα ένας παλιατζής της αποκαλύπτει το σκοτάδι που τυλίγει τη πόλη της και τα σχέδια ορισμένων μοχθηρών να καταστρέψουν τη γειτονιά της, το Σαγιό. Τότε η εκείνη επαναστατεί και καταστρώνει σχέδια διάσωσης παρασύροντας σε αυτά τους ανθρώπους του δρόμου καθώς και τις τρεις εκκεντρικές φίλες της.

Η Ορελί για να αντισταθεί στις λογικές που υπηρετήσουν το κακό, δηλώνει πως μόνο με τη τρέλα αντιστέκεσαι, μόνο με τη τρέλα αλλάζεις, μόνο με τη τρέλα αντιμετωπίζεις τα καθάρματα που θέλουν να σου τη φέρουν.

Όταν οι κάνες των όπλων την σημαδεύουν και της φωνάζουν:

«Ψηλά τα χέρια! Πέτα τα όπλα σου!»

Εκείνη αποκρίνεται:

«Δεν μπορώ! Το όπλο μου είναι μέσα στο κεφάλι μου…! Είναι η τρέλα μου!»

Σαγιό«Η τρελή του Σαγιό», 79 χρόνια μετά την πρεμιέρα της στο Παρίσι, παίζεται στην Αθήνα από τις 16 Δεκεμβρίου και όλο τον Ιανουάριο, στο θέατρο Παλλάς σε σκηνοθεσία και διασκευή σεναρίου Πέτρου Ζούλια.

ΣαγιόΣτον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ορελί η Ελισάβετ Κωνσταντινίδου με τον δυναμισμό και την ευαισθησία της προσφέρει άλλοτε γέλιο και άλλοτε συγκίνηση στον θεατή. Στο ρόλο του παλιατζή ο Νίκος Μουτσινάς κάνει την έκπληξη, αφού και στα δύο μέρη της παράστασης είναι καθηλωτικός στους μονολόγους του.

Πρωταγωνιστούν ακόμα οι Αθηνά Οικονομάκου, Γιάννης Σιαμσιάρης, Κώστας Καζάκας, Χριστίνα Τσάφου, Στέλλα Γκίκα, Στάθης Μαντζώρος, Γεωργία Καλλέργη, Πρόδρομος Τοσουνίδης, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Μάκης Πατέλης, Βασίλης Λέμπερος, Φανή Γεωργακοπούλου, Χριστίνα Πετρολέκα, Γιώργος Τσουρουνάκης και Μιχάλης Φιλίππου.

ΣαγιόΗ πολύχρωμη παράσταση με τα εντυπωσιακά σκηνικά και κοστούμια πλαισιώνεται από τη πρωτότυπη μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα με ζωντανό βιολί και τραγούδι από τη Μαρία Ρεμπούτσικα.

Το έργο ενώ δημιουργεί ένα αρμονικό και ανάλαφρο σύμπαν δεν σε καθησυχάζει, αντίθετα αναπτύσσει τις ανατρεπτικές θεωρίες του πότε με καταγγελτικό και πότε με δραματικό τόνο αφήνοντας το κοινό να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα για το καλό και το κακό.

Θα καταφέρει άραγε η “τρελή” Ορελί να σώσει τη γειτονιά της; Εμείς τι θα κάναμε στη θέση της;

Σχόλια