Ο Αλέξανδρος Μαράκης με αφορμή την παρουσίαση του νέου του  βιβλίου δίνει μία ειλικρινή συνέντευξη!

 

Ο Αλέξανδρος Μαράκης είναι ένας πολλά υποσχόμενος ηθοποιός, με ταλέντο, ήθος και ρομαντισμό. Πλέον είναι κι ένας αεικίνητος συγγραφέας, αφού κυκλοφόρησε την πρώτη του ποιητική συλλογή «Από αίμα σε αίμα»- εκδόσεις Ιωλκός. Με αφορμή της παρουσίαση του βιβλίου του, μας καλεί να ανακαλύψουμε τον κόσμο της ποίησης, της ανθρωπιάς και των συναισθημάτων. Μας καλεί να δούμε κατάματα τον εαυτό μας «βουτώντας» σε άγνωστες αλλά και γνωστές πτυχές του!

 

Μαράκης

  • Στις 22 Δεκέμβρη παρουσιάζεται η ποιητική σου συλλογή «Από αίμα σε αίμα». Τι είναι ποίηση για σένα και ποια η πρώτη σκέψη που έκανες, κρατώντας πρώτη φορά το βιβλίο σου, στα χέρια;

Πράγματι αυτή την Πέμπτη θα γίνει η παρουσίαση της ποιητικής μου συλλογής «Από αίμα σε αίμα» από τις εκδόσεις Ιωλκός στο MONK στις 18.00 (Καρόρη 4). Η ποίηση για μένα είναι μια έκρηξη συναισθημάτων που δεν φιλτράρεται. Είναι η πηγαία αλήθεια και το βίωμα ενός ποιητή. Η ματιά του στην ζωή του και στον κόσμο. Εκείνες τις στιγμές μιλάνε τα πιο βαθιά κομμάτια του. Το βιβλίο όταν ήρθε στα χέρια μου ένιωσα μεγάλη συγκίνηση. Ήταν μια προσπάθεια πολλών χρόνων για να φτάσει αυτή η στιγμή.

 

  • Γιατί ποίηση κι όχι κάποιο άλλο είδος λογοτεχνίας;

Δεν ξέρω γιατί. Νομίζω απλά μου έβγαινε πιο πηγαία. Έγραφε και ο μπαμπάς μου ποιήματα οπότε ίσως υπήρχε και μια σύνδεση σε όλο αυτό. Δεν έχουν λογική εξήγηση αυτά νομίζω.

 

 

  • Τα ποιήματά σου κινούνται σε θέματα με κέντρο τον άνθρωπο. Ποιο ποίημα σε συγκινεί περισσότερο απ’ όλα και γιατί;

Το ποίημα που με συγκινεί περισσότερο είναι το πρώτο του πατέρα μου που μιλάει για τις ψυχές… Το είχα διαβάσει και μπροστά του και έκλαιγα γιατί έβλεπε έναν κόσμο τόσο πραγματικό και όμορφο… Είχε τόσο δυνατές εικόνες στην ψυχή του για το μετά από εδώ, που με έκανε να αισθανθώ απόλυτα αυτό το ποίημα. Να το φανταστώ… Οι ψυχές στον κόσμο αυτό ταξιδεύουν αμέριμνες και μας προστατεύουν.

 

  • Η τέχνη της υποκριτικής που υπηρετείς, πόσο αποκλίνει και πόσο συγκλίνει, παράλληλα, με τον χώρο του βιβλίου;

Είναι η οπτική που θα δεις για μένα μια τέχνη. Στην υποκριτική για μένα δημιουργούνται κόσμοι, ατμόσφαιρες, ιστορίες και απεικονίζονται με μας τους ίδιουs.  Στο βιβλίο γίνεται το ίδιο απλά αυτοί οι κόσμοι διαβάζονται ενώ στην υποκριτική βλέπουμε τις δράσεις να εξελίσσονται μπροστά στα μάτια μας. Το ένα συμπληρώνει το άλλο, κατά τη γνώμη μου.

 

 

  • Θυμάσαι αγαπημένα βιβλία ή λογοτέχνες που θαύμαζες ως παιδί;

Μου άρεσε πάρα πολύ «Ο Μικρός πρίγκιπας». Η αθωότητα και η γλυκύτητα αυτού του ήρωα είναι πολύ σπάνια, ειδικά για την εποχή μας… Και κάτι το αθώο και το ανιδιοτελές πάντα με συγκινεί.

 

  • Τι θα έλεγες στους αναγνώστες, αν σε ρωτούσαν γιατί αξίζει να πάρουν να διαβάσουν το βιβλίο σου;

Θα έλεγα να το πάρουν για να «σκάψουν» πιο βαθιά στον εαυτό τους και για να ταυτιστούν με καταστάσεις που μας συνδέουν όλους. Νομίζω θα ήθελα πολύ να ξεκλειδωθούμε όλοι μαζί. Ένας από τους σημαντικότερους  λόγους που είμαι καλλιτέχνης είναι για να κάνω και τον εαυτό μου καλύτερο και να αγγίξω κάποιες ψυχές.  Όταν συμβαίνει είναι μοναδικό συναίσθημα.

 

 

  • Ποια η μεγαλύτερη τρέλα που έχεις κάνει στη ζωή σου και αν γυρνούσες τον χρόνο πίσω θα την έκανες ξανά;

Ωραία ερώτηση αλλά θα γίνω λίγο ξενέρωτος. Στα δικά μου μάτια δεν έχω κάνει κάτι τόσο τρελό… Για τους άλλους ήταν ίσως κάποια πράγματα, για μένα όχι… Αν γύρναγα το χρόνο κάποια πράγματα θα προτιμούσα να μην τα κάνω παρά να τα κάνω, η αλήθεια είναι.

 

  • Περίγραψε μου τον εαυτό σου με 5 λέξεις-χαρακτηριστικά.

 

Ρομαντικός-κυκλοθυμικός -επιπόλαιος –ευαίσθητος-μελαγχολικός.

 

  • Κάνεις αυτοκριτική στον εαυτό σου;

Με τον εαυτό μου είμαι πολύ πιο αυστηρός από ότι με τους άλλους. Τους ανθρώπους που αγαπάω τους αισθάνομαι βαθιά και τους δικαιολογώ και σε σημεία που δεν πρέπει. Ταυτίζομαι μαζί τους. Με τον εαυτό μου θα έπρεπε να είμαι πιο γλυκός η αλήθεια είναι και πιο πειθαρχημένος. Αυτές είναι οι σωστές λέξεις νομίζω.

 

  • Τι εύχεσαι για τις γιορτινές αυτές μέρες και ακόμη περισσότερο για το νέο έτος που έρχεται;

Εύχομαι υγεία, αγάπη, πολλά όνειρα και αλλαγές που θα δημιουργούν ευτυχισμένους ανθρώπους.

 

Μπορείτε να προμηθευτείτε το βιβλίο του Αλέξανδρου Μαράκη από τις εκδόσεις Ιωλκός  (https://iolcos.gr/eshop/titlos/aima-se-aima/)

Παρουσίαση ποιητικής συλλογής, 22/12 στις 18:00 στο MONK (Καρόρη 4, Μοναστηράκι)

 

Σχόλια