Αν θες να χάσεις βάρος, να ενδυναμώσεις το σώμα σου και να βελτιώσεις τη ψυχική σου υγεία, σου έχουμε τη λύση. Ακολουθούν πέντε λόγοι που θα σε πείσουν να εντάξεις το τρέξιμο στην καθημερινότητα σου

τρέξιμο

1Το τρέξιμο σου προσφέρει ευφορία

Όταν τρέχεις, το σώμα σου απελευθερώνει ενδορφίνες, τις λεγόμενες ορμόνες της χαράς που σε βοηθούν να καταπολεμήσεις το στρες της καθημερινότητας. Όσο περισσότερο τρέχεις, τόσο πιο εύκολα θα αρχίσεις να νιώσεις  το  «runner’s high», το συναίσθημα της ευφορίας που βιώνουν όσοι διανύουν πολλά χιλιόμετρα.

2Σε βοηθά να χάσεις γρήγορα βάρος αλλά και να το διατηρήσεις στο επίπεδο που θες.

Με την συγκεκριμένη άσκηση του σώματος καταναλώνεις  περισσότερη ενέργεια με αποτέλεσμα να χάνεις θερμίδες ευκολότερα. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να παραμελήσεις το πρόγραμμα διατροφής σου, επιλέγοντας υγιεινά γεύματα μετά το τρέξιμο που θα συμβάλλουν στη διατήρηση του βάρους σου.

3Συμβάλλει στην ενδυνάμωση των οστών σου

Σύμφωνα με το «Wolff’s Law», όταν υποβάλλεις τα οστά σου σε κατάσταση πίεσης, τότε εκείνα αντιδρούν σε αυτή την πίεση μέσω της αναζωογόνησης. Για να ενδυναμωθεί το σώμα θα πρέπει να συνδυαστεί με ισορροπημένα γεύματα και τροφές  που περιέχουν θρεπτικά συστατικά.

τρέξιμο

4Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη είναι η καλύτερη λειτουργία του κυκλοφορικού συστήματος και της καρδιάς

Σύμφωνα με έρευνα του National Center for Biotecnhonolgy Information,οι ηχοκαρδιογραφικές μελέτες δείχνουν ότι οι καρδιές όσων τρέχουν είναι πιο αποτελεσματικές από αυτές των  ατόμων που κάνουν καθιστική ζωή, αντλώντας μεγαλύτερο όγκο ανά παλμό. Με το τρέξιμο θα δεις την καρδιά σου να «αντέχει» περισσότερο και τον οργανισμό σου να είναι πιο ανθεκτικός σε ασθένειες.

5Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου 

Με την σωματική άσκηση, ο οργανισμός κουράζεται και επιζητά πιο πολύ τον ύπνο με αποτέλεσμα όσοι τρέχουν να κοιμούνται περισσότερο και πιο βαθιά, μειώνοντας τα επίπεδα άγχους στον οργανισμό τους.

 

Πηγές:

https://www.t3.com/features/why-should-you-start-running

https://www.healthline.com/health/wolffs-law

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3902253/

 

 

Σχόλια