Άγνωστες πληροφορίες για τον αμφιλεγόμενο street artist που διατηρεί μυστική την ταυτότητα του.

 

1Ο Banksy ξεκίνησε την καλλιτεχνική του δραστηριότητα του στη συνοικία Barton Hill στο Μπρίστολ ως μέλος μιας συμμορίας, της DryBreadZ Crew.

2Στην αρχή πειραματίστηκε αρκετά μέχρι να βρεί το ψευδώνυμο που του ταίριαζε. Κάποια έργα του έφεραν την υπογραφή Robin Banks μέχρι να καταλήξει στο Banksy με το οποίο υπογράφει μέχρι σήμερα.

3Τα έργα του είναι ζωγραφισμένα με στένσιλ ενώ οι θεματικές του περιλαμβάνουν κοινωνικοπολιτικά ζητήματα όπως η παγκοσμιοποίηση, ο καταναλωτισμός, ο ρατσισμός κ.α. Τα graffiti που υπογράφει έχουν γίνει ευρέως γνωστά για τα ηχηρά αντιπολεμικά και ακτιβιστικά μηνύματα που εκπέμπουν.

 

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

4Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι η τέχνη πρέπει να είναι προσιτή σε όλους γι’ αυτό ζωγραφίζει σε δημόσιους χώρους ενώ τα έργα του είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το περιβάλλον που δημιουργούνται, προσδίδοντας σε αυτά σημειολογικό περιεχόμενο.

5Η ταυτότητα του παραμένει άγνωστη αν και τα σενάρια οργιάζουν σχετικά με το πρόσωπο που κρύβεται πίσω από το αμφιλεγόμενο stencil. Αν και πολλοί διεκδικούν την υπογραφή του, η επικρατέστερη θεωρία θέλει τον Ρόμπερτ ντελ Νάγια, ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος Massive Attack να είναι ο Banksy.

6Στα μέσα του 2000, επέλεξε να πραγματοποιήσει τη πρώτη του έκθεση γκράφιτι σε μια υπόγεια γέφυρα αντί σε μια γκαλερί, σχολιάζοντας ότι : «Όταν πας σε μια γκαλερί είσαι μόνο ένας τουρίστας κοιτάζοντας τα τρόπαια μερικών εκατομμυριούχων».

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Banksy (@banksy)

 

7Το 2015, ο Banksy κατάφερε να βρεθεί στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας και να αφήσει ανάμεσα στα ερείπια και στους μισογκρεμισμένους τοίχους το δικό του αντιπολεμικό μήνυμα. «Η Γάζα περιγράφεται σαν η μεγαλύτερη ανοιχτή φυλακή του κόσμου. Κανείς δεν επιτρέπεται να μπει ή να φύγει. Παρόλα αυτά, η παραπάνω διαπίστωση αδικεί τις φυλακές. “Στις φυλακές δεν κόβουν το ρεύμα και το πόσιμο νερό για τους τρόφιμους σε σχεδόν καθημερινή βάση”, έγραψε σε ένα τοίχο.

 

8Το 2018, το εμβληματικό έργο του  «Το κορίτσι με το μπαλόνι» αυτοκαταστράφηκε αμέσως μετά την πώλησή του σε δημοπρασία στον οίκο Sotheby’s. για 1,2 εκατ. δολάρια. Το περιστατικό που σόκαρε τους παρευρισκόμενους όσο και τον αγοραστή χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως η μεγαλύτερη φάρσα στην ιστορία της τέχνης ενώ άγνωστο παραμένει αν κρυβόταν ο εκκεντρικός καλλιτέχνης πίσω από αυτή.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Banksy (@banksy)

9Το 2017,ο street artist εγκαινίασε ένα νέο καλλιτεχνικό project,παραχωρώντας μια σειρά από  έργα του στο ξενοδοχείο «The walled off». Ο ξενώνας αυτός που βρίσκεται στη δυτική όχθη της Βηθλεέμ, έχει θέα το το τείχος που χωρίζει το Ισραήλ από την Παλαιστίνη και προσκαλεί τους επισκέπτες να δουν την περιοχή με άλλα μάτια. «Ο στόχος είναι να πούμε την ιστορία του τείχους από κάθε πλευρά και να δώσουμε την ευκαιρία στους επισκέπτες να την ανακαλύψουν μόνοι τους», τόνισε ο Banksy στα εγκαίνια του ξενοδοχείου.

10Σε όσους τον κατακρίνουν για τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές που πωλούνται τα έργα του σε γνωστές gallery ο ίδιος απαντά: “Όταν ένας καλλιτέχνης του δρόμου αρχίζει να εκμεταλλεύεται εμπορικά τα έργα του, είναι αναμφίβολα μια παρακμιακή εξέλιξη. Ωστόσο, αν δεν το κάνει, αφήνει ελεύθερο το δρόμο της δημιουργίας μονάχα στους part-timers καλλιτέχνες και στους ευκαιριακούς που έχουν εξασφαλισμένα τα προς το ζην.”

 

Σχόλια