Η πολυαναμενομένη ταινία του Ρίντλει Σκοτ,”House of Gucci”,φέρνει στο φως τη δολοφονία του τελευταίου διαδόχου του διάσημου οίκου, Μαουρίτσιο Γκούτσι.  Ποια είναι η αληθινή ιστορία πίσω από το τραγικό έγκλημα που συντάραξε το κόσμο της μόδας;

Gucci

Πατρίτσια Ρετζιάνι & Μαουρίτσιο Γκούτσι

Η  ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο της Sara G Forden με τίτλο “The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour and Greed”, το οποίο βουτά στα άδυτα της θυελλώδους σχέσης ανάμεσα στο Μαουρίτσιο Γκούτσι και την Πατρίτσια Ρετζιάνι και τα μυστικά της  διάσημης οικογένειας.

Το ζευγάρι γνωρίστηκε σε ένα πάρτυ και ερωτεύτηκε τρελά, όπως έχει παραδεχτεί η Ρετζιάνι σε συνέντευξη της. Η οικογένεια Gucci δεν συμφωνούσε με την επιλογή του Μαουρίτσιο, κατηγορώντας την  Ρετζιάνι ότι απέβλεπε στην αμύθητη περιουσία της οικογένειας. Παρά τον “πόλεμο” της οικογένειας, οι δυο τους παντρεύτηκαν το 1972 και για 12 περίπου χρόνια, ζούσαν μια παραμυθένια ζωή γεμάτη πλούτη, ταξίδια και απαράμιλλο στυλ. Κατά τα διάρκεια του γάμου τους απέκτησαν δυο κόρες, την Αλέγκρα και την Αλεξάνδρα.

Ωστόσο, το 1985 εμφανίστηκαν τα πρώτα σύννεφα στη σχέση τους με τον Μαουρίτσιο να φεύγει για επαγγελματικό ταξίδι στη Φλωρεντία και να μην επιστρέφει ποτέ στη συζυγική τους εστία. Στη συνέχεια, ακολούθησε η αίτηση διαζυγίου με την Ρετζιάνι να μην μπορεί να αποδεχτεί το γεγονός ότι δεν θα αποτελεί πλέον τη σιδηρά κυρία του οίκου.

Ο Μαουρίτσιο παράλληλα είχε συνάψει σχέση με τη νεαρή Paola Franchi και είχε πουλήσει τις μετοχές του οίκου Gucci. Σε συνέντευξη της στην εφημερίδα “Guardian” είχε δηλώσει, αναφερόμενη σε αυτή του την απόφαση:

Ήμουν θυμωμένη με το Maurizio για πάρα πολλούς λόγους εκείνη την εποχή. Αλλά κυρίως, επειδή έχασε μέσα από τα χέρια του την οικογενειακή επιχείρηση. Ήταν ανόητο. Ήταν αποτυχία. Ήμουν γεμάτη οργή αλλά δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Δεν έπρεπε να μου το κάνει αυτό.

Η Πατρίτσια, βλέποντας ότι η οικονομική θέση τόσο εκείνης όσο και των παιδιών της τρίζει, πίεζε τον Μαουρίτσιο να επανασυνδεθούν, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μάλιστα, δεν δίστασε να καταφύγει σε ένα μέντιουμ, τη Τζιουζεπίνα Αουρέμα η οποία εξελίχθηκε σε φίλη και συνεργό της, προκειμένου να κάνει το σύζυγο της να επιστρέψει σε εκείνη.

Στις 27 Μαρτίου 1995, ο Μαουρίτσιο Γκούτσι, ο τελευταίος διάδοχος του διάσημου οίκου έπεσε νεκρός, με τρεις σφαίρες λίγο πριν μπεί στην είσοδο του γραφείου του στο Μιλάνο. Η είδηση σόκαρε το κόσμο της μόδας και έστρεψε τις υποψίες του στην πρώην σύζυγο του, Πατρίτσια Ρετζιάνι, η οποία εμφανιζόταν παντού ως “μαύρη χήρα” πενθώντας το Γκούτσι.

Δυο χρόνια αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι η Πατρίτσια είχε προσλάβει με τη βοήθεια της φίλης της, Τζιουζεπίνα Αουρέμα έναν επαγγελματία δολοφόνο για να σκοτώσει τον Μαουρίτσιο, κατηγορία που στην αρχή αρνήθηκε, ισχυριζόμενη ότι είχε πέσει θύμα εκβιασμού από τη φίλη της.

Τελικά, η ίδια συνελήφθη και καταδικάστηκε σε 29 χρόνια φυλάκισης. Την ημέρα της δολοφονίας του Gucci είχε γράψει στο ημερολόγιο της την ελληνική λέξη «Παράδεισος», μια λέξη που όπως κατέθεσε στις Αρχές της άρεσε, χωρίς να κρύψει βέβαια τη χαρά της όταν έμαθε την είδηση του θανάτου του.

Το 2011, όταν  της δόθηκε η ευκαιρία να μετατρέψει την ποινή της σε κοινωνική εργασία για να μειώσει την ποινή της, εκείνη απάντησε: “Δεν έχω δουλέψει ποτέ στη ζωή μου και σίγουρα δεν πρόκειται να αρχίσω τώρα”. Το 2016, αποφυλακίστηκε λόγω καλής διαγωγής, έχοντας εκτίσει 18 χρόνια.

Η Πατρίτσια Ρετζιάνι δεν ομολόγησε ποτέ την δολοφονία του Μαουρίτσιο Γκούτσι αλλά ερωτώμενη σχετικά με το αν νιώθει ένοχη μετά την αποφυλάκιση της, αρκέστηκε σε μια αμφιλεγόμενη δήλωση, λέγοντας:

Δεν πιστεύω ότι είμαι αθώα, πιστεύω ότι δεν είμαι ένοχη. Αλλά στο πλαίσιο αυτής της “μη ενοχής” πρέπει να παραδεχτώ ότι έχω κάνει πάρα πολλά λάθη.

*Η ταινία “House of Gucci” παίζεται στους κινηματογράφους

Σχόλια