Η πολυαναμενόμενη ταινία του James Bond μετά από τρεις αναβολές βρήκε το δρόμο της στις κινηματογραφικές αίθουσες χαρίζοντας άπλετη δράση και ένα συγκινητικό επίλογο για τον Ντάνιελ Κρεγκ που ταυτίστηκε ίσως όσο κανείς άλλος με τον πράκτορα 007.

Κρεγκ

Ο Τζέιμς Μπόντ καλείται να κλείσει τους λογαριασμούς του παρελθόντος, έχοντας στο πλευρό του τη σύντροφο του Μαντλέν Σουάν. Ωστόσο, ένα μυστικό από το παρελθόν της τους χτυπά βίαια την πόρτα, απειλώντας τη σχέση και κυρίως  την ασφάλεια τους.

Ένας Ρώσος  ερευνητής που έχει απαχθεί από μια εγκληματική οργάνωση για να κατασκευάσει ένα όπλο μαζικής καταστροφής φέρνει τον Μπόντ ξανά στην ενεργό δράση, χάρη στο κάλεσμα του καλού του φίλου Φίλιξ. Αυτή τη φορά, δεν είναι μόνος του. Έχει στο πλευρό του μια γυναίκα-πράκτορα η οποία έχει πάρει τη θέση του, την 007.

Η 25η ταινία Bond, ξεκινά με μια θεματική εισαγωγή που από τα πρώτα λεπτά σε καθηλώνει. Η ιστορία ακολουθεί τη διαδρομή που χάραξε το «Spectre», ανεβάζοντας τις ταχύτητες πολύ γρήγορα με τον Ντάνιελ Κρεγκ να υπογράφει σκηνές απαράμιλλου περιπετειώδους κάλλους.Ιταλία, Κούβα, Βρετανία είναι μερικοί μόνο σταθμοί μια πολυδαίδαλης διαδρομής γεμάτη κινδύνους, σφαίρες και θαμμένα μυστικά.

Στο πλευρό του συναντάμε  την ταλαντούχα Λέα Σεϊντού, τη πρώτη σύντροφο του Μποντ που πρωταγωνιστεί σε δεύτερη ταινία και ξεκλειδώνει τη πιο συναισθηματική πλευρά του σκληρού αλλά ανθρώπινου πράκτορα. Οι παλιοί γνώριμοι της MI6 Ρέιφ Φάινς, Ναόμι Χάρις και Μπεν Γουίσο επιστρέφουν, αφήνοντας πίσω τους τις όποιες διαφορές για τις ανάγκες της αποστολής.

Η σεναριακή ροή παρά τη δυναμική της αρχή φαίνεται να αποπροσανατολίζεται στα 154 λεπτά της, σκοντάφτοντας σε ασάφειες και αφήνοντας ημιτελή κομμάτια της πλοκής που προσπαθούν να χωρέσουν στην κατά τα άλλα χορταστική διάρκεια της.

Το μεγαλύτερο ατόπημα εντοπίζεται στην ψυχογραφική ανάπτυξη του «κακού» της ταινίας, του παραμορφωμένου εξωτερικά και εσωτερικά, Σάφλιν. Ο εξαιρετικός κατά τ’άλλα Ρέμι Μάλεκ δεν καταφέρνει να αποκαλύψει τα κίνητρα του ούτε να πείσει για τη μοχθηρότητα του καθώς ο χρόνος του είναι λιγοστός και η ερμηνεία του υποτονική με φόντο το χαοτικό κρεσέντο δράσης που εκτυλίσσεται γύρω του. Αναμφίβολα, στο τελευταίο κεφάλαιο του Γκρεγκ άξιζε ένας ολοκληρωμένος villain με αιτία που θα πάλευε επί ίσοις όροις με τον θρυλικό πράκτορα.

Κρεγκ

Ο Ντάνιελ Κρέγκ με την εκρηκτική Άνα ντε Άρμας

Η προσθήκη της πολλά υποσχόμενης Άνα ντε Άρμας στο ρόλο της  αγχωμένης και αστείας Παλόμα που μένει προσηλωμένη στην πρώτη της αποστολή , προσπερνώντας ευγενικά το φλέρτ του Τζέιμς, προσδίδει μια νέα διάσταση στα bond girls. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η παρουσία της 007, η οποία μπορεί να μην κλέβει την παράσταση από τον Μποντ αλλά δίνει το στίγμα της αλλαγή από  την σαρκική αντικειμενοποίηση των γυναικών  προς το  δυναμισμό και την ανεξαρτησία.

Ο Κάρι Φουκουνάγκα στο τιμόνι της σκηνοθεσίας ακολουθεί την τακτική των προκατόχων του, επενδύοντας αριστοτεχνικά στη δράση και το ανελέητο κυνηγητό. Ωστόσο, στο δεύτερο μέρος , η πλοκή φαίνεται να αλλάζει ρότα και να κατεβάζει ρυθμούς αποκαθηλώνοντας την εικόνα του ατσάλινου πράκτορα, ο οποίος έρχεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με τα συναισθήματα του. Για πρώτη φορά, βλέπουμε έναν Μποντ εύθραυστο που λυγίζει γιατί ακριβώς δεν έχει πολύ χρόνο.

Στο τελευταίο κεφάλαιο του ομώνυμου ρόλου του, ο Ντάνιελ Κρεγκ αποδεικνύει χωρίς υπερβολές την ευαλωτότητα πίσω από το σκληρό πρόσωπο του θρυλικού πράκτορα, χαρίζοντας μια πιο ανθρώπινη ερμηνεία. Το αντίο του είναι λυτρωτικό και συγκινητικό όπως αρμόζει στον ήρωα που έδωσε μια διαφορετική, πιο προσιτή προσέγγιση στην ιστορία των ταινιών του.

Στα συν της ταινίας η αισθαντική ερμηνεία της Billie Eilish στους τίτλους αρχής, που έγινε η νεότερη τραγουδίστρια που ανέλαβε να γράψει και να τραγουδήσει το ομώνυμο theme song.

Συνολικά, το «No time to die» τηρεί στωικά τις προδιαγραφές των υπερπαραγωγών που έχουμε συνηθίσει, κλείνοντας το μάτι σε μια προσωπική ιστορία που παρά τις αδυναμίες της κατορθώνει να μην πεθάνει χάρη στην σωτήρια παρέμβαση του 007 που όλοι αγαπήσαμε.

Σχόλια