And the Oscar goes to…Ακολουθούν πέντε διαφορετικά «ευχαριστώ» διάσημων οσκαρούχων που ενέπνευσαν το κοινό με τα λόγια τους.

Ο νικητής ανεβαίνει στη σκηνή για  να παραλάβει το πολυπόθητο αγαλματίδιο. Έχει στη διάθεση του λίγα μόνο λεπτά πριν η ορχήστρα τον προειδοποιήσει ότι ο χρόνος του πάνω στη σκηνή τελειώνει. “Ευχαριστώ τη μαμά, το μπαμπά, τον σύζυγο μου” ή μήπως όχι;

1Το οικολογικό μήνυμα του Χοακίν Φίνιξ

Το 2020, ο Χοακίν Φίνιξ μαζί με το όσκαρ α’ ανδρικού ρόλου για τον «Τζόκερ»,κατάφερε να κερδίσει και ένα παρατεταμένο χειροκρότημα για τον ανθρώπινο και ουσιαστικό ευχαριστήριο λόγο του.

«Πιστεύω ότι έχουμε γίνει αποσυνδεθεί πολύ από τον φυσικό κόσμο. Αν είμαστε ένοχοι για κάτι είναι το ότι έχουμε αναπτύξει μια εγωκεντρική θέαση του κόσμου, την πεποίθηση ότι είμαστε το κέντρο του σύμπαντος. Πηγαίνουμε στη φύση και “κλέβουμε” τους πόρους της, ανέφερε θέλοντας να υπενθυμίσει την ανάγκη  της οικολογικής συνείδησης  ενώ  στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Mερικές φορές οι άνθρωποι φοβούνται την ιδέα της προσωπικής αλλαγής επειδή πιστεύουμε ότι πρέπει να θυσιάσουμε κάτι, να δώσουμε κάτι. Όμως οι άνθρωποι, στα καλύτερά μας, είμαστε τόσο εφευρετικοί και δημιουργικοί και έξυπνοι. Και νομίζω ότι όταν χρησιμοποιούμε την αγάπη και τη συμπόνια ως κατευθυντήριες αρχές μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε, να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε συστήματα αλλαγής που είναι επωφελείς για όλα τα όντα του πλανήτη και για το περιβάλλον».

Ιδιαίτερα συγκινητικός ήταν και ο επίλογος του καθώς μοιράστηκε με το κοινό  ένα στίχο του αδικοχαμένου του αδερφού Ρίβερ Φίνιξ. «Τρέχα προς τη σωτηρία με αγάπη και η εσωτερική ειρήνη θα ακολουθήσει».

2Η Φράνσις Μακντόρμαντ και  το «inclusion rider»

Το 2018 , η Φράνσις Μακντόρμαντ υποστήριξε δημόσια τη θέση των γυναικών στο χώρο του σινεμά. Η εξηντατριάχρονη ηθοποιός, αφού έλαβε το όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για την ταινία «Τρεις Πινακίδες έξω από το Έιμπινγκ Μιζούρι» ζήτησε από όλες τις γυναίκες που ήταν υποψήφιες να σηκωθούν ,σημειώνοντας : «Μη μας μιλάτε μόνο απόψε στο πάρτι, καλέστε μας στα γραφεία σας να μιλήσουμε για τη δουλειά μας».

Κλείνοντας, μίλησε  πρώτη φορά  δημόσια για το «inclusion rider»,μια μέθοδο που προωθεί τη διαφορετικότητα  και την ποικιλομορφία στην παραγωγή ταινιών. Ο όρος αυτός που προβλέπει την πρόσληψη περισσότερων γυναικών ή ανθρώπων από διαφορετικές φυλές μπορεί να ζητηθεί ως ρήτρα στα συμβόλαια των ηθοποιών.

Μετά το τέλος του ευχαριστήριου λόγου της Μακντόρμαντ, το άγνωστο μέχρι τότε «inclusion rider» αναζητήθηκε  μέσω της Google από πάνω από 10 εκατομμύρια χρήστες.

3Η Πατρίσια Αρκέτ για τα δικαιώματα των γυναικών

Το βήμα των όσκαρ, αξιοποίησε η Πατρίσια Αρκέτ για να ανοίξει ο διάλογος σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών. Η γνωστή ηθοποιός, με όχημα τη βράβευση της  με το όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Boyhood», έκανε έκκληση στο Χόλιγουντ  να σταματήσει η μισθολογική ανισότητα των γυναικών στο χώρο της κινηματογραφικής βιομηχανίας.

«Για κάθε γυναίκα που γέννησε, για κάθε φορολογούμενη και πολίτη αυτού του έθνους, έχουμε αγωνιστεί για τα ίσα δικαιώματα όλων των άλλων…Ήρθε η ώρα μας να έχουμε ισότητα των μισθών για τα πάντα και ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες», τόνισε.

Ο δυναμικός της λόγος ξεσήκωσε την αίθουσα, προκαλώντας τον ενθουσιασμό του γυναικείου κοινού αλλά και της συνυποψήφιας της  Μέριλ Στριπ, η οποία την επευφημούσε σε όλη τη διάρκεια της ομιλία της.

4Ο αντιρατσιστικός λόγος της Λουπίτα Νιόνγκο

Στην 86η τελετή απονομής των Όσκαρ, η Λουπίτα Νιόνγκο κατέκτησε το όσκαρ β’γυναικείου ρόλου για την βραβευμένη ταινία «12 χρόνια σκλάβος» του Στιβ ΜακΚουίν.

«Δεν φεύγει στιγμή από το μυαλό μου ότι για μια τόσο χαρούμενη στιγμή στη ζωή μου ευθύνεται o πόνος στη ζωή ενός άλλου ανθρώπου», δήλωσε η νεαρή ηθοποιός ιδιαίτερα συγκινημένη, ενώ ολοκλήρωσε το λόγο της με ένα αντιρατσιστικό μήνυμα. «Από όπου και αν προέρχεστε να θυμάστε ότι τα όνειρα σας μετράνε»

5Ο Ντάστιν Λανς Μπλάκ για τα υπέροχα πλάσματα της ΛΟΑΤ κοινότητας

Το 2009, ο  Ντάστιν Λανς Μπλάκ, σεναριογράφος του «Milk», μιας ταινίας αφιερωμένης στη ζωή και τη δράση του ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων Χάρβει Μίλκ, παρέλαβε το όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου με έναν ένθερμο λόγο για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ ατόμων.

Ο ίδιος ευχαρίστησε την οικογένεια του που του έδωσε αγάπη παρά τις πιέσεις της κοινωνίας όπως ανέφερε, αλλά και τον Χάρβει Μιλκ που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το δικαίωμα του να ζει όπως επιθυμεί. Στη συνέχεια απευθυνόμενος στα μέλη της LGBTQ κοινότητας, είπε: «Είστε όμορφα, υπέροχα  πλάσματα αξίας και ό,τι και να σας λένε, ο Θεός σας αγαπάει και πολύ γρήγορα σας υπόσχομαι ότι θα έχετε ίσα δικαιώματα στη χώρα μας».

 

Σχόλια