«Φέρσου σαν άντρας», φώναξε ο μπαμπάς, ταρακουνώντας  τους ώμους του Κωστάκη. Ο Κωστάκης  ήταν δέκα χρονών. Το έγκλημα που διέπραξε ήταν να κλαίει με αναφιλητά. Λίγο πριν είχε τσακωθεί με τους φίλους του. Το λάθος του Κωστάκη ήταν ότι προτίμησε να κλάψει από το να παλέψει.

«Οι άνδρες δεν κλαίνε». Οι άντρες είναι το ισχυρό φύλο. Οποιαδήποτε ένδειξη αδυναμίας δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία τους. «Σήκω όρθιος. Δεν πρέπει να φέρεσαι έτσι». Πρέπει να δείχνεις δυνατός, σκληρός. Μην δείχνεις ευάλωτος, δεν ταιριάζει σε έναν άντρα.

 

«Αν σε πειράξουν να απαντήσεις». Οι άντρες πρέπει να απαντούν. Πρέπει να έχουν τον τελευταίο λόγο.

Γύρω από τον Κωστάκη ορθώθηκαν ένα σωρό ταμπέλες. Αυτές οι ταμπέλες θα τον καθοδηγούν μέχρι να μεγαλώσει και να γίνει ένας σωστός άντρας κατά τα πρότυπα του πατέρα του και της κοινωνίας. Πρότυπα που εγκλωβίζουν ανθρώπους και φύλα σε καλούπια και δημιουργούν παθογένειες τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Πρέπει να έχεις εξουσία. Να βγάζεις χρήματα. Να είσαι επιτυχημένος.Να φέρεσαι παντελονάτα στις γυναίκες. Να τιμάς τον λόγο σου. Να βλέπεις ποδόσφαιρο. Να αποδεικνύεις τον ανδρισμό σου με κάθε ευκαιρία. Έτσι κάνουν οι άντρες.

Τι σημαίνει όμως ανδρισμός; Ένα σύνολο χαρακτηριστικών που πρέπει να έχει ένας άντρας για να θεωρείται κοινωνικά αποδεκτός. Και αν αυτά λείπουν; Θεωρείσαι λιγότερο άντρας ή λιγότερο αποδεκτός; Η συμπεριφορά σου καθορίζεται μόνο από το φύλο σου; Ο ανδρισμός είναι έμφυτος ή επίκτητος;

Ο Κωστάκης πήρε το πρώτο του μάθημα σήμερα. Θα ακολουθήσουν και άλλα.

 

«Φέρσου σαν άντρας», φώναξα ταρακουνώντας  τους ώμους του Κωστάκη.  Μην φοβάσαι να κάνεις πράγματα που σου είπαν ότι δεν είναι αντρικά. Κλάψε. Έχεις κάθε δικαίωμα να αισθάνεσαι ευάλωτος Φόρα ροζ, αν σου αρέσει. Περιποιήσου τον εαυτό σου όπως επιθυμείς. Δεν χρειάζεται να παλέψεις με κανέναν για να αποδείξεις ποιος είσαι.

Φέρσου έντιμα. Σαν άνθρωπος και όχι σαν άντρας. Δείξε ευγένεια και σεβασμό. Σαν άνθρωπος όχι σαν άντρας. Γίνε ο λόγος να μην ανησυχούν οι γυναίκες  όταν περπατούν μόνες τους το βράδυ. Δεν υπάρχουν άντρες και λιγότερο άντρες.

Γίνε ο άντρας που εσύ θες.

 

 

 

Σχόλια