Αυθεντική, ανόθευτη με την Κυκλαδική της μαγεία να σε συνεπαίρνει. Μάθε τα πάντα για τις διακοπές στη Σίκινο!

Η Σίκινος παραδοσιακά εμφανίζεται στα social media τα καλοκαίρια, με τα βιντεάκια που κυκλοφορούν στο youtube όπου οι άνθρωποι αποχαιρετούν το πλοίο της γραμμής, τον Αδαμάντιο Κοραή βουτώντας στα απόνερα, ενώ ο καπετάνιος κορνάρει.

Το περασμένο χειμώνα προβλήθηκε και σε τηλεοπτικό σποτ ενός πάροχου κινητής τηλεφωνίας ενώ πρόσφατα έγινε και viral ως το πρώτο νησί που άφησε πίσω τα πλαστικά καλαμάκια, κι αντίστοιχα φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια είχε γίνει και για τις πλαστικές σακούλες στο παρελθόν. Όχι κι άσχημα για ένα από τα μικρότερα νησάκια των Κυκλάδων.

Άμα θες να πας, μπορείς να πάρεις το πλοίο της γραμμής από τον Πειραιά ή τη Ραφήνα και να φτάσεις στο νησί το μεσημέρι. Και για να τελειώνουμε με τα διαδικαστικά, όχι, δεν έχει πολλές παραλίες (γι αυτό και δεν ενδείκνυται το camping) και δεν είναι οργανωμένες με beach bar και ξαπλώστρες.

Που θα κολυμπήσω;

  • Στην Αλοπρόνοια λοιπόν, το λιμάνι του νησιού, θα περάσεις άπειρες ώρες στην αμμουδιά κάτω από τις δημοτικές ομπρέλες ή τα αρμυρίκια.

  • Μόνο άλλη μία παραλία του νησιού, ο Άγιος Γεώργιος, προσεγγίζεται από το ΚΤΕΛ.
  • Tο Διαλισκάρι, είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο.
  • Στις υπόλοιπες  παραλίες  θα πας από το λιμάνι με τη βάρκα του Δημήτρη. Θα κουβαλήσεις τα σχετικά συμπράγκαλα (ταπεράκια με φρούτα, παγωμένα νερά και σίγουρα ομπρέλα), και θα πας στα Σαντορινέικα, στον Άγιο Παντελεήμονα, στον Άη Γιάννη ή στο Μάλτα. Η φάση στις παραλίες είναι κρυστάλλινα, κρύα νερά, παρέα, καφές και βιβλίο.

3+1 Πραγματιάκια που μπορώ να κάνω στην Σίκινο.

  1. Ο χρόνος θα σταματήσει στη παραλία μέχρι να πεινάσεις στα σοβαρά και να ανηφορίσεις στο Κάστρο, δηλαδή τη Χώρα του νησιού, όπου θα πας κατευθείαν στο σκιερό δρομάκι με τις ταβέρνες και θα φας το “σικινιώτικο σουβλάκι” το οποίο μέσα αντί για τζατζίκι ή σως έχει το τοπικό ξινοτύρι το οποίο θα το ζητάς ύστερα και στη χωριάτικη, και στο πρωινό, και πίσω στην Αθήνα.
  2. Γενικά μέχρι στιγμής άνετα έχεις περάσει όλη τη μέρα με το μαγιό και το αλάτι στα μαλλιά και γιατί όχι; Έπειτα πάρε το ΚΤΕΛ για την απογευματινή βόλτα που θα γίνει στην Επισκοπή, ένα ναό που πρόδηλα πέρασαν από πάνω του οι θρησκείες, από τότε που ανεγέρθη τον 3ο αιώνα μ.Χ. ως ρωμαϊκό μαυσωλείο.
  3. Αυτή η βόλτα θα καταλήξει λίγο πιο πέρα από την Επισκοπή, στο οινοποιείο του Μάναλη με θέα το ηλιοβασίλεμα, το οποίο χωρίς καμία υπερβολή βάζει κάτω άνετα αυτό της Σαντορίνης.
  4. Εφόσον έχεις πιει το κρασάκι σου θα ξαναπάς στο Κάστρο και λογικά θα συνεχίσεις τα ξύδια στο Ανέμελο, το μπαράκι-περατζάδα του νησιού.

Νομίζω ότι περιέγραψα μόλις μία πολύ βασική (και γραφική) ημέρα στη Σίκινο.

Έχει κι άλλα να κάνεις, περιπάτους στα σοκάκια του Κάστρου στα χαλάσματα από την παλιά οχύρωση του κάστρου, βόλτα στο αντίκρυ χωριό (το οποίο ευφάνταστα ονομάζεται Χωριό) που έχει τα πιο instagramable στενάκια και σπιτάκια με πολύχρωμα γεράνια και άπειρες γάτες, που το μάτι σου θα πάθει overdose κυκλαδίτικης αισθητικής.

Είθισται να επισκεφθείς και το Μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής που είναι στη κορυφή του βουνού πάνω από το Κάστρο, και έτσι να περάσεις από παλιούς μύλους και από ένα εκκλησάκι με υπέροχη θέα, αφιερωμένο στον Ελύτη (αλίμονο, Κυκλάδες είσαι).  Υπάρχουν και μερικά συντηρημένα μονοπάτια για πεζοπορία, και σχεδόν κάθε χρόνο πλέον, καθ’όλο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, διοργανώνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις, προβολές, εκθέσεις, συναυλίες, και φυσικά πανηγύρια αναλόγως με το ποιο εκκλησάκι γιορτάζει την περίοδο που θα είσαι στο νησί.

Τα vibes του νησιού:

Η Σίκινος σε κερδίζει με την ατμόσφαιρά της, το γεγονός ότι είναι μία σχεδόν άγονη γη με ζεστούς ανθρώπους που κάθε βράδυ ψάχνονται για διασκέδαση, κάτι που το μεταδίδουν και στους επισκέπτες της.

Είναι αδύνατο να μη πιάσεις κουβέντα με αγνώστους με το που κάτσεις για ποτό το βράδυ. Το καλοκαίρι τα σπίτια γεμίζουν με παρέες και όσοι έρχονται για πρώτη φορά θα έρθουν και του χρόνου. Είναι δύσκολο να σε χαλάσει κάτι σε ένα τέτοιο μέρος, ειδικά αν θες να βρίσκεσαι μακριά από τη βαβούρα και τον επιθετικό τουρισμό που αλλοιώνει τις μεγαλύτερες Κυκλάδες. Στη Σίκινο με το που πατάς το πόδι σου αφήνεις πίσω όλη τη κούραση και ξεκινάς να επαναπροσδιορίζεις τις προτεραιότητές σου σε αυτή τη ζωή.

Πως θα πάω;

Η Σίκινος συνδέεται 4 φορές την εβδομάδα με το λιμάνι του Πειραιά και το ταξίδι διαρκεί 8-11 ώρες, ανάλογα με το πλοίο. Εναλλακτικά, κάθε Τετάρτη με το Speedrunner IV σε 5 ώρες. Πληροφορίες: Λιμεναρχείο Σικίνου (Τ/22860-51.121)

Συγκεκριμένα, για όσο βρίσκεσαι στο νησί, προτεραιότητα θα είναι το σκιερότερο αρμυρίκι της Αλοπρόνοιας κι εκείνο το σουβλάκι που λέγαμε.

Ευχαριστούμε τους αναγνώστες μας Ελλη Μαργέτη & Πέτρο Κυριάκου για την πολύτιμη βοήθεια τους.

Σχόλια