Η Αστυπάλαια, ή Αστροπαλιά για τους γηραιότερους, είναι το πρώτο νησί των Δωδεκανήσων. Αποτελεί ουσιαστικά το νησί «σύνορο» ανάμεσα στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, καθώς το άγονο τοπίο ολόκληρου του νησιού και η γεωγραφική του θέση παραπέμπουν περισσότερο σε Κυκλάδες.

Μπορεί  το ταξίδι μέχρι εκεί να διαρκεί περίπου 10 ώρες, ωστόσο μην σας τρομάζει αυτό. Οι διακοπές που θα περάσετε στο συγκεκριμένο νησί θα σας αποζημιώσουν και με το παραπάνω, ενώ για τους λιγότερο υπομονετικούς και με διάθεση να δώσουν λίγο περισσότερα χρήματα υπάρχει και η επιλογή του αεροπλάνου.

Όσοι πάνε μια φορά, υπόσχονται ότι θα ξαναπάνε. Και δεν είναι λίγοι αυτοί που τηρούν την υπόσχεσή τους και το αμέσως επόμενο καλοκαίρι.

Γενικά, η ατμόσφαιρα που αποπνέει το συγκεκριμένο νησί είναι απίστευτη. Χαλαροί ρυθμοί, διάθεση ανιδιοτελούς φιλοξενίας και άπλετη κοινωνικότητα. Τόσο οι ντόπιοι, όσο και εκείνοι που κάνουν διακοπές, όλοι είναι τόσο πρόθυμοι και ανοιχτοί να ανοίξουν κουβέντα μαζί σου και να σε γνωρίσουν, και έτσι γρήγορα θα γίνετε μια μεγάλη παρέα.

Από τον οδηγό του τοπικού λεωφορείου μέχρι την κυρία που έχει τα δωμάτια (που για να καταλάβετε το είδος της φιλοξενίας, μας έφερνε κάθε μέρα διαφορετικό πρωινό που έφτιαχνε μόνη της χωρίς να πληρώσουμε ποτέ για αυτό, ενώ μας είχε μέσα στο δωμάτιο φωτοτυπημένα τα δρομολόγια των λεωφορείων μαζί με οδηγό για τις παραλίες του νησιού και τα καλύτερα μαγαζιά για φαγητό), όλοι ήταν τόσο ανοιχτοί να σε καλωσορίσουν, να σε βοηθήσουν και να σου πουν ιστορίες για το νησί και τους κατοίκους του.

Η χώρα της Αστυπάλαιας είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω στον βράχο και εκτείνεται μέχρι κάτω στην παραλία, όπου βρίσκεται ο Πέρα Γιαλός, το παλιό λιμάνι του νησιού (τα καραβάκια για τις παραλίες και ορισμένα δρομολόγια του ΚΤΕΛ ξεκινάνε από εκεί).

Στην κορυφή στέκει φωτισμένο το ενετικό κάστρο Querini, δημιουργώντας ένα απίστευτα ειδυλλιακό σκηνικό, ενώ στο κέντρο της χώρας υπάρχουν 6 χαρακτηριστικοί ανεμόμυλοι που προσδίδουν επίσης μια πανέμορφη πινελιά στο ήδη υπάρχον τοπίο.

Γενικότερα, η Αστυπάλαια θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια πολύ οικονομικότερη Σαντορίνη. Κι αυτό γιατί προσφέρει αντίστοιχα τον συνδυασμό χώρα χτισμένη σε ψηλά βράχια-θάλασσα-ουρανός, δηλαδή πανέμορφη θέα, χωρίς όμως να έχει χάσει την αυθεντικότητά της και να έχει αλλοιωθεί από τον τουρισμό και την οικονομική εκμετάλλευση.

Τα πάντα είναι απίστευτα φτηνά, στα πλαίσια πάντα τουριστικής περιόδου. Απλό ποτό 5 ευρώ, μπύρα 2,5 και κρασί ακόμα και με 1,5 ευρώ. Αντίστοιχα ισχύουν και για το φαγητό. Με 10 ευρώ το άτομο σε ταβέρνα/εστιατόριο είσαι πλήρως καλυμμένος έως παίρνεις και για το σπίτι.

Ωστόσο πρέπει να σε προειδοποιήσω… Μην πας στην Αστυπάλαια αν:

  • Σου αρέσει το clubbing. (Δεν θα βρεις τα χαρακτηριστικά club που έχει σε νησιά όπως η Μύκονος, η Πάρος κλπ)
  • Δεν αντέχεις σε παραλίες χωρίς ξαπλώστρα και beach bar. (Οι περισσότερες είναι ανοργάνωτες και έχουν και αρκετή κατάβαση για να φτάσεις)
  • Σου αρέσουν μόνο οι παραλίες με άμμο. (βότσαλο rules!)
  • Δεν αντέχεις το περπάτημα. (Πολλές ανηφόρες και αν μένεις και στο camping, επειδή είναι αρκετά έξω από την χώρα θα χρειάζεσαι ταξί)

 

Αρκετά γενικά μιλήσαμε όμως. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τις επιλογές που έχεις όταν επισκεφτείς την Αστυπάλαια.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ:

Κατά κοινή ομολογία ατόμων που πέρασαν τις διακοπές τους στο οργανωμένο camping της Αστυπάλαιας, πρόκειται για το πιο καθαρό και καλύτερα οργανωμένο camping που έχουν δει σε νησί (συγκρίνοντάς το μάλιστα με αυτά της Αντιπάρου και της Αμοργού).

Το camping περιβάλλεται από καλαμιές και έτσι διαθέτει πολλά σημεία με σκιά, ενώ οι τιμές του είναι εξαιρετικά καλές, με την διανυκτέρευση να κοστίζει την υψηλή περίοδο 9 ευρώ.

Διαθέτει, επίσης, bar και εστιατόριο με εξίσου καλές τιμές (4 ευρώ η μερίδα) και πολύ όμορφο περιβάλλον.

Και αν δεν είσαι τύπος που θα κάνεις camping όμως, στη χώρα και τον Πέρα Γιαλό υπάρχουν πολύ όμορφα δωμάτια που και αυτά κυμαίνονται σε πολύ φυσιολογικές έως οικονομικές τιμές (από 35 και 40 ευρώ το δίκλινο).

Γενικά, όπου και να μένεις, οι αποστάσεις δεν είναι μεγάλες, απλώς αν μένεις στον Πέρα Γιαλό μπορεί να έχεις μεν πιο άμεση πρόσβαση στα μέσα για τις παραλίες (όχι όμως για όλες, αφού το ΚΤΕΛ για τις παραλίες Λιβάδι και Τζανάκια ξεκινάει από την χώρα), το βράδυ όμως θα έχεις περίπου 10 λεπτά ανηφορικού περπατήματος για να φτάσεις στο κέντρο της χώρας.

ΠΟΥ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΕΙΣ:

Η Αστυπάλαια, αν και μικρό νησί, προσφέρει πολλές επιλογές για μπάνιο. Σχεδόν όλες οι παραλίες της έχουν χοντρό ή λεπτό βότσαλο, ίσως και κάποια βραχάκια, ωστόσο τα νερά τους είναι πεντακάθαρα. Σε τέτοιο βαθμό που βλέπεις τον πάτο της θάλασσας συνέχεια.

Επίσης, οργανωμένη με ξαπλώστρες είναι μόνο το Λιβάδι, ενώ οι Βάτσες διαθέτουν απλώς ένα beach bar. Αξίζει να επισκεφθείτε σίγουρα πάντως τις εξής:

Μπλε Λιμανάκι και Πλάκες: Σε αυτές θα πάτε με το ΚΤΕΛ προς Μαλτεζάνα, το οποίο περνάει και από άλλες παραλίες, όπως το μικρό Στενό, το μεγάλο Στενό και η Μαλτεζάνα. Να έχετε υπόψιν σας, όμως, ότι θα σας αφήσει πιο ψηλά και έχει περίπου 10 λεπτά περπάτημα και κάμποση κατάβαση μέχρι να φτάσετε στην παραλία (η κατάβαση για τις Πλάκες είναι πιο δύσκολη). Επίσης, το Μπλε Λιμανάκι είναι μια πάρα πολύ μικρή παραλία, οπότε καλό θα ήταν να φτάσετε όσο το δυνατόν πιο νωρίς.

Αστυπάλαια

Το Μπλε Λιμανάκι

Λιβάδι και Τζανάκια: Η πρόσβαση στις παραλίες αυτές γίνεται πάλι με ΚΤΕΛ και η απόσταση τους από τη χώρα είναι πολύ μικρή. Το Λιβάδι είναι οργανωμένη και πιο οικογενειακή παραλία, με αρκετές ταβέρνες και εστιατόρια για να φάτε εκεί μετά. Τα Τζανάκια, αντιθέτως, είναι ανοργάνωτη και απευθύνεται κυρίως σε γυμνιστές.

Βάτσες και Καμινάκια: Πρόκειται για δύο παρόμοιες παραλίες, στις οποίες, ωστόσο, πρέπει να έχεις δικό σου αυτοκίνητο, καθώς ούτε το ΚΤΕΛ ούτε το ταξί πηγαίνει. Διοργανώνονται μόνο ημερήσιες εκδρομές είτε με καραβάκι είτε με βανάκι, των οποίων το κόστος, όμως, είναι λίγο πάνω από 10 ευρώ.

Κούνουπες και Κουτσομύτης: Μπορεί πάλι να πρέπει να πληρώσεις 13 ευρώ, καθώς πρόκειται για παραλίες που βρίσκονται σε άγονα μικρά νησάκια απέναντι από την Αστυπάλαια, ωστόσο αυτή η εκδρομή αξίζει τα λεφτά της. Οι παραλίες είναι πανέμορφες, το καραβάκι σε αφήνει λίγο πιο έξω και σε μεταφέρει με βαρκούλα στην παραλία αν δεν θέλεις να βουτήξεις, ενώ σου παρέχει ομπρέλες και μάσκες για να απολαύσεις το μπάνιο σου εκεί. Το σκάφος ξεκινάει στις 11:30 από τον Πέρα Γιαλό και επιστρέφει στις 18:30. Καλό θα ήταν να έχεις εξοπλιστεί με φαγητό και νερό για να μην αγοράζεις μέσα εκεί, καθώς στις παραλίες αυτές δεν πρόκειται να βρεις τίποτε άλλο.

Αστυπάλαια

Κούνουπες

Αστυπάλαια

Κουτσομύτης

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΣ:

Προσωπική άποψη δεν έχω για πολλές ταβέρνες-εστιατόρια του νησιού, παρά μόνο για το «Γεράνι», που βρίσκεται στο Λιβάδι, και το «Barbarossa», που βρίσκεται στη χώρα, ακριβώς πάνω από το Δημαρχείο. Και στα δύο οι τιμές ήταν πολύ καλές, κυμαινόμενες γύρω στα 10 ευρώ το άτομο, και το φαγητό αξιοπρεπέστατο και αρκετά νόστιμο.

Πολύ καλά λόγια, όμως, ακούγονταν και για τα εστιατόρια: «Άγονη Γραμμή» στη χώρα, «Αστακούκος» και «Αστυφαγία» στη Μαλτεζάνα.

Εκεί που αξίζει όμως να φας, και είμαι σίγουρη ότι δεν χρειαζόταν καν να το προτείνω, αφού είναι πάντα η πιο οικονομική επιλογή για φαγητό, είναι στο σουβλατζίδικο του νησιού που βρίσκεται στη χώρα και το σουβλάκι του είναι καταπληκτικό. Φρεσκοκομμένες πατάτες, ωραίο κρέας και βάλε οπωσδήποτε μέσα τυροκαυτερή. Ειδικά μετά την θάλασσα, ότι καλύτερο.

ΠΟΥ ΝΑ ΝΥΧΤΟΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙΣ:

Και φτάσαμε στην καλύτερη στιγμή του νησιού… το βράδυ! Η χώρα γεμίζει κόσμο, στα σκαλιά μπροστά στους μύλους κάποιοι τύποι παίζουν μουσική και γύρω τους μαζεύεται κόσμος με μπύρες, ενώ τα φώτα των σπιτιών της χώρας είναι τα μόνα που φαίνονται στην ευρύτερη περιοχή. Γύρω από το νησί δεν υπάρχει τίποτε φωτισμένο που να δημιουργεί την παραμικρή υπόνοια ζωής. Νιώθεις ότι βρίσκεσαι πραγματικά στη μέση του πουθενά. Βλέπεις μόνο βράχια, μαύρη θάλασσα και φεγγάρι.

Τα περισσότερα μαγαζιά, λοιπόν, στη χώρα έχουν εκμεταλλευτεί στο έπακρον το παραπάνω πλεονέκτημα και διαθέτουν βεράντες με απίστευτη θέα. Να πας οπωσδήποτε για γλυκό στο «Αρχιπέλαγος», μια αυλή-βεράντα με θέα την πίσω πλευρά της χώρας, και φυσικά την θάλασσα, που διαθέτει έναν κατάλογο με πολύ μεγάλη ποικιλία σε γλυκά (τύφλα να χουν τα Σερμπέτια στου Ψυρρή).

Για φτηνό ποτό και μεζέ αξίζει να πας στον «Μουγγό» (δεν θα δεις πουθενά αυτό το όνομα γραμμένο, έχει απλώς επικρατήσει. Το μαγαζί είναι δίπλα στο μοναδικό σουβλατζίδικο της χώρας και έχει ένα μικρό μπαλκονάκι γεμάτο τραπεζάκια. Προειδοποιώ: δεν θα βρεις τραπέζι εύκολα!) και στην «Αργώ» που βρίσκεται κάπου ανάμεσα στη χώρα και τον Πέρα Γιαλό.

Για ποτό τώρα, να πας ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ στο «Κάστρο bar». Βρίσκεται ακριβώς κάτω από τα τείχη του κάστρου, διαθέτει τρία επίπεδα με τραπεζάκια και η θέα είναι μοναδική! Ακόμη καλύτερα αν το πετύχεις και μέρα με ζωντανή μουσική. Η ατμόσφαιρα που δημιουργείται με τον κόσμο να κάθεται ακόμα και έξω στα σοκάκια και πάνω σε ταράτσες είναι απίστευτη. Τις υπόλοιπες μέρες προσφέρεται για ένα χαλαρό ποτό, με μόνο μειονέκτημα ότι η μουσική που παίζει δεν ταιριάζει ιδιαίτερα με την ειδυλλιακή του ατμόσφαιρα.

Για χαλαρό ποτό, επίσης, μπορείς να πας «Στη θέα», ένα μικρό μπαρ με μπαλκόνι, στο «Νότος bar», στο «Μύλος» αλλά και στο «Εν πλω» που βρίσκεται στον Πέρα Γιαλό.

Τέλος, οι βραδιές στην Αστυπάλαια καταλήγουν στο afterάδικο του νησιού, το «Άρτεμις», που αρχίζει να μαζεύει κόσμο από τις 2 και μετά. Πολύ καλή ξένη μουσική, που ωστόσο δεν οδηγεί πάντα σε ξέφρενα πάρτι και χορό. Μην είσαι, δηλαδή, σίγουρος ότι θα παρτάρεις στο συγκεκριμένο νησί.

Έχει υποτίθεται και δύο club, το «Πανόραμα» και τον «Κούρο», που όσο όμως ήμουν εγώ εκεί, στο ένα τα πράγματα ήταν εντελώς παρακμιακά και ψόφια (να το θέσω άκομψα) και το άλλο ήταν κλειστό γιατί είχε χαλάσει ο κλιματισμός.

Γενικά, όλα τα παραπάνω μαζεύουν κόσμο ΕΦΟΣΟΝ δεν διοργανώνεται τίποτα αξιόλογο στο bar του camping, στο οποίο γίνονται σίγουρα δύο φορές την εβδομάδα ένα live και ένα πάρτι. Σε τέτοια περίπτωση όλος ο κόσμος θα είναι μαζεμένος εκεί, οπότε αν μένεις σε δωμάτια φρόντισε να ρωτάς για το τι διοργανώνεται στο camping. Για να πας εκεί, αναγκαστικά, θα πάρεις ταξί, του οποίου η τιμή κυμαίνεται από 5-8 ευρώ, ή αν είσαι αρκετά τολμηρός θα πας περπατώντας τη διαδρομή που είναι περίπου 30-40 λεπτά.

Αστυπάλαια

Κάστρο bar

 

Αν και δεν του το ‘χεις, λοιπόν, το νησί έχει ποικιλία και προσφέρει πολλές επιλογές, είτε για μικρές είτε και για μεγαλύτερες ηλικίες. Είμαι σίγουρη πως δεν θα απογοητευτείτε αν το επιλέξετε!

(Ps: Μην ξεχάσετε να ανεβείτε στο κάστρο… και καλύτερα να το κάνετε την ώρα που δύει ο ήλιος. Τα χρώματα του ουρανού και η θέα είναι μαγευτικά!)

Σχόλια