Όλοι περπατάμε. Άλλοι χρησιμοποιούν τα πόδια κι άλλοι τον νου αλλά ποιος είναι γρηγορότερος; Αυτός που είναι διαφορετικός ή αυτός που είναι όμοιος; Διαφορετικός από ποιον; Όμοιος με ποιον; Άραγε αν είσαι μοναδικός, μπορείς να επιβιώσεις; Και τι σημαίνει να είσαι μοναδικός; Σχετίζεται με το να είσαι αποδεκτός; Και ποιος είναι τόσο ισχυρός για να σε αποδέχεται ή να σε απορρίπτει; Μια μάνα μπορεί να απορρίψει; Ίσως και να μπορεί.

Και τότε αρχίζουν όλα… με τα φτερωτά σανδάλια.

Κρατώ στα χέρια μου το πρώτο συγγραφικό δημιούργημα του Στέφανου Αλεξιάδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Υδροπλάνο. Ενός έγκριτου φιλολόγου, μα  πάνω απ’ όλα ενός ευαίσθητου νέου συγγραφέα. «Τα φτερωτά σανδάλια» είναι ένα βιβλίο γεμάτο αλήθειες, γεγονότα, εικόνες  κι άπειρα μηνύματα. Ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Φοίβος. Ένα 10χρονο παιδί με ειδικές ανάγκες.

Με γνώμονα την αγάπη του για την ελληνική γλώσσα, την αγάπη και τον σεβασμό για την οικογένειά του αλλά και τον θεσμό της οικογένειας -ευρύτερα-  ο συγγραφέας έρχεται να μας υπενθυμίσει τι σημαίνει να κάνεις όνειρα, να λειτουργείς σαν ομάδα και πάνω απ’ όλα να σέβεσαι τον διπλανό σου γι’ αυτό που είναι στην πραγματικότητα.

Ένα λογοτεχνικό δημιούργημα – ύμνος στην αληθινή φιλία ανάμεσα σε δύο ανθρώπους – ήρωες της ζωής.

Το βιβλίο κερδίζει την ψυχή και το μυαλό του αναγνώστη. Διαβάζοντάς το, νιώθεις ότι κάθε σελίδα είναι και μια διαδρομή προς τη γνώση. Μια γνώση που δεν μαθαίνεται  μόνο μπροστά στον πίνακα, καθισμένος σ’ ένα θρανίο. Το να μαθαίνεις να σέβεσαι και να αγαπάς τους ανθρώπους γι’ αυτό που είναι, πρόκειται για την πιο σπουδαία κατάκτηση γνώσης στο σχολείο της ζωής.

Όσο διαβάζεις το βιβλίο, αποτυπώνεται στο μυαλό σου η σκληρή ματιά της κοινωνίας απέναντι στο διαφορετικό. Η παντελής έλλειψη γνώσης όμως είναι το ζητούμενο. Η γλώσσα του βιβλίου είναι απλή και κατανοητή. Η ιστορία ντύνεται με εικόνες. Άλλοτε γλυκές κι άλλοτε πιο σκληρές. Σαν τις εκφάνσεις της ζωής. Ερχόμαστε όμως και σε επαφή, με εικόνες από όμορφες πόλεις που ο συγγραφέας αγαπά πολύ. Η Κομοτηνή (πόλη όπου σπούδασε) και η Θεσσαλονίκη (πόλη όπου γεννήθηκε και ζει).

Η πλοκή της ιστορίας είναι γρήγορη και περιγραφική. Αυτό καθιστά ξεκούραστο και ενδιαφέρον το διάβασμα στον αναγνώστη. Φτάνοντας προς το τέλος της ιστορίας, δε μπορείς να προβλέψεις που θα καταλήξει. Κι όταν διαβάζεις τις τελευταίες γραμμές, τα δάκρυα τρέχουν από τα μάτια, χωρίς να το καταλάβεις. Κι εκεί λες: « Α ρε Στέφανε, τι έγραψες!»

Τα «Φτερωτά σανδάλια» είναι ένα βιβλίο -πρότυπο παιδείας και σεβασμού. Γιατί γράφτηκε για να προβληματίσει και να αφυπνίσει. Γράφτηκε για να καταστήσει στο μυαλό του αναγνώστη το αυτονόητο: « Είμαστε όλοι διαφορετικοί, είμαστε όλοι ίσοι». Κάθε γονιός, εκπαιδευτικός, μαθητής και άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του μα και τους άλλους, οφείλει να του κάνει αυτό το βιβλίο. Χαίρομαι που συνομήλικοί μου άνθρωποι, σαν τον Στέφανο, δημιουργούν με γνώμονα το ήθος και την ανθρωπιά σε μια εποχή κοινωνικού σκοταδισμού!

  • Συγγραφέας: Στέφανος Αλεξιάδης 
  • ISBN: 978-618-5556-38-9
  • Αρ. σελίδων: 52
  • Ειδος: Εφηβική Λογοτεχνία
  • Έτος έκδοσης: 2021

Σχόλια