Η Μαέστρος και Διευθύντρια του Δημοτικού ωδείου Αμαρουσίου,κ. Φωτεινή Κοσκόρου μαζί με την Ορχήστρα Νέων του Δημοτικού Ωδείου, παρουσιάζουν το κατανυκτικό ‘Stabat Mater’ του Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736).

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Stabat Mater (Dolorosa) (Η Μητέρα στεκόταν (λυπημένη)) είναι ύμνος μνημονευτικός του ψυχικού πόνου της Παναγίας κατά την Εβδομάδα των Παθών, όταν θρηνεί τον Ιησού κάτω από τον Σταυρό. Πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για έργο του φραγκισκανού μοναχού Γιακοπόνε ντα Τόντι (1230-1306), ενώ σύμφωνα με άλλη εκδοχή για έργο του Αγίου Μποναβεντούρα (1221-1274).

Ορχήστρα Νέων Δήμου Αμαρουσίου

Ορχήστρα Νέων Δήμου Αμαρουσίου

Μυθικές διαστάσεις έχει αποκτήσει το Στάμπατ Μάτερ του Ιταλού συνθέτη Τζοβάνι Περγκολέζι, όπως και το Ρέκβιεμ του Μότσαρτ. Ο θρύλος τον θέλει να γράφει τις τελευταίες νότες του έργου στο νεκροκρέβατό του, λίγες στιγμές προτού τον καταβάλλει η φυματίωση σε ηλικία μόλις 26 ετών.

Λίγα λόγια για τον συνθέτη:

Γεννήθηκε το 1710 στην Ιταλία. Το πραγματικό όνομα του συνθέτη ήταν Draghi, επικράτησε όμως το Pergolesi (=από την Pergola)  όταν η οικογένεια μετακόμισε εκεί. Εκτός από συνθέτης, ήταν επίσης οργανίστας και βιολιστής. Εργαζόταν για αριστοκράτες όπως ο Πρίγκιπας του Stigliano και ο Δούκας του Maddaloni, όπως συνηθιζόταν άλλωστε εκείνη την εποχή. Ένα από τα σημαντικότερα έργα του υπήρξε η κωμική όπερα La serva Padrona (η Υπηρέτρια Κυρά), έργο που παίχτηκε και στο Παρίσι το 1752. Ο Pergolesi καθόρισε το Ιταλικό στιλ μπαρόκ. Δεν είναι τυχαίο ότι η Λειτουργία του σε Φα μείζονα, υπήρξε η σύνθεση που τυπώθηκε περισσότερο κατά τον 18ο αιώνα. Τέλος, μεταγενέστεροι συνθέτες όπως ο J.S.Bach εμπνεύστηκαν από το έργο του.

Ζωντανά από τον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αμαρουσίου. Με την άδεια της Ιεράς Μητρόπολης Κηφισιάς Αμαρουσίου και Ωροπού.

Ορχήστρα Νέων Δήμου Αμαρουσίου

Σχόλια