Μισιρλού, η Αιγύπτια που αγάπησε ο Ταραντίνο

 

Και ποιος δεν θυμάται το επικό soundtrack Misirlou της ταινίας Pulp Fiction που στο άκουσμά του σε γεμίζει αδρεναλίνη. Ο Κουέντιν Ταραντίνο με αυτή την ταινία κατόρθωσε να στιγματίσει την κινηματογραφική κουλτούρα, μπόρεσε να αλλάξει τον τρόπο που γράφονται σενάρια και να αποκτήσει εκατομμύρια φανς ανά τον κόσμο.

μισιρλού

 

Ωστόσο ήξερες ότι την Μισιρλού την είχε ερμηνεύσει και η Βέμπο; Ε ναι! Η ιστορία αυτού του τραγουδιού ξεκινάει από πολύ παλιά!

 

Ας δούμε την ιστορία της:

Συγκεκριμένα το όνομα του τραγουδιού Μισιρλού σημαίνει η γυναίκα από το Μισίρι (Μισρ= Αίγυπτος στα αράβικα). Η πιο παλιά γνωστή εκδοχή του τραγουδιού συμπληρώνει σε λίγο καιρό τα 100 χρόνια. Ήταν μια ηχογράφηση του μουσικού Τέτου Δημητριάδη, ρεμπέτη που άφησε τον τόπο του με την Μικρασιατική καταστροφή, πίσω στο 1927. Ωστόσο, οι ρίζες του τραγουδιού χάνονται στην περιοχή της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τον πραγματικό του συνθέτη. Άλλωστε, υπάρχουν εκτελέσεις της και στα αραβικά, τα αρμένικα, τα ινδικά και τα τούρκικα. Το τραγούδι πέρασε τον Ατλαντικό μαζί με τις κοινότητες των μεταναστών από την Ελλάδα και τις γύρω περιοχές που μετανάστευσαν στην Αμερική. Και κάπως έτσι ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι του στο παγκόσμιο πεντάγραμμο.

 

1.Η αρχή γίνεται με τον Τέτο Δημητριάδη που ηχογραφεί στην Νέα Υόρκη τον Ιούλιο του 1927 στην εταιρεία Columbia το παρακάτω τραγούδι:

 

2. Το 1941 η σύνθεση παίρνει τη μορφή με την οποία έγινε γνωστή σε όλο τον κόσμο. Αυτό έγινε με τροποποιημένο το στυλ της από το αργό ρεμπέτικο τέμπο σε πιο οριεντάλ μονοπάτια, από τον Νικόλα Ρουμπάνη, Ελληνοαμερικάνο δάσκαλο μουσικής. Φρόντισε, μάλιστα, να κατοχυρώσει το όνομά του ως συνθέτης του τραγουδιού. Καθώς κανείς δεν του αμφισβήτησε το δικαίωμα αυτό, ο Ρουμπάνης εμφανίζεται ως συνθέτης της Μισιρλούς σε όλο τον κόσμο εκτός από την Ελλάδα.

 

3. Τον ίδιο χρόνο ο Ξαβιέ Κούγκατ διασκευάζει την Μισιρλού προσθέτοντας  λατινοαμερικάνικο ρυθμό. Ο Καταλανός μετανάστης Ξαβιέ Κούγκατ γεννήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και μεγάλωσε στην Κούβα πριν βρεθεί στην Αμερική . Το παιδί-θαύμα, βιρτουόζος του βιολιού, θα ασχοληθεί για βιοποριστικούς λόγους ως καρτουνίστας, πριν κάνει μόδα με την ορχήστρα του την ρούμπα στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ‘30. Η εκτέλεση του στη Μisirlou, έρχεται την περίοδο που ακόμη έπαιζε στο ξενοδοχείο Waldorf-Astoria στην Νέα Υόρκη, στην αίθουσα χορού που πήρε το όνομά του.  Ο Κούγκατ ήταν σουπερ-σταρ την ίδια εποχή που ο κόσμος λικνιζόταν στους ήχους από τις περίφημες μπάντες των Γκλεν Μίλερ και Μπένι Γκούντμαν.

 

4. Το 1955 η Μισιρλού παρουσιάζεται από τους Cardinals. Ένα πολύ όμορφο μελωδικό doo-wap κουιντέντο από τη Βαλτιμόρη, που έβγαλε στην εταιρία Αtlantic 12 σινγκλς, την περίοδο 1951 – 1957.  Το τραγούδι της α’ πλευράς μπήκε στο top 5 r&b της Αμερικής.

 

 

5.  Το 1960 μια μικρή δισκογραφική εταιρεία η Command Records, προκάλεσε αίσθηση στην αγορά της Αμερικής για διάφορους λόγους. Από τη μια, τα μινιμαλιστικά της εξώφυλλα, από την άλλη το διπλό cover που φιλοξενούσε λεπτομερείς περιγραφές των ηχογραφήσεων καθώς και ένας από τους ποιοτικότερους στέρεο ήχους της αγοράς, στους δέκα δίσκους που είχε στο ενεργητικό της, την έκαναν να ξεχωρίζει. Από τα best seller της ήταν το Persuasive Percussion και το Provocactive Percussion, με περισσότερα από 250.000 αντίτυπα, έκαστο. Και τα δύο κυκλοφόρησαν το 1959. Το τρίτο τραγούδι του άλμπουμ ήταν το Μisirlou

 

 

6. Όμως, η μεγάλη επιτυχία για τη Μισιρλού ήρθε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 από καλλιτέχνες του Surf-Rock. Την αρχή έκανε ο κιθαρίστας Ντικ Ντέιλ, ένας μουσικός με λιβανέζικες ρίζες, όταν ένας θαμώνας στο κλαμπ που εμφανιζόταν τον προκάλεσε να παίξει ένα σόλο με μία μόνο χορδή της κιθάρας. Ο Ντέιλ, του οποίου η οικογένεια καταγόταν από τον Λίβανο, είχε δει δεκάδες φορές τον θείο του να παίζει την Μισιρλού σε μία χορδή στο ούτι. Αύξησε το τέμπο, εκτέλεσε τη Μισιρλού με την ηλεκτρική κιθάρα του και το τραγούδι έγινε γνωστό σε ακόμη πιο ευρύ κοινό στην Αμερική. Ο εύηχος ρυθμός χωρίζει από τους μελαγχολικούς, ερωτικούς στίχους της ρεμπέτικης Μισιρλούς και αποκτά φανατικούς οπαδούς στην Αμερική.

 

7. Το 1963, όταν το συγκρότημα The Beach Boys κυκλοφόρησε τη δική του εκδοχή της Μισιρλούς στο άλμπουμ Surfin’ USA, που το τραγούδι από τα μέρη της ανατολικής Μεσογείου καθιερώθηκε πια ως κλασικό και στις ΗΠΑ. Το 1963, οι σπουδαίοι The Beach Boys παρουσίασαν στο άλμπουμ τους Surfin’ USA μια εκτέλεση του τραγουδιού παρόμοια με αυτή του Ντέιλ, κάνοντας έτσι τη Μισιρλού τμήμα της surf παράδοσης, αλλά και της αμερικάνικης ποπ κουλτούρας.

 

Το 1994, η ευφυΐα που ακούει στο όνομα Κουέντιν Ταραντίνο, ερωτεύτηκε παράφορα τη μελωδία και αποφάσισε να ντύσει με την αλά Ντέιλ «Μισιρλού» την Ούμα Θέρμαν, στην ταινία του «Pulp Fiction», καθιερώνοντας το τραγούδι ως παγκόσμια καλτ λατρεία.

ΜΙσιρλού

 

Έκτοτε έχουν γίνει κι άλλες διασκευές όμως μετά από όλη της αυτή τη διαδρομή, η «Μισιρλού» είναι σήμερα εξαιρετικά δημοφιλής σε τέσσερα εντελώς διαφορετικά είδη μουσικής: στο ρεμπέτικο, στη λαϊκή μουσική της Μέσης Ανατολής, στην εβραϊκή μουσική, που παίζεται σε γάμους και γιορτές και στο surf ροκ.

 

Σχόλια