Πολλά γλυπτά στην ιστορία της τέχνης εξερευνούν την αισθητική της «τέλειας» ανθρώπινης μορφής, και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται το έργο αυτού του μεξικανού καλλιτέχνη το οποίο ξεχωρίζει για ένα μοναδικό λόγο.

Βίκτορ Χιούγκο Γιάνεζ ΠίνιαΟ μεξικανός καλλιτέχνης Βίκτορ Χιούγκο Γιάνεζ Πίνια είναι γνωστός για τα ιδιαίτερα γλυπτά του από κερί, ρητίνη και μπρούντζο. Σε μια από τις τελευταίες του δουλειές διερευνά την δύναμη ενός ατόμου να χαράσσει τη δική του πορεία. Καθώς το δυσκολότερο έργο για όλους μας είναι η εξέλιξη του εαυτού μας.

Το έργο του με τίτλο «Self-Made Man», απεικονίζει έναν άντρα να κρατάει παραδοσιακά εργαλεία γλυπτικής, όπως σφυρί και σμίλη και προσπαθεί μόνος του να χαράξει την ιδανική του μορφή μέσα από ένα μεγαλύτερο σώμα.

Ενώ αρκετά γλυπτά στην ιστορία της τέχνης εξερευνούν την αισθητική της «τέλειας» ανθρώπινης μορφής, το έργο του Πίνια διαφέρει καθώς το αντικείμενο της δημιουργίας του κάνει την επιλογή για τον εαυτό του και διαθέτει και τα εργαλεία για να φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η επιλογή του καλλιτέχνη να δώσει μορφή σε μια διαδικασία αλλαγής κάνει το έργο του να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δίνοντας σχήμα στην αλλαγή κάνει τον θεατή να δει την πραγματική διαδικασία και ίσως θα μπορούσαμε να πούμε ότι τον ευαισθητοποιεί απέναντι σ’ αυτήν. Όλα αυτά δείχνοντας τον κόπο και το “σμίλεμα” που χρειάζεται να κάνει κάποιος ώστε να φτάσει στην δικιά του “τέλεια” εικόνα. Τονίζοντας φυσικά ότι είναι μια διαδικασία προσωπική, καθώς ξεκινάει και “ολοκληρώνεται” από τον απεικονιζόμενο/η.Βίκτορ Χιούγκο Γιάνεζ Πίνια

Μετά την ολοκλήρωση του «Self-Made Man», ο Πίνια έφτιαξε ένα συμπληρωματικό γλυπτό μιας γυναίκας που κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα. Τόσο ο Self-Made Man όσο και η Self-Made Woman ζυγίζουν περίπου 10 κιλά και έχουν ύψος 50 εκατοστά.

Περισσότερες πληροφορίες για τον καλλιτέχνη μπορείτε να δείτε εδώ!

 

 

Σχόλια