Εδώ θα μάθεις τα πάντα για τη νέα πλατφόρμα CvBrain. 

 

Του Θάνου Ξάνθου

 

CvBrain

– Ποια ήταν η αφορμή για να δημιουργήσετε αυτή την πλατφόρμα;

Η ιδέα γεννήθηκε σε μία βεράντα το καλοκαίρι του 2018, όταν βρεθήκαμε ξανά μετά από χρόνια τρεις παλιοί συμμαθητές και φίλοι (Στέλιος Ζέρβας CEO & Co-Founder, Βασίλης Ανατολίτης COO & Co-Founder και Δημήτρης Δρόσος CTO & Co-Founder), οι οποίοι αποτελούμε και την ιδρυτική ομάδα της CvBrain. Η έμπνευση της προήλθε κυρίως από δικές μας προσωπικές εμπειρίες, αλλά και φίλων ή γνωστών στα πρώτα βήματα κατά την αναζήτηση εργασίας.

“Όντας νέοι και αφού ολοκληρώσαμε τις σπουδές μας, ανακαλύψαμε πως υπάρχει μεγάλο χάσμα, από την εκπαίδευση προς την αγορά εργασίας και πως δεν υπήρχαν οι ανάλογες ευκαιρίες για να αναδείξει κανείς την προσωπικότητα και τις ικανότητες του, μέσα από ολοκληρωμένο profiling αλλά και να κάνει match με την ιδανική θέση εργασίας για εκείνον. Έπειτα, παρατηρώντας την παγκόσμια αγορά, εντοπίσαμε την τάση ζήτησης junior θέσεων εργασίας και διακρίναμε πως υπάρχει αδυναμία βέλτιστου match μεταξύ των εταιριών και των υποψήφιων, ενώ παράλληλα υπάρχει ρίσκο στις διαδικασίες επιλογής αλλά και δαπανώνται αρκετοί πόροι.”

Έτσι, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτή την ομάδα για να καλύψουμε αυτό το κενό που υπάρχει στον κλάδο του Ανθρώπινου Δυναμικού, βάζοντας τις σκέψεις μας, τις εμπειρίες και τις πιθανές μας λύσεις στα προβλήματα, που παρατηρήθηκαν, σε μία πλατφόρμα, τη CvBrain. Άλλωστε, ας μη ξεχνάμε πως το ανθρώπινο δυναμικό, είναι πλέον το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα κάθε επιχείρησης.

 

 

– Συστήστε τη δουλειά και τη λειτουργία της πλατφόρμας αυτής στο αναγνωστικό κοινό.

Η CvBrain είναι η πρώτη νέας γενιάς πλατφόρμα εύρεσης εργασίας αποκλειστικά για junior level προσωπικό, βασισμένη σε HR trends , όπως το profiling και το gamification ενώ παράλληλα εντάσσει νευροεπιστήμη και τεχνολογία ΑΙ, έχοντας ως σκοπό να διευκολύνουμε τους εργοδότες στις διαδικασίες επιλογής και τους υποψήφιους στην εύρεση της καταλληλότερης θέσης εργασίας. Οι διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθούνται, από τους εργοδότες και τους juniors, είναι πολύ απλές. Οι juniors θα δημιουργούν ένα βιογραφικό προφίλ (Cv-Profile), συμπληρώνοντας τα προσωπικά τους στοιχεία και τις ακαδημαϊκές τους πληροφορίες , στη συνέχεια για όσους θέλουν, θα μπορούν να ανεβάζουν με link ένα σύντομο προσωπικό τους βίντεο, που θα παρουσιάζουν τον εαυτό τους και έπειτα θα παίζουν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι (game based assessment), ώστε να μπορέσουν να αναδείξουν καλύτερα την προσωπικότητα και τις ικανότητες τους, κάνοντας fitting με θέσεις εργασίας, με σκοπό την εύρεση της ιδανικής εργασίας για αυτούς. Επίσης, όλες οι υπηρεσίες για τους υποψήφιους θα παρέχονται εντελώς δωρεάν.

Παράλληλα οι εργοδότες, θα δημιουργούν ένα δυναμικό εταιρικό προφίλ (HR-Profile), μέσω του οποίου θα μπορούν να ανεβάζουν τις θέσεις εργασίας που προκύπτουν, να διαχειρίζονται ταχύτερα τις αιτήσεις, με την χρήση των εξατομικευμένων φίλτρων της CvBrain, αλλά και να αναζητήσουν απευθείας μέσω της βάσης δεδομένων μας τον ιδανικό υποψήφιο, χωρίς την δημοσίευση αγγελίας. Χρησιμοποιώντας τα φίλτρα της CvBrain, οι επιχειρήσεις θα μπορούν γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά να δημιουργούν shortlists με υποψήφιους που ταιριάζουν με κάθε Job role που αναζητούν, έχοντας στη διάθεση τους και στοιχεία από την ψυχομετρική αξιολόγηση των υποψήφιων, από το game based assessment. Έτσι, θα δημιουργούνται συνθήκες perfect match, μειώνοντας το ρίσκο κατά την επιλογή υποψήφιων. Τέλος, με την υπηρεσία Home interview, θα δίνουμε τη δυνατότητα στον εργοδότη και τον υποψήφιο να ολοκληρώσουν την πρώτη συνέντευξη από τον χώρο τους, εξοικονομώντας παράλληλα πόρους.

 

 

– Για να λάβει κάποιος υποψήφιος μία καλή junior θέση, ποια προσόντα χρειάζεται να έχει
και πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό, βάσει και της ανταγωνιστικότητας στο χώρο;

Σήμερα για έναν νέο με ελάχιστη ή καθόλου προϋπηρεσία, που αναζητά μια θέση junior, συχνά οι απαιτήσεις είναι πολλές και ο ανταγωνισμός τεράστιος. Ο μόνος τρόπος για να σταθεί κάποιος αντάξιος των περιστάσεων, να είναι έτοιμος για τις πρώτες του συνεντεύξεις αλλά και να μπορέσει να αναδειχθεί, είναι να έχει τα απαραίτητα εφόδια. Αυτά είναι σίγουρα τα hard skills, οι ακαδημαϊκοί τίτλοι, οι βεβαιώσεις και τα διπλώματα δηλαδή, τα οποία είναι και τα προαπαιτούμενα συνήθως για μία θέση εργασίας, αλλά και τα soft skills παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο, που στην ουσία είναι οι δεξιότητες της προσωπικότητας ενός ατόμου. Ενώ τα πρώτα τα αποκτά κανείς συνήθως μέσω του εκπαιδευτικού συστήματος ή και του χώρου εργασίας κάποιες φορές, τα δεύτερα δεν διδάσκονται στο παραδοσιακό εκπαιδευτικό πλαίσιο, γι’ αυτό κι ο κάθε υποψήφιος πρέπει να είναι πάντα σε εγρήγορση και να αποσκοπεί συνεχώς στην αυτοβελτίωση του. Μερικά ‘δημοφιλή’ soft skills για παράδειγμα είναι οι επικοινωνιακές δεξιότητες, οι ηγετικές ικανότητες και η ομαδικότητα που σε συνδυασμό με τα hard skills κάνουν έναν υποψήφιο πιο ελκυστικό σε μία συνέντευξη, ενώ σίγουρα βοηθούν και την ανέλιξη του στη μετέπειτα επαγγελματική του πορεία. Τέλος, αυτό που πρέπει να έχει κατά νου ο κάθε νέος υποψήφιος, είναι πως πρέπει συνεχώς να εξελίσσεται καθ’ όλη την επαγγελματική του πορεία και να μη μένει ποτέ στάσιμος.

 

–  Ποια η σχέση των νέων με το χώρο της επιχειρηματικότητας και ποια τα επαγγέλματα που οι ίδιοι επιλέγουν περισσότερο και γιατί;

Στην Ελλάδα του σήμερα, παρ’ όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι ως προς την επαγγελματική τους αποκατάσταση, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τολμούν να περάσουν από την ιδέα στην πράξη και να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν τη δική τους, είτε μικρή είτε μεγάλη, επιχείρηση. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα επιτυχημένων ελληνικών startups την τελευταία δεκαετία, που αποτελούνται κυρίως από νέους, ενώ το θετικό είναι, πως ο αριθμός τέτοιου είδους εγχειρημάτων συνεχώς αυξάνεται. Βέβαια στις προσπάθειες αυτές, σημαντικό ρόλο παίζει η υποστήριξη που υπάρχει από ανεξάρτητους οργανισμούς / ιδρύματα, που βοηθούν και ενισχύουν τη νεανική επιχειρηματικότητα είτε μέσω προγραμμάτων παροχής συμβουλευτικής είτε μέσα από διαγωνισμούς. Από την άλλη, υπάρχει και μία μεγάλη μερίδα νέων που δεν επιθυμεί να ασχοληθεί με το επιχειρείν. Το κοινό αυτό, φαίνεται πως προσανατολίζεται κυρίως σε επαγγέλματα που ανήκουν σε κλάδους του business όπως για παράδειγμα τα οικονομικά, το marketing αλλά και την πληροφορική, που είναι ένας τεράστιος και ταχέως αναπτυσσόμενος χώρος. Ο λόγος που οι νέοι στρέφονται προς τα εκεί είναι, πως πλέον το περιβάλλον
των επιχειρήσεων είναι πολύ πιο ελκυστικό για αυτούς, αφού τους δίνονται περισσότερες ευκαιρίες, ενώ παράλληλα υπάρχουν δυνατότητες ανέλιξης.

 

 

–  Τι είναι αυτό που άλλαξε ή αλλάζει λόγω του COVID-19 στον επαγγελματικό προσανατολισμό των νέων και πόσο επηρεάζει και τη δική σας δουλειά, μέσω της πλατφόρμα σας;

Η περίοδος της πανδημίας που διανύουμε ήταν και συνεχίζει ακόμα να είναι, ένα παγκόσμιο πλήγμα για τον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά και για όλους μας. Είναι λυπηρό να χάνονται θέσεις εργασίας καθημερινά και η οικονομία να αντιμετωπίζει τη μία κρίση μετά την άλλη. Βέβαια, παρόλο το πλήγμα που υπέστησαν οι παγκόσμιες αγορές, υπήρξαν και κλάδοι που άνθισαν εν μέσω πανδημίας, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρονικό εμπόριο. Μία τέτοιου είδους ανάπτυξη σίγουρα ενθαρρύνει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού και κυρίως των νέων, να κατευθυνθεί προς το διαδίκτυο και να εξερευνήσει τις δυνατότητες του επιχειρείν μέσα από αυτό. Κάτι τέτοιο πιθανότατα να αποτελέσει πλεονέκτημα για όσους ήδη δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον χώρο, στον οποίο βρισκόμαστε κι εμείς. Η CvBrain θα λειτουργεί εξολοκλήρου διαδικτυακά και ο απώτερος σκοπός μας είναι να φέρουμε κοντά τους υποψήφιους με θέσεις εργασίας και εταιρίες που τους ενδιαφέρουν, προσφέροντας online matching αλλά και δημιουργώντας παράλληλα την πρώτη επαφή των δύο μέσα στην πλατφόρμα μας με την υπηρεσία Home Interview. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί, πως υπάρχει και η δυνατότητα κάλυψης remote θέσεων εργασίας, καθώς το business model της CvBrain, καθίσταται ιδανικό εργαλείο για περιπτώσεις όπως την περίοδο της πανδημίας, από την δημοσίευση αγγελίας και την συνέντευξη εξ’ αποστάσεως, έως και την τελική επιλογή.

 

– Τι συμβουλές θα δίνατε στα παιδιά που θα επισκεφτούν την πλατφόρμα σας για να βρουν εργασία; Ίσως κάποια tips που θα τους βοηθήσουν, για μια καλή επιλογή…

Όσοι επιλέξουν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες της CvBrain, αφού δημιουργήσουν πρώτα το βιογραφικό προφίλ τους (CvProfile), θα έχουν πρόσβαση σε μία μεγάλη γκάμα εταιριών και θέσεων εργασίας, είτε με ένα κλικ στην αρχική τους σελίδα είτε με μια απλή αναζήτηση κι έπειτα εύκολα θα μπορούν να κάνουν apply στις αγγελίες που τους ενδιαφέρουν περισσότερο. Για να προσελκύσουν όμως το κατάλληλο για εκείνους κοινό, βασική προϋπόθεση είναι να έχουν δημιουργήσει ένα επαγγελματικό κι ελκυστικό προφίλ για τους επίδοξους εργοδότες. Μέσω του βιογραφικού προφίλ, θα έχουν τη δυνατότητα να το επιτύχουν αυτό. Μερικές συμβουλές για την καλύτερη χρήση των υπηρεσιών της CvBrain είναι να υπάρχει μία σύντομη περιγραφή από τον κάθε υποψήφιο, όπου θα παρουσιάζει τον εαυτό του κι επίσης να έχουν συμπληρωθεί όλες οι πληροφορίες στο προφίλ του, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πληρέστερο αλλά χωρίς υπερβολές και σε καμία περίπτωση με ψευδή στοιχεία. Όλα αυτά σε συνδυασμό με το σύντομο προσωπικό του βίντεο και τα ψυχομετρικά αποτελέσματα του game based assessment συνθέτουν μία ολοκληρωμένη εικόνα για τον οποιονδήποτε θελήσει να προσεγγίσει έναν νέο υποψήφιο μέσα από τη CvBrain.

 

– Πώς σκέφτεστε να εξελίξετε τη δουλειά σας και τι αυτό που ίσως να σας αγχώνει στα μετέπειτα βήματά σας;

Ευελπιστούμε πως μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε αντλήσει μία pre-seed χρηματοδότηση, θα έχουμε ανοίξει τα πρώτα μας γραφεία και το εγχείρημά μας θα έχει γίνει γνωστό στην αγορά. Ελπίζουμε να έχουμε αρχίσει να βοηθάμε την ελληνική αγορά σε αυτό το κενό που υπάρχει και να έχουμε βάλει το λιθαράκι μας στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Τα επόμενα βήματα μας είναι σε πρώτη φάση να επεκταθούμε και στην Κύπρο, ενώ στη συνέχεια σκοπεύουμε να αποκτήσουμε παρουσία και σε αγορές της Ευρώπης και αργότερα της Ασίας. Το μόνο που μας αγχώνει προς το παρόν, είναι το αν τελικά το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε θα είναι δεκτικό στις υπηρεσίες που προσφέρουμε. Αυτό βέβαια είναι ένα άγχος, το οποίο έχει κάθε νέος επιχειρηματίας, συνεπώς είναι κάτι που δεν μας τρομάζει, αλλά αντιθέτως μας παρακινεί να γινόμαστε καλύτεροι. Ο στόχος μας και το όραμά μας είναι να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο hub αποκλειστικά για Junior υποψήφιους, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες σε όλους τους νέους που θέλουν να ξεκινήσουν την καριέρα τους τώρα ή να βρουν την επόμενη δουλειά που αναζητούν, βοηθώντας στην μείωση της ανεργίας και του brain drain.

Σχόλια