Κινήσε νευρικά στην καρέκλα σου όταν έχεις άγχος; Είσαι υπερβολικά ανταγωνιστικός; Μήπως έχεις προσωπικότητα Τύπου Α;

H Ιστορία πίσω από την επιστήμη:

Ο Meyer Friedman και ο Ray Rosenman, καρδιολόγοι στο επάγγελμα, κάλεσαν ένα τεχνίτη για να αλλάξει το ύφασμα στις καρέκλες αναμονής στο σαλόνι του γραφείου τους.

Περιέργως, το κάλυμμα της καρέκλας είχε φθαρεί πολύ πιο σύντομα από το αναμενόμενο. Ο επισκευαστής σχολίασε πως κάτι περίεργο συμβαίνει με τους πελάτες τους και πως δεν είχε ξαναδεί να φθείρονται έτσι καρέκλες.

Οι καρδιακοί ασθενείς φαίνεται πως δεν καθόντουσαν υπομονετικά στην θέση τους, περιμένοντας στο ραντεβού. Αντιθέτως, καθόταν κυρίως προς την άκρη της καρέκλας και έτειναν να κουνιούνται. Πήρε πέντε χρόνια στους δύο γιατρούς μέχρι να κάνουν την σύνδεση και να ερευνήσουν την υπόθεσή τους.

Το 1976 χαρακτήρισαν την συμπεριφορά αυτή ως προσωπικότητα Τύπου Α και υποστήριξαν ότι άτομα με τέτοιου είδους αντιδράσεις είναι πιο ευάλωτα στο να αναπτύξουν καρδιολογικές παθήσεις και να εμφανίζουν υψηλή πίεση αίματος.

Χαρακτηριστικά Τύπου Α

Το πρότυπο συμπεριφοράς Τύπου Α αναφέρεται στην υποβόσκουσα τάση του ανθρώπου να σκέφτεται, να αισθάνεται και να δρα με συγκεκριμένο τρόπο στα ερεθίσματα και τις προκλήσεις του περιβάλλοντος, η οποία παραμένει σχετικά σταθερή στον χρόνο.

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά ατόμου Τύπου Α είναι πως φαίνεται να κάνει έναν “αγώνα” στη ζωή του να προλάβει όσο περισσότερα πράγματα μπορεί σε λιγότερο χρόνο. Κάτω από αυτό υπάρχει μία “επιθετική” διάθεση και μία αρκετά ανταγωνιστική προσωπικότητα, ένας ατομοκεντρικός προσανατολισμός.

Ψυχολογικά και σωματικά ερεθίσματα φαίνεται να κινητοποιούν το άτομο σε υπερβολικό βαθμό, ενώ συνήθως κυριαρχεί μία υπερένταση στη συμπεριφορά του, μία έξαψη και δύσκολα χαλαρώνει μέσα στη μέρα.

Οι σύγχρονες έρευνες προσανατολίζονται στο αν τα χρόνια αισθήματα εχθρότητας, θυμού, επιθετικότητας και καχυποψίας, που σκιαγραφούν αυτό το πρότυπο, λειτουργούν ως παράγοντες επικινδυνότητας για την εμφάνιση Στεφανιαίας νόσου της καρδιάς. Τα αποτελέσματα είναι αμφιλεγόμενα.

Άλλοι Τύποι που ακολούθησαν:

Τύπος Β

Σε αντίθεση με τον Τύπο Α, ο Τύπος Β βρίσκεται στο άλλο άκρο. Είναι πιο χαλαρός και η ζωή του δεν έχει τόσο στρες. Γιατί, όπως ξέρουμε, το στρες και το άγχος προκύπτουν από το πως βλέπουμε ένα δεδομένο, το οποίο αντικειμενικά μπορεί να αποτελεί ένα ουδέτερο γεγονός.

Ο Τύπος Β είναι πιο κοινωνικός και προσεγγίσιμος. Ακόμη, είναι πιο δημιουργικός και βλέπει τα πράγματα με περισσότερο ενθουσιασμό και ευελιξία.

Τύπος C

Στη βιβλιογραφία μπορεί να συναντάται και ως καρκινική προσωπικότητα, καθώς σε σύγκριση με όσους δεν πάσχουν, αυτοί που πάσχουν είναι πιο πιθανό να έχουν αυτό το σύνολο χαρακτηριστικών. Συγκεκριμένα, άρνηση και καταπίεση των συναισθημάτων τους, ενώ αποφεύγουν τις συγκρούσεις και προσπαθούν να είναι ευρύτερα αρεστοί στους άλλους.

Τύπος D

Σύμφωνα με την θεωρία, άτομα με προσωπικότητα Τύπου D έχουν τάση προς την αρνητικότητα. Είναι πιο απαισιόδοξοι, με χαμηλότερη αυτοεκτίμηση και υψηλά επίπεδα ανησυχίας για τον εαυτό τους, ειδικά σε σχέση με την αντιμετώπιση από τους άλλους.

 


Εσύ με ποιόν Τύπο ταυτίζεσαι;

Σχόλια