Μια ελβετική ΜΚΟ, η Pro Infirmis δημιούργησε μανεκέν βασισμένα σε σώματα ανθρώπων με αναπηρία, σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης ώστε να δείξει ότι κανείς δεν έχει τέλειο σώμα.
Η Pro Infirmis, μια οργάνωση για άτομα με ειδικές ανάγκες, συνεργάστηκε με άτομα που πάσχουν από σκολίωση, ακρωτηριασμένα άκρα και μια γυναίκα σε αναπηρική καρέκλα.
Ο καθένας είχε ένα μανεκέν φτιαγμένο για να απεικονίζει τέλεια το σχήμα του σώματός τους – το οποίο, προς όφελός τους, εκτέθηκε στη συνέχεια σε ένα πολυκατάστημα στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Ζυρίχης. Η έκφραση των πεζών είναι πολύ αποκαλυπτική.
Ο σκηνοθέτης του, Alain Gspone, πρότεινε την εκστρατεία ως ταινία μικρού μήκους που μεταδόθηκε στις 3 Δεκεμβρίου από τη Διεθνή Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρίες, η οποία έχει ήδη γίνει αρκετά γνωστή στα social media και στο YouTube με περισσότερες από 8 εκατομμύρια επισκέψεις.
Με σκοπό να προκαλέσουν προβληματισμό σχετικά με την αποδοχή ατόμων με αναπηρία, αυτά τα μανεκέν που στερούνται άκρων λόγω ασθενειών των οστών ή που έχουν υποστεί ζημιά στη σπονδυλική στήλη, φορούν μοντέρνα ρούχα, όπως συνήθως άλλα μανεκέν.
Η ταινία καταγράφει τη συναισθηματική στιγμή που κάθε άτομο βλέπει το μοναδικό του γλυπτό και αποκαλύπτει τον εσωτερικό αγώνα που μερικοί από τους εμπλεκόμενους έχουν αποδεχτεί την εμφάνισή τους.
Στη συνέχεια, οι θεατές βλέπουν τα μανεκέν προσεκτικά ντυμένα και τοποθετούνται στο μπροστινό παράθυρο σε ένα κατάστημα στην Bahnhofstrasse, τον κεντρικό δρόμο της Ζυρίχης. Ο Dave Thomas Junior συνέβαλε τη μουσική για το νέο έργο. Το κομμάτι Lost at Sea διοργανώθηκε πρόσφατα ειδικά για την ταινία Pro Infirmis.
Η πρωτοβουλία βασίστηκε στην αναπαραγωγή, σε φυσικό μέγεθος, των σωμάτων πέντε ατόμων με αναπηρία από την Ελβετία: Miss Handicap 2010, Jasmin Rechsteiner, ο εκφωνητής ραδιοφώνου και κριτικός ταινιών Alex Oberholzer, ο αθλητής Urs Kolly, η blogger Nadja Schmid και ο ηθοποιός Erwin Aljuki.
Σύμφωνα με τα λόγια του επικεφαλής του Pro Infirmis Association, «Επιδιώκουμε συχνά ιδανικά αντί να αποδεχόμαστε τη ζωή σε όλη της την ποικιλομορφία». Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η εκστρατεία προσπαθεί ειδικά για την αποδοχή της διαφοράς και την ένταξη των ατόμων με αναπηρία.
Ένα μοντέλο είπε: «Βλέποντας τα εκεί στην πραγματικότητα είναι ένα σοκ. Αυτό, λέει ο φιλανθρωπικός οργανισμός Pro Infirmis, είναι το σημείο της εκστρατείας. Ελπίζοντας να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των ατόμων με αναπηρίες, ειδικά στους κόσμους της μόδας και του λιανικού εμπορίου με την εικόνα. Μόλις δει το μανεκέν της, μια γυναίκα δηλώνει: «Είναι ξεχωριστό να βλέπεις τον εαυτό σου έτσι, όταν συνήθως δεν μπορείς να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη».
Σίγουρα είναι πρωτοβουλία που θα μας κάνει να σκεφτούμε έξω από το “κουτί” και να επαναπροσδιορίσουμε την έννοια της τελειότητας στο μυαλό μας. Όχι μόνο για εμάς αλλά σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και ίσως μας πάει ένα βήμα παραπέρα.
Γιατί στην τελική ποιος είναι τέλειος;