Ο Ουντερζό θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς των γαλλοβελγικών κόμικς, με μεγάλη επίδραση ακόμη και στις μεταγενέστερες γενιές. Γεννήθηκε στις 25 Απριλίου 1927 και ήταν Γάλλος σχεδιαστής και σεναριογράφος κόμικς, με πολλές επιτυχίες στον τομέα του. Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, για την οποία συνεργάστηκε με τον σεναριογράφο Ρενέ Γκοσινί, είναι η σειρά Αστερίξ. 

Τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στο Φιμ του νομού Μαρν, σε μια οικογένεια μαζί με άλλα τρία παιδιά. Το οικογενειακό τους επίθετο πιθανότατα να προέρχεται από το Οντέρζο, μια πόλη στην επαρχία του Τρεβίζο.

Ο πρώτος που διέκρινε το ταλέντο του και τον ενθάρρυνε να πάει στο Παρίσι για να επιδιώξει την καριέρα του στο χώρο των κόμικς, ήταν ο μεγάλος του αδερφός Μπρούνο. Μετά τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου ο Ουντερζό άρχισε να εργάζεται σε μία εταιρεία παραγωγής κινουμένων σχεδίων. Έτσι, όντας μεγάλος θαυμαστής του Walt Disney, ήθελε να να γίνει “ο Γάλλος Disney”!

Η γνωριμία με τον Γκοσινί έγινε το χειμώνα του 1951 στο Παρίσι και σύντομα άρχισαν να δουλεύουν μαζί σε ένα βελγικό έντυπο. Το 1959 ο Γκοσινί ήταν μεταξύ των συνιδρυτών του περιοδικού Pilote. Ο αρχισυντάκτης του, προσπαθώντας να αντισταθεί στην  κυριαρχία των βελγικών σειρών Τεντεν και Σπιρού, θέλησε να προωθήσει μία συγκεκριμένη εικόνα για τη Γαλλία. Κάπως έτσι λοιπόν αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη με τη ρωμαική κατοχή της Γαλατίας. Αρχικά, ο Ουντερζό είχε στο μυαλό του τον Αστεριξ ψηλό και μυώδη και τον Οβελίξ μικρόσωμο. ‘Ομως τελικά επικράτησε η ιδέα του Γκοσινί.

Το 1961 η πρώτη ιστορία του Αστερίξ συγκεντρώθηκε σε έναν άλμπουμ, το οποίο κυκλοφόρησε σε μόλις 6000 αντίτυπα. Ωστόσο, όσο περνούσε ο καιρός η σειρά γινόταν όλο και πιο δημοφιλής.

Άλλα έργα για τα οποία έχει γίνει γνωστός ο Ουντερζό είναι οι Ούμπα-πα, επίσης με τον Γκοσινί, και Τανγκύ και Λαβερντύρ, σε κείμενα του Ζαν-Μισέλ Σαρλιέ. Σύμφωνα με δεδομένα της UNESCO, ανήκει στους δέκα πιο πολυμεταφρασμένους γαλλόφωνους συγγραφείς και είναι ο τρίτος πιο πολυμεταφρασμένος δημιουργός κόμικς, μετά τον Γκοσινί και τον Herge.

Ο Αλμπέρτ Ουντερζό απεβίωσε από καρδιακή προσβολή, που έπαθε στον ύπνο του, στις 24 Μαρτίου 2020, σε ηλικία 92 ετών.

 

Σχόλια