Απανταχού φιλόζωοι ήρθε η ώρα να βοηθήσουμε το αδέσποτο ζωάκι που περιφέρεται στη γειτονιά μας!

Αδέσποτο ζωάκι
Παρόλο που η Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων καθιερώθηκε να γιορτάζεται στις 4 Απριλίου, πρόκειται για ένα θέμα πιο επίκαιρο από ποτέ.
Εκατομμύρια αδέσποτα ζωάκια υπολογίζεται ότι ζουν σε άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας.
Ας μοιραστούμε μερικές αλήθειες για τα αδέσποτα:
Αδέσποτο ζωάκι
  1. Τα περισσότερα αδέσποτα ζώα δεν ήταν αδέσποτα. Έγιναν όταν η οικογένεια με την οποία ζούσαν, τα βαρέθηκε ή δεν μπορούσε πια να τα φροντίσει.
  2. Όσα ζωάκια ζουν έξω, κινδυνεύουν από διερχόμενα αυτοκίνητα και μηχανές.
  3. Αν είναι τυχερά και έχουν μάθει πως να διασχίζουν δρόμους και να προστατεύονται, το πιο πιθανό είναι να κινδυνεύσουν από έλλειψη φροντίδας, φαγητού και νερού.
  4. Το χειρότερο; Οι φόλες. Ναι, υπάρχουν σε αρκετές γειτονιές  διάφοροι ”φιλόζωοι” που ξεγελούν τα πεινασμένα αδέσποτα ζώα με απώτερο σκοπό τη θανάτωσή τους με κάθε τρόπο.

Αδέσποτο ζωάκι

Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι, αν κάνεις ένα καλό σε έναν άνθρωπο, την επόμενη μέρα θα το έχει ξεχάσει. Αν κάνεις, όμως, καλό σε ένα ζώο, θα σε ευχαριστεί μια ζωή. Όσο υπερβολική κι αν ακούγεται αυτή η φράση, εμπεριέχει μια μεγάλη δόση αλήθειας.
Σκέψου μόνο τη χαρά που θα σου δείξει ένα ζωάκι όταν το ταΐσεις ή το φροντίσεις. Πώς μπορείς, λοιπόν, να δείξεις και εσύ την αγάπη σου;
Μα φυσικά, με τη μεγαλύτερη πράξη αγάπης: την Υιοθεσία! Οι τρόποι; Αρκετοί και εύκολοι.
Αδέσποτο ζωάκι
  1. Η γειτονιά σου. Ανάλογα βέβαια και με την περιοχή στην οποία μένεις, όλο και κάποια τετράποδη φατσούλα θα βρεθεί στο δρόμο σου. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να το πάρεις προσεκτικά μαζί σου (δελεάζοντας το ίσως  με κάποια λιχουδιά) και να το πας στον κτηνίατρο για εξέταση. Ο γιατρός θα εκτιμήσει την κατάσταση του  ζώου, θα κάνει τα απαραίτητα (αποπαρασίτωση, εμβόλια κλπ) και θα σου δώσει βιβλιάριο υγείας. Είναι απαραίτητη η εγκατάσταση μικροτσίπ ούτως ώστε να προστατεύσεις το ζωάκι σου και να μπορέσεις να το βρεις σε ενδεχόμενη φυγή του. Σχετικά με την στείρωση, θα συνεννοηθείς με τον κτηνίατρο για το πότε και αν, να την κάνεις.Αδέσποτο ζωάκι
  2. Ένας φίλος  που το ζωάκι του γέννησε. Δε γνωρίζω κατά πόσο έχεις φιλόζωους στο περιβάλλον σου ή γονείς τετράποδου. Συνήθως, όμως, όλο και κάποιος θα  ξέρει κάποιον άλλον που θέλει να δώσει για υιοθεσία κάποιο νεογέννητο ζωάκι. Και πάλι, οφείλεις να ακολουθήσεις την παραπάνω διαδικασία με τον κτηνίατρο και χρειάζεται να επιδείξεις ακόμα περισσότερη προσοχή όσο είναι μικρό.
  3. Φιλοζωικά σωματεία. Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι, πλέον, όλο και περισσότερες πόλεις έχουν τουλάχιστον από ένα σωματείο που ασχολείται με τη διάσωση και την περίθαλψη αδέσποτων ζώων. Τα περισσότερα έχουν site ή  σελίδα σε social media, όπου ανεβαίνουν κάθε φορά φωτογραφίες και πληροφορίες για ζωάκια που δίνονται για υιοθεσία. Εδώ ακολουθείται η τυπική διαδικασία, που συντάσσεται και υπογράφεται συμβόλαιο υιοθεσίας.Αδέσποτο ζωάκι
  4. Γίνε εθελοντής. Αν δεν μπορείς  να φροντίζεις ένα αδέσποτο ζωάκι μόνιμα, μπορείς να το φιλοξενείς προσωρινά μέχρι να δοθεί για υιοθεσία. Ακόμα  μπορείς να επικοινωνήσεις με κάποιο σωματείο της περιοχής σου και να ρωτήσεις με ποιους άλλους τρόπους μπορείς να βοηθήσεις.
  5. Social media. Έχουν δημιουργηθεί διάφορες ομάδες (κυρίως στο Facebook), όπου και μόνο στην αναζήτηση να γράψεις σκύλος/γάτα για υιοθεσία, θα σου εμφανίσει πολλά αποτελέσματα.

Αδέσποτο ζωάκιΑκόμα και αν επιλέξεις να μην υιοθετήσεις, θυμήσου ότι σε ένα βιώσιμο οικοσύστημα όλοι οι οργανισμοί αλληλοεξαρτώνται. Θα σου κοστίσει, λοιπόν, ελάχιστα να ταΐσεις κάποιο αδέσποτο ζωάκι ή  να του βάλεις νερό.

Ή μάλλον, δε θα σου κοστίσει αλλά θα σου χαρίσει δύο πανέμορφα υγρά ματάκια και μια χαρούμενη ουρά, τα οποία θα σε ευγνωμονούν που  σήμερα δε θα χρειαστεί να ψάξουν στα σκουπίδια για φαγητό.

Σχόλια