”Ποιος πήρε το τυρί μου;”- Spencer Johnson

Ένα βιβλίο που μπορεί να ιδωθεί ως «μια απλή παραβολή που αποκαλύπτει βαθιές αλήθειες για την αλλαγή. Είναι μια διασκεδαστική και διαφωτιστική ιστορία με τέσσερις χαρακτήρες που ζουν μέσα σε ένα λαβύρινθο και αναζητούν το “Τυρί” που τους τρέφει και τους κάνει ευτυχισμένους.»

Από τον διεθνώς αναγνωρισμένο συγγραφέα Spencer Johnson που τα βιβλία του έχουν βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να ζήσουν μια πιο υγιή και επιτυχημένη ζωή με λιγότερο άγχος, ανακαλύπτοντας απλές αλήθειες που μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης μας και να μας οδηγήσουν σε προσωπική και επαγγελματική επιτυχία.

Ιδέα

Πρόκειται για ένα βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ» και περιγράφει την ιστορία τεσσάρων μικροσκοπικών ηρώων, καθένας από τους οποίους φέρει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που τον βοηθούν στη δική του επιβίωση όταν βρίσκονται ενώπιον μιας μεγάλης αλλαγής.

Η αλλαγή συμβαίνει, αναπόφευκτα, χωρίς να εξαρτάται από τους τέσσερις μικρούς ήρωες.

Αυτό όμως, που εξαρτάται από αυτούς είναι η διαχείριση μιας κατάστασης που είναι αναπότρεπτο να συμβεί.

Η αλλαγή

Η αλλαγή, μεγαλύτερη ή μικρότερη, είναι σημείο της πραγματικής ζωής.

Επέρχεται είτε το θέλουμε είτε όχι κάθε φορά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση για την οποία δεν ήμασταν προετοιμασμένοι, για την οποία μπορεί τα δείγματα να ήταν καμιά φορά ορατά αλλά εμείς, εφησυχάζοντας στη σιγουριά της ασφαλούς θέσης, να μη τα είχαμε δει.

Η αλλαγή επέρχεται όταν χάνεται η σιγουριά αυτών που είχαμε θεωρήσει δεδομένων πιπιλίζοντας αυτάρεσκα τη σκέψη μας με κεκτημένα δικαιώματα, όταν βιώνουμε την απόρριψη, όταν έρχεται η στιγμή που πρέπει να αποδείξουμε την ευελιξία μας προκειμένου να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα και τελικώς να επιτύχουμε απεκδυόμενοι τις άγκυρες του παρελθόντος.

Το «Τυρί»

Το «Τυρί» της ιστορίας συμβολίζει κάθε τι που για εμάς είναι σημαντικό και που μπορεί στο μυαλό μας να σηματοδοτεί την ευτυχία μας.

Όσο περισσότερο σημαντικό είναι για εμάς το «Τυρί» μας, ό, τι κι αν είναι για τον καθένα αυτό, τόσο περισσότερο θέλουμε να το κρατήσουμε, τόσο περισσότερο δενόμαστε μαζί του και τόσο περισσότερο υποφέρουμε αν μας το στερήσουν.

Η φοβία της αλλαγής είναι σαφώς υπαρκτή. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι δεδομένο και «όποιος δεν αλλάζει σε ένα περιβάλλον που αλλάζει κινδυνεύει να χαθεί».

Τις περισσότερες φορές μπλεκόμαστε στη σκέψη της συνήθειας και των φοβιών που μας κάνουν να δειλιάζουμε χωρίς να καλωσορίζουμε την αλλαγή που μας ταρακούνησε, ανοίγοντας όμως, νέους ορίζοντες και σηματοδώντας την περιπέτεια…

Την περιπέτεια που ο ίδιος μας ο εαυτός μπορεί να μας στερήσει αν αναλωθούμε στην εύρεση του λάθους που διατάραξε την ισορροπία μας αντί να αντικρίσουμε τους νέους δρόμους…

”Ποιος πήρε το τυρί μου;”- Spencer Johnson

Αυτό που θα κάναμε αν δε φοβόμασταν.

 

Τί θα έκανες αν δε φοβόσουν;

Ο χάρτης (ένας οδηγός αντιμετώπισης της αλλαγής σε όλα τα επίπεδα)

  1. «Τι θα έκανες αν δε φοβόσουν;»
  2. «Μύριζε συχνά το τυρί για να το καταλάβεις όταν μπαγιατέψει.»
  3. «Η αλλαγή κατεύθυνσης σε βοηθάει να βρεις καινούργιο τυρί.»
  4. «Όταν ξεπερνάς το φόβο σου, αισθάνεσαι ελεύθερος.»
  5. «Το να φαντάζομαι τον εαυτό μου να απολαμβάνει καινούργιο τυρί, έστω και πριν το βρω, με οδηγεί σ’ αυτό.»
  6. «Όσο πιο γρήγορα αφήσεις το παλιό τυρί, τόσο πιο γρήγορα θα βρεις το καινούργιο τυρί.»
  7. «Είσαι πιο ασφαλής όταν ψάχνεις μέσα στο λαβύρινθο παρά όταν περιμένεις άπρακτος χωρίς τυρί.»
  8. «Οι παλιές πεποιθήσεις δε σε οδηγούν στο καινούργιο τυρί.»
  9. «Όταν δεις ότι μπορείς να βρεις και να απολαύσεις καινούργιο τυρί, αλλάζεις πορεία.»
  10. «Το να αντιλαμβάνεσαι από νωρίς τις μικρές αλλαγές σε βοηθάει να προσαρμοστείς στις μεγάλες αλλαγές που πρόκειται να έρθουν.»
  11. «Η αλλαγή συμβαίνει. Συνεχώς σου παίρνουν το τυρί σου.»
  12. «Να προβλέπεις την αλλαγή. Προετοιμάσου ότι το τυρί θα φύγει.»
  13. «Να παρακολουθείς την αλλαγή. Να μυρίζεις συχνά το τυρί για να καταλάβεις πότε μπαγιατεύει.»
  14. «Να προετοιμάζεσαι γρήγορα στην αλλαγή. Όσο πιο γρήγορα παρατήσεις το παλιό τυρί τόσο γρηγορότερα θα χαρείς το καινούργιο τυρί.»
  15. «Άλλαξε. Ακολούθησε το τυρί.»
  16. «Απόλαυσε την αλλαγή. Γεύσου την περιπέτεια και απόλαυσε τη νοστιμιά του καινούργιου τυριού.»
  17. «Να είσαι έτοιμος να αλλάξεις και να το απολαύσεις ξανά. Συνεχώς παίρνουν το τυρί.»

”Ποιος πήρε το τυρί μου;”-Spencer Johnson

Σχόλια