Το Marriage Story του Νόα Μπάουμπαχ είναι μια ιστορία χωρισμού γεμάτη αγάπη. Παράλογο; Τίποτα δεν είναι παράδοξο όταν μιλάμε για αγάπη.Ή και όλα.Marriage StoryΥπόθεση

Ένα ζευγάρι προσπαθεί να διαχειριστεί τον επώδυνο χωρισμό του και παράλληλα να προστατεύσει το παιδί του από την κατάρρευση της σχέσης του.

Ο Νόα Μπάουμπαχ  στο Marriage Story ακολουθεί τo ειλικρινές και νατουραλιστικό μονοπάτι των ανθρώπινων σχέσεων, που χάραξε με την Mistress America και την Frances Ha, χτίζοντας ένα δομημένο ιστορικό χωρισμού που έχει ως θεμέλιο του την αιώνια σύγκρουση ανάμεσα στο εγώ και το εμείς.

Τελικά η αναζήτηση του άλλου μας μισού και η πλήρωση μέσα από μια σχέση μήπως δεν είναι ο στόχος της αγάπης αλλά το τέλος της ; Μήπως όταν γινόμαστε ένα, χάνεται το εγώ μέσα στο εμείς; Και αν χαθεί το εγώ πώς θα συντηρηθεί το εμείς;

Οι απαντήσεις πέφτουν σαν βόμβα σε ένα στενό δωμάτιο που δεν μπορεί να χωρέσει την οργή και τον πόνο για όλες τις επιλογές, τα λάθη και τα ψέματα που ειπώθηκαν μεταξύ ενός ζευγαριού. Η αλήθεια γκρεμίζει τους τοίχους τους και τους αφήνει εκτεθειμένους μπροστά σε αβάσταχτη οδύνη.

Σ’αγαπώ αλλά δεν μπορώ να ζήσω μαζί σου.Ή μήπως δεν σ’αγαπώ πια; Ή μήπως με έκανες να μην σ’αγαπώ πια;

Απορίες, αγωνία, θλίψη και πόνος παρελαύνουν μέσα από διαλόγους που προσπαθούν να εξηγήσουν τι έφταιξε και μια θυελλώδης σχέση ναυάγησε. Αφού ο Τσάρλι και η Νικόλ αγαπιούνται. Αφού προσπαθούν να λύσουν τις διαφορές τους. Αφού ακόμη κρυφοκοιτάζουν με νοσταλγία και κάποια ενοχή την κάθε μικρή λεπτομέρεια της καθημερινότητας τους που πλέον θέλουν να αποχωριστούν.

Γιατί να χωρίσουν;

“Γιατί έτσι είναι η ζωή”. Το γκονταρικό αξίωμα που είχε ξεστομίσει με σαγηνευτική απάθεια και φυσικότητα η Μπαρντό στην «Περιφρόνηση» προβάλλεται εδώ παραφρασμένο από τον Μπάουμπαχ. Δείχνει πως η ροή τη ζωής μπορεί να πάρει απρόσμενη τροπή, καταμερίζοντας ισομερώς τις ευθύνες στα δύο μέρη μιας σχέσης αλλά χωρίς να παραγνωρίζει μια αδιάσειστη αλήθεια. Μπορείς να αλλάξεις δρόμο αλλά όχι καρδιά.

Marriage Story

Και στη μέση της  εσωτερικής και δικαστικής διαμάχης ένα παιδί, που βλέπει τους δυο γονείς του να ανταγωνίζονται για την αγάπη και την προσοχή του. Δικηγόροι να μπαίνουν σφήνα σε έναν πόλεμο προσωπικό και συναισθηματικό, υποκινούμενο από πληγωμένα εγώ. Μόνο που στις συναισθηματικές μάχες δεν υπάρχουν έπαθλα αλλά μόνο γκρεμισμένοι τοίχοι.

Η Σκάρλετ Γιoχάνσον και ο Άνταμ Ντράιβερ κατορθώνουν να αφουγκραστούν την ψυχή των ηρώων τους.

Με ερμηνείες καθαρές και ουσιαστικές καθηλώνουν άλλοτε με την ένταση, ενώ άλλες φορές με την πολιτισμένη ηρεμία τους. Τα συναισθήματα ξεπροβάλλουν ατόφια χωρίς μελοδράματα, παραδίδοντας στην οθόνη μια πραγματικότητα απτή χωρίς συναισθηματικούς εκβιασμούς.

Δωρική σκηνοθετικά, καλογραμμένη σεναριακά το Marriage Story ποντάρει στη δύναμη του ζευγαριού της και δικαιώνεται μέσα από την εύστοχη αντιφατικότητα της, προβάλλοντας μια διαφορετική μορφή αγάπης που έχει τους δικούς της όρους. Μια αγάπη που αναπνέει ελεύθερα μακριά από κουτάκια,συμβάσεις και κοινωνικά πρέπει.

Γιατί πού πάει η αγάπη όταν φεύγει; Πουθενά,απλώς μαθαίνει να κρύβεται πίσω από στάχτες, ραγισμένα γυαλιά και τρύπες στους τοίχους και είναι πάντα εκεί όταν είσαι έτοιμος να πέσεις.

 

 

Σχόλια