Το περασμένο φθινόπωρο ο εξπρεσιονιστής της Δάφνης, Γιώργος Μπουζιάνης, και ο κόσμος του προσφέρθηκαν στο κοινό μέσα από το ομώνυμο μουσείο.

Ο Γιώργος Μπουζιάνης απεβίωσε στις 23 Οκτωβρίου 1959. Δέκα χρόνια μετά τη συμπλήρωση εξήντα χρόνων από το θάνατο του μεγάλου εξπρεσιονιστή ζωγράφου, εκτίθενται δέκα οχτώ σχέδια που ανήκουν στη συλλογή του μουσείου καθώς και η τελευταία παλέτα του η οποία αποτελεί αυτοτελές έργο.

Στην περίπτωση του Γιώργου Μπουζιάνη, το σχέδιο είναι αυτόνομο έργο, στοιχείο συνυφασμένο με την καθημερινότητα του. Αποτελεί την στιγμιαία ή πολύωρη μελέτη του ανθρώπου.

Η αξία του έργο του Γιώργου Μπουζιάνη

Σ’ αυτό σημείο αξίζει να σημειώσουμε τη σπουδαιότητα των σχεδίων του καλλιτέχνη. Μέσα από αυτά βλέπουμε την πλέον αυθόρμητη σκέψη να μεταφέρεται σε έκφραση στο χαρτί καθώς και την χειρονομιακότητα,  η οποία προδιαθέτει την τάση του ζωγράφου προς την αφαίρεση.  

«Με μολύβι, κερομπογιά , μαρκαδόρο ή μελάνι τα σχέδια παραπέμπουν στην ταπεινή ποίηση που διαπραγματεύεται μεγάλα θέματα και μας προτρέπει να προσέξουμε το θέμα και τις λεπτομέρειες με μια ματιά ενδοσκοπική.  Το σχέδιο είναι μια προσπάθεια απροσχημάτιστης κατανόησης της κουλτούρας του άυλου, του απλού».

Είναι γεγονός ότι αυτό που τον ενδιέφερε ήταν ο άνθρωπος, όχι μόνο η ανθρώπινη μορφή αλλά και το ανθρώπινο σώμα.

Ο Μπουζιάνης προσπαθεί να εκφράσει την φθορά που υφίσταται το ανθρώπινο σώμα μέσα απ’ τα διάφορα βιώματα. Αυτά αφορούν κυρίως τον χρόνο, την ενέργεια που ασκεί επάνω στο ανθρώπινο σώμα, η φθορά.

Είναι ένας ζωγράφος που εκφράζει τη φθορά γι’ αυτό και δεν ωραιοποιεί τα πράγματα, κάνοντας το ίδιο και με τα αντικείμενα. Ήθελε να αποδώσει την πραγματικότητα σ’ ότι πιο βαθύ και ανθρώπινο έχει.

Η έκθεση αυτή είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το περασμένο φθινόπωρο. Περισσότερες πληροφορίες για τον Γιώργο Μπουζιάνη, το μουσείο και το έργο του μπορείτε να βρείτε αμέσως παρακάτω!

Διεύθυνση: Γ. Μπουζιάνη 27-31, μετρό άγιος Ιωάννης

Τηλέφωνο επικοινωνίας : 2109028455

Facebook: @MouseioBouziani

Instagram: museumbouzianis

Σχόλια