H ΕSA (o Eυρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ) στα ελληνικά) αποτελεί την πύλη της Ευρώπης στο διάστημα.

Αποστολή του είναι η διαμόρφωση της ανάπτυξης των δυνατοτήτων της Ευρώπης σχετικά με το διάστημα και η εξασφάλιση συνεχιζόμενων επενδύσεων στο διάστημα, ώστε να προκύπτουν οφέλη για τους πολίτες της Ευρώπης.

Η ESA είναι ένας διεθνής οργανισμός, ο οποίος έχει 22 Κράτη Μέλη. Συντονίζοντας τους χρηματοοικονομικούς και πνευματικούς πόρους των μελών της, μπορεί να αναλάβει προγράμματα και δραστηριότητες πολύ πιο απαιτητικές από τις δυνατότητες κάθε Ευρωπαϊκής χώρας μεμονωμένα.

Με τι ασχολείται η ESA;
Δουλειά της ESA είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού διαστημικού προγράμματος. Τα προγράμματα του Οργανισμού σχεδιάζονται με σκοπό τον εμπλουτισμό της γνώσης μας σχετικά με τη Γη, το άμεσο διαστημικό της περιβάλλον, το Ηλιακό Σύστημα και το Σύμπαν, όπως και την ανάπτυξη βασισμένων στους δορυφόρους τεχνολογιών και υπηρεσιών και την προώθηση των Ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Η ESA συνεργάζεται επίσης στενά με διαστημικούς οργανισμούς εκτός Ευρώπης, ώστε να επωφελείται όλη η ανθρωπότητα από το διάστημα.

Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος - ESA
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος – ESA – European Space Agency

Ποια είναι τα Κράτη Μέλη;

Τα 22 Κράτη Μέλη της ESA είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Δανία, η Ελβετία, η Ελλάδα, η Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Νορβηγία, η Ολλανδία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σουηδία, η Τσεχία και η Φιλανδία.

Ο Καναδάς συμμετέχει επίσης σε ορισμένα προγράμματα κατόπιν συμφωνιών συνεργασίας. Η Σλοβενία είναι ‘Συνεργαζόμενο Μέλος’ από την Ευρώπη. Και άλλες χώρες έχουν υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας με την ESA.


Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα νέα προγράμματα πρακτικής εδώ!

Σχόλια