Με αφορμή την επιστροφή σας στην Αθήνα για την συναυλία στις 10 Νοεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη με την ΑΣΟΝ , ύστερα από μία τόσο επιτυχημένη σειρά συναυλιών σας στον Καναδά ,την τόσο επουσιώδη ενασχόλησή σας με τους νέους στην Κύπρο, και από Πανεπιστημιακό πόστο πλέον ,τις εξέχουσες σπουδές σας στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας , δεν θα μπορούσαμε να χάσουμε την ευκαιρία αφού σας βρίσκουμε κοντά μας να σας μιλήσουμε.


Σας ευχαριστώ για τα λόγια σας. Είναι πραγματικά μεγάλη η χαρά και η τιμή να βρίσκομαι για ακόμα μια φορά στην Αθήνα και στο πόντιουμ της ΑΣΟΝ – στην πόλη αλλά και την ορχήστρα επιτρέψτε μου να τονίσω, που έχουν αναμφίβολα σηματοδοτήσει την αφετηρία αυτού του μαγικού ταξιδιού, ξεχωριστές στιγμές του οποίου έχετε ήδη αναφέρει πιο πάνω.  

Τι είναι η διεύθυνση ορχήστρας?

Αν την προσεγγίσουμε καθαρά ακαδημαϊκά, η Διεύθυνση Ορχήστρας είναι η τέχνη της καθοδήγησης από τον Μαέστρο – τόσο τεχνικά αλλά ιδιαιτέρως πνευματικά – ενός Ορχηστρικού/Συμφωνικού συνόλου, για την όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη, ευκρινή αλλά και μοναδική ερμηνεία ενός Μουσικού έργου. Πέρα όμως από τον καθαρά ακαδημαϊκό λόγο, η Διεύθυνση Ορχήστρας είναι μια μυσταγωγική τέχνη, η οποία ενσωματώνει τον ανεξάντλητο πλούτο των επιστημών της ψυχολογίας, φιλοσοφίας και αισθητικής, προς αναζήτηση ενός κοινού κώδικα ομοθυμίας μεταξύ Μαέστρου, Μουσικών και του κοινού.

Περί μουσικής με τον Μαέστρο Πέτρο Στυλιανού

Η μουσική ως μια κρυστάλλινη πνευματική τέχνη μας αποκαλύπτει συνεχώς τη χαρά της ζωής.

Γνωρίζοντας την ενασχόλησή σας με νεανικές αλλά και επαγγελματικές ορχήστρες, ποια η διαφορά των νέων με τους μεγάλους επαγγελματίες στην επαφή τους με την μουσική?

Κατ’ αρχήν, μπαίνοντας στην αίθουσα δοκιμών μιας Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, γίνεσαι άμεσα κοινωνός μιας αναβρύουσας θετικής αύρας και διάθεσης. Αυτό που διαφέρει στους νέους σε σχέση με τους επαγγελματίες είναι η ύπαρξη αυτής της φλόγας, που μεταφράζεται σε ένα ατέρμονο ενθουσιασμό, ευγένεια, ευαισθησία και αυθορμητισμό – στοιχεία που κατά την ερμηνεία ενός μουσικού έργου λειτουργούν εξαιρετικά ευεργετικά.

Περί μουσικής με τον Μαέστρο Πέτρο Στυλιανού

H Διεύθυνση Ορχήστρας είναι μια μυσταγωγική τέχνη!

Οφείλει ο μαέστρος να είναι και παιδαγωγός τόσο στους νέους όσο και στους μεγάλους μουσικούς ή ακόμη και στο κοινό του?

Ασφαλώς. Θεωρώ πως ο Μαέστρος οφείλει να είναι όχι και, αλλά πάνω από όλα παιδαγωγός, καθώς μέσα από αυτή την ιδιότητα μπορούν να τεθούν τα θεμέλια για το χτίσιμο αμοιβαίας σχέσης σεβασμού και εμπιστοσύνης – ακόμα και με το κοινό! Ο Διευθυντής Ορχήστρας γενικά, οφείλει να δίνει μεγάλη σημασία στην παιδαγωγική, επικοινωνιακή και ηθική προσέγγιση του συνόλου που διευθύνει – τόσο των νέων, όσο και επαγγελματιών – καθώς από αυτό μπορεί να εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό ακόμα και το ίδιο το ερμηνευτικό/καλλιτεχνικό αποτέλεσμα.

«Η αριστεία δεν είναι ποτέ κάτι τυχαίο. Είναι πάντα το αποτέλεσμα υψηλής πρόθεσης, ειλικρινούς προσπάθειας και έξυπνης εκτέλεσης• αντιπροσωπεύει την σοφή επιλογή μέσα από πολλές εναλλακτικές – η επιλογή, όχι η τύχη, καθορίζουν τη μοίρα»

Τα ιδανικά σας για την μουσική και την ανθρωπότητα κατά επέκταση ως μαέστρος και ως άνθρωπος ποια είναι?

Πιστεύω πως η κλασική Μουσική αποτελεί το λίκνο των ιδανικών της αισθητικής συνείδησης, του ήθους, της Αριστείας και του μέτρου ([…] οὕτω τὸ ἔργον εὖ ἐπιτελεῖ, πρὸς τὸ μέσον βλέπουσα καὶ εἰς τοῦτο ἄγουσα τὰ ἔργα – Αριστοτέλους “Ηθικά Νικομάχεια”). Ως Μαέστρος θεωρώ τα ιδανικά αυτά ως ύψιστα αγαθά, η αέναη αναζήτηση και ενσωμάτωση των οποίων στην ζωή (και την τέχνη μας) είναι ικανή να λειτουργήσει ως αντίδοτο στα πάθη που φθείρουν την αρετή και ηθική διαπλαστικότητα του ανθρώπου και της σύγχρονης κοινωνίας.

O Διευθυντής Ορχήστρας γενικά, οφείλει να δίνει μεγάλη σημασία στην παιδαγωγική, επικοινωνιακή και ηθική προσέγγιση του συνόλου που διευθύνει.

Γνωρίζοντας και την προσωπική σας σχέση με την ΑΣΟΝ ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με το έργο και την πορεία της όλα αυτά τα χρόνια?

Παρακολουθώντας την πορεία της ΑΣΟΝ όλα αυτά τα χρόνια πιστεύω πως έχει καταφέρει πλέον να εδραιωθεί στη συνείδηση των φιλομούσων ως ένα Συμφωνικό Σύνολο το οποίο παράγει ακατάπαυστα ποιοτικό Μουσικό πολιτισμό με ξεκάθαρους στόχους και φιλόδοξο Καλλιτεχνικό όραμα. Η ορχήστρα με Μαέστρο τον κ. Παύλο Σεργίου, έχει επιδείξει όλα αυτά τα χρόνια και παρά την κρίση, μια επιτυχημένη συνταγή η οποία οδήγησε σε μια αξιοζήλευτη και συνεχώς αυξανόμενη Καλλιτεχνική, κοινωνική και εκπαιδευτική δραστηριότητα, με σημαντικές συνεργασίες και υψηλού επιπέδου παραγωγές σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Νιώθω πραγματικά περήφανος που βλέπω την πορεία της ορχήστρας όλα αυτά τα χρόνια, η οποία έχει διδάξει στους νέους πως μόνο με την καλλιέργεια κουλτούρας υψηλών ιδανικών – ήθους, Αγάπης, πίστης και αφοσίωσης μπορεί ο άνθρωπος να πραγματοποιήσει τα όνειρα του στοχεύοντας πάντα ψηλά.

Περί μουσικής με τον Μαέστρο Πέτρο Στυλιανού

Μας χαροποιεί τόσο να συναντούμε νέους ανθρώπους που μας διδάσκουν το χαμόγελο μέσα από την μουσική τους, και την μουσική μέσα από το χαμόγελό τους !

Η μουσική ως μια κρυστάλλινη πνευματική τέχνη μας αποκαλύπτει συνεχώς τη χαρά της ζωής. Φτάνει εμείς, να έχουμε τη διάθεση να την ανακαλύψουμε. Σας ευχαριστώ για αυτή την ευκαιρία που μου δώσατε!

Θα συνοψίσω όλα τα παραπάνω σε ένα εξαιρετικά επίκαιρο απόφθεγμα του Αριστοτέλη «Η αριστεία δεν είναι ποτέ κάτι τυχαίο. Είναι πάντα το αποτέλεσμα υψηλής πρόθεσης, ειλικρινούς προσπάθειας και έξυπνης εκτέλεσης• αντιπροσωπεύει την σοφή επιλογή μέσα από πολλές εναλλακτικές – η επιλογή, όχι η τύχη, καθορίζουν τη μοίρα»


Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019 ,ώρα 20.30
Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς
Ο Πέτρος Στυλιανού διευθύνει την ΑΣΟΝ!

Σχόλια