Ό,τι θέλεις να ξέρεις για το BBB Short Film Festival βρίσκεται εντός του άρθρου!
Αρχικά θα ήθελα να μου πείτε λίγα λόγια για την ομάδα του BBB Short Film Festival και τον τρόπο με τον οποίο συστάθηκε.
Βασιλική Μαλτάσογλου: Η ομάδα του Βalkans Βeyond Βorders είναι μια ομάδα από παθιασμένα άτομα των πολιτικών επιστημών που θέλουν να εμπνεύσουν και να δημιουργήσουν συνειδήσεις για μια κοινωνία με ενεργούς νέους. Και τι καλύτερο από το να μιλήσεις μέσα από μια ταινία μικρού μήκους ξεκινώντας μια συζήτηση; Με αυτό σαν αρχή αναπτύσσουμε το BBB Short Film Festival. Ένα ετήσιο φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και οργανώνουμε σεμινάρια, βιωματικά εργαστήρια και βραδιές προβολών.
Ξεκίνησε ως μια ιδέα σε ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα και με το πέρας δόθηκε συνέχεια.συνεχίζοντας με με το ίδιο κέφι και όρεξη εδώ και 10 χρόνια. Παράλληλα η ομάδα συνεχώς μεγαλώνει με εθελοντές, άτομα σε πρακτική και τους πρεσβευτές μας, οι οποίοι αποτελούν τη ζωντανή παρουσία του οργανισμού σε Βαλκάνια, Ευρώπη και ακόμη παρά πέρα. Από εκεί προέρχεται και το όνομα Βαλκάνια πέρα από τα σύνορα.
Πότε ξεκίνησε η δημιουργία του φετινού BBB Short Film Festival και σε ποιες άλλες χώρες έχει ταξιδέψει τα προηγούμενα χρόνια;
Βερονίκη Κρικώνη: Το φεστιβάλ ταξιδεύει κάθε χρόνο σε άλλη Ευρωπαϊκή πόλη, όπου καλούμαστε πάντα από το μηδέν να κατακτήσουμε και να σαγηνεύσουμε το ντόπιο κοινό παρασύροντάς το στους βαλκανικούς ρυθμούς της δικής μας θεματικής. Κάθε χρόνο λοιπόν βρισκόμαστε σε ένα νεό τόπο με νέα θεματική. Την επόμενη χρονιά λοιπόν καθιερώθηκε ως η κύρια δραστηριότητα του Οργανισμού στην Αθήνα με θέμα “Who’s afraid of the big bad crises? “. Έπειτα, το φεστιβάλ ταξίδεψε σε διάφορες πόλεις όπως το Βουκουρέστι, τη Θεσσαλονίκη και τις Βρυξέλλες καταλήγοντας φέτος ξανά στην Αθήνα!
Όσον αφορά τη δημιουργία του κάθε φεστιβάλ, ξεκινάει σχεδόν αυτόματα με το πέρας του προηγούμενου Φεστιβάλ. Συνήθως κάποιος ή κάποιοι από τους καλεσμένους μας και/ή συμμετέχοντες κινηματογραφιστές μας οδηγούν σχεδόν πηγαία θα έλεγα στην επόμενη θεματική μας. Μόλις λοιπόν η θεματική έχει αποφασιστεί, δίνοντας της πάντα ένα κοινωνικοπολιτικό πρόσημο σύμφωνα και με το όραμα και τους σκοπούς του ΒΒΒ, τότε ξεκινάει να στήνεται η ανοιχτή πρόσκληση προς τους νέους Βαλκάνιους (ή και όχι) κινηματογραφιστές μικρού μήκους. Το σημαντικό είναι αν δεν είναι οι ίδιοι από τα Βαλκάνια, όσο το αν η ταινία τους αφορά ή/και έχει γυριστεί στα Βαλκάνια. Από εκεί και πέρα ακολουθεί μία πορεία 10 μηνών προς τη διοργάνωση του φεστιβάλ!
Γιατί η φετινή θεματική του Balkan Beyond Borders έχει ως κεντρικό άξονα τα συναισθήματα (e-motions);
Δημήτρης Μαραγκός: Γιατί το συναίσθημα, η κίνηση και η κινητικότητα είναι στην καρδιά της εποχής μας. Μια εποχή ψηφιακή, μια εποχή με αλλαγές σε κοινωνικό, πολιτικό, εργασιακό, ευρωπαϊκό, τοπικό, διεθνές επίπεδο. Για αυτό το λόγο θεωρούμε ότι πρέπει να δείξουμε τα … συναισθήματα μας στο κοινό που θα έρθει στο φεστιβάλ!
Βασιλική Μαλτάσογλου: Το Balkans Beyond Borders Short Film Festival κάθε χρόνο έχει ένα κεντρικό θεματικό άξονα πάνω στον οποίο αναπτύσσεται καθώς μας χαρακτηρίζει η κίνηση σαν φεστιβάλ δεδομένου ότι κάθε χρόνο ταξιδεύουμε και σε μια άλλη πόλη. Φέτος, θέλαμε να δούμε πώς αποτυπώνουν οι καλλιτέχνες την κίνηση και τι συναισθήματα μπορεί να προκαλέσει αυτό.
Συνδέεται κάπως με το αφιέρωμα στους “νέους και εργασία και τις γυναίκες και εργασία” ή πρόκειται για δύο αυτοτελή “κεφάλαια” του Festival; Αν συνδέονται, πώς;
Βασιλική Μαλτάσογλου: Το ΒΒΒ Short Film Festival έχει ένα κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα και στόχο έχει τη διαμόρφωση συνειδήσεων και τη δημιουργία ενεργών πολιτών. Στο πλαίσιο της ενασχόλησής του με θέματα που άπτονται της σύγχρονης εποχής και καθώς θέλαμε να δώσουμε μια περαιτέρω εμβάθυνση σε κοινωνικά ζητήματα, προχωρήσαμε σε ένα ειδικό αφιέρωμα στην ενότητα “Νέοι και εργασία/ Γυναίκες και εργασία” όπου θα αναπτυχθεί το καίριο θέμα της εποχής για τις ευκαιρίες των νέων στην εργασία και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στον εργασιακό χώρο.
Η ενότητα αυτή αποτελείται τόσο από προβολές όσο και από εργαστήρια, ανοιχτή συζήτηση και ένα πολύ ενδιαφέρον Live library με τίτλο “Η Γυναίκα στον 21ο αιώνα”. Το αφιέρωμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ, ενώ η προβολή είναι προσβάσιμη σε κωφούς.
Κλείνοντας, τι άλλο να περιμένουμε τις ημέρες του Festival;
Κωνσταντίνα Καρύδη: Το Balkans Beyond Borders είναι ιδιαίτερο γιατί με τις δραστηριότητες μας επιδιώκουμε να αλλάξουμε τα στερεότυπα που επιμένουν στη γειτονιά μας ενισχύοντας τους καλλιτέχνες, δημιουργώντας άμεσες ευκαιρίες δικτύωσης και επικοινωνίας, αλλά και αναπτύσσοντας συνεργασίες με άλλους φορείς και οργανισμούς από πολλούς χώρους και χώρες.
Οι οργανισμοί που το πλαισιώνουν φέτος όπως το Europe Direct του ΕΛΙΑΜΕΠ, οι Youthmakers Hub, η Κίνητρον προέρχονται από διαφορετικούς χώρους και όμως συμπράττουν στο φεστιβάλ αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση και το συντονισμό παράλληλων δράσεων, προβολών και συζητήσεων που υλοποιούν τους στόχους μας για άμεση ενίσχυση των καλλιτεχνών και άλλων συμμετεχόντων, ανάπτυξη συνεργιών, ενίσχυση και ανάπτυξη του κοινού ευρωπαϊκού χώρου και τελικά αλλαγή των στερεοτύπων, συναίσθηση και συνδημιουργία με όχημα την εικόνα.