Μιλήσαμε με τη δημιουργό του project «Υπέροχες Γυναίκες» και το σίγουρο είναι ότι θα τη λατρέψεις και εσύ!

Ανάμεσα στα άλλα, μας θύμισε ότι υπάρχουν άνθρωποι που αν και μας προσφέρουν πολλά -με τις πράξεις τους να είναι συχνά αντικείμενο θαυμασμού- εμείς συνηθίζουμε να μην τους τα αναγνωρίζουμε όσο θα έπρεπε.

Κάπου εδώ μας μιλάει για το project της, «Υπέροχες Γυναίκες», ως το μέρος που θα μοιραστείς μια θετική σκέψη για εκείνη τη γυναίκα που θαυμάζεις για όλα όσα έχει καταφέρει, παρά τις όποιες δυσκολίες.

Επιμέλεια κειμένου: Δέσποινα Μπαράκη & Ινώ Κωνσταντοπούλου

“Είναι πολύ δύσκολο ή απαιτεί τη διπλάσια προσπάθεια, σε έναν κόσμο γεμάτο ωραιοποιημένες εικόνες, να μπορέσεις να δεις την πραγματικότητα, την ουσία, να ταυτιστείς και να νιώσεις «υπέροχος», όντας ο εαυτός σου.”

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Πώς εμπνεύστηκες το project «Υπέροχες Γυναίκες»;

Καθημερινά έρχομαι σε επαφή με υπέροχες γυναίκες, των οποίων οι ιστορίες με εμπνέουν με ένα μοναδικό και ιδιαίτερο τρόπο. Θεώρησα, λοιπόν, πως με τον ίδιο τρόπο που επηρεάζουν θετικά εμένα, μπορούν να αποτελέσουν σημείο αναφοράς για ακόμη περισσότερες γυναίκες αν ακουστούν μέσα από μία πλατφόρμα επικοινωνίας!

Έτσι, ένα βράδυ δημιουργήθηκε το «Υπέροχες Γυναίκες». Ανεξάρτητα από αυτό, ασχολούμαι εδώ και χρόνια με κοινωνικά project και την κοινωνική καινοτομία, ακαδημαϊκά και επαγγελματικά.

Στο παρελθόν ασχολήθηκα και με project που είχαν να κάνουν με την επιμόρφωση και την ένταξη των γυναικών σε κλάδους υποεκπροσωπούμενους από αυτές, και για πρώτη φορά συνειδητοποίησα πόσο σημαντική είναι η δημιουργία τέτοιων δράσεων.

Τι θα ήθελες να αφήσει το συγκεκριμένο εγχείρημα στον κόσμο;

Θα ήθελα να δημιουργηθεί μία κοινότητα η οποία θα λαμβάνει από κοινού πρωτοβουλίες για δράσεις που θα έχουν θετικό αντίκτυπο, θα μοιράζεται προβληματισμούς και θα δημιουργήσει έναν ανοικτό διάλογο σχετικά με θέματα που αφορούν την καθημερινότητα της κάθε γυναίκας.

Υπάρχουν ιστορίες με τις οποίες έχεις ταυτιστεί;

Καθημερινά λαμβάνω πολλές ιστορίες που κάθε μία από αυτές μου δημιουργεί διαφορετικά συναισθήματα.

Υπάρχουν ιστορίες που με συγκινούν, με σοκάρουν, με κάνουν να χαμογελώ ή να γελάω δυνατά με την επιλογή των λέξεων που χρησιμοποιούν για πρόσωπα που θαυμάζουν. Ταυτίζομαι με πολλές από αυτές τις ιστορίες και ταυτίζω και πρόσωπα του περιβάλλοντος μου με αυτές, νιώθοντας τυχερή που υπάρχουν στη ζωή μου.

Το project σου περιστρέφεται γύρω από τη «γυναίκα». Πιστεύεις ότι εξακολουθούν να υπάρχουν στερεότυπα ως προς αυτή;

Θεωρώ ότι παρόλο που τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει αρκετά μεγάλη πρόοδο ώστε να διαλυθούν τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις γύρω από τις γυναίκες, υπάρχει ακόμα ένα τεράστιο περιθώριο βελτίωσης.

Καθημερινά οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με τέτοιου είδους στερεότυπα, σχετικά με το τι μπορούν ή δεν μπορούν να γίνουν στη ζωή τους, με το τι θα έπρεπε να σπουδάσουν, τι σχέσεις πρέπει να κάνουν, τι μητέρες, σύζυγοι, νοικοκυρές, επαγγελματίες πρέπει να είναι.

Θεωρώ ότι χρειάζεται τρομερή προσπάθεια, ενημέρωση και επιμόρφωση και από τα δύο φύλλα, καθώς και από παλαιότερες γενιές, ώστε να μπορέσουν να εξαλειφθούν εντελώς αυτές οι αντιλήψεις και τα στερεότυπα.

Θεωρείς ότι οι γυναίκες που μένουν στην επαρχία έχουν λιγότερες ευκαιρίες και τελικά αποθαρρύνονται;

Θεωρώ ότι μία γυναίκα που μένει στην επαρχία, βιώνει κάποια θετικά και κάποια αρνητικά που συνεπάγονται με αυτήν της την επιλογή. Όπως ακριβώς ισχύει και με τη γυναίκα της πόλης.

Ξεκάθαρα λόγω του ίντερνετ, μία γυναίκα της επαρχίας μπορεί να γνωρίζει και να έχει πρόσβαση σε ότι ακριβώς και μία γυναίκα της πόλης. Θεωρώ ότι η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι συνήθως η επαρχία έχει να κάνει με μικρότερες κοινωνίες που χαρακτηρίζονται από παλαιότερες αντιλήψεις και λιγότερα παραδείγματα γυναικών που έκαναν κάτι διαφορετικό.

Αυτό μπορεί κατ’ επέκταση να δημιουργεί μεγαλύτερη δυσπιστία ή δυσκολία στο να φύγει κανείς από αυτές, χωρίς να σημαίνει όμως ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι ίδιες οι μικρότερες «κοινωνίες» βοηθήσανε κορίτσια και γυναίκες συλλογικά στο να κάνουν το επόμενο βήμα και να διαπρέψουν έξω από αυτές.

Θεωρώ ότι όσο δύσκολο και αν είναι, οι γυναίκες που πιστεύουν σε κάτι και θέλουν να το πετύχουν, δεν θα επιτρέψουν να μπει τίποτα εμπόδιο στο δρόμο τους.

Εκτός από το site σου, δραστηριοποιείσαι αρκετά και μέσα από το Instagram. Πόσο θεωρείς ότι επιδρά πάνω στη γυναικεία ψυχοσύνθεση;

Θεωρώ ότι κάθε σύγχρονο μέσο ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης όσο άμεσο και αν είναι, πρέπει να χρησιμοποιείται με μεγάλη προσοχή και αυτογνωσία.

Ειδικά το Instagram, θεωρώ ότι με πολύ «ύπουλο» και έμμεσο τρόπο επηρεάζει την καθημερινή μας διάθεση και γενικότερα τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα γύρω μας.

Είναι πολύ δύσκολο ή απαιτεί τη διπλάσια προσπάθεια, σε έναν κόσμο γεμάτο ωραιοποιημένες εικόνες, να μπορέσεις να δεις την πραγματικότητα, την ουσία, να ταυτιστείς και να νιώσεις «υπέροχος», όντας ο εαυτός σου.

Αυτός είναι και ο λόγος που ενώ ζούμε στην εποχή της εικόνας- φωτογραφίας, το artwork που χρησιμοποιείται στις Υπέροχες Γυναίκες, είναι illustrations και όχι φωτογραφίες, καθώς η επιλογή μιας τέλειας εικόνας θα αφαιρούσε από τη δύναμη της κάθε ιστορίας.

Κατά τη γνώμη σου, τι κάνει τη γυναίκα υπέροχη;

Η μοναδικότητα, η αυθεντικότητα και η δύναμη με την οποία αντιμετωπίζει την κάθε μέρα.

Πες μας για τη δική σου υπέροχη γυναίκα:

Είχα την τύχη να έχω μία φανταστική μητέρα, η οποία με έναν υπέροχο τρόπο με προκαλούσε να θέλω να γίνομαι όλο και καλύτερη, χωρίς όμως να μου ασκεί καμία πίεση.

Με άφησε «ελεύθερη» να κάνω τις επιλογές μου, ενώ ήταν πάντα παρούσα με έναν πολύ διακριτικό τρόπο.

Μου έμαθε να μη φοβάμαι, να δουλεύω σκληρά, να μη θεωρώ τίποτα ακατόρθωτο αλλά και τίποτα δεδομένο.

Γι’ όλα αυτά και άλλα πολλά, και ενώ είμαι αρκετά τυχερή να έχω πολλές υπέροχες γυναίκες γύρω μου, η μητέρα μου είναι η ΠΙΟ υπέροχη γυναίκα για εμένα.

Πώς θα ήθελες να προχωρήσει το project στο μέλλον;

Το project είχε μία πολύ γρήγορη εξέλιξη και μέσα σε έναν μήνα από την έναρξή του έχει αλλάξει αρκετά από την αρχική του μορφή.

Στο μέλλον σκοπεύω να αφήσω την ίδια την κοινότητα των γυναικών που αλληλεπιδρούν με το project, να με κατευθύνουν εκεί που υπάρχει περιθώριο εξέλιξης. Θα ήθελα σίγουρα να γίνει ακόμα πιο διαδραστικό και να μπορεί να έχει ακόμα θετικότερο αντίκτυπο.

Για το τέλος… Θα θέλαμε μια ευχή για όλες τις γυναίκες.

Εύχομαι ειλικρινά σε όλους τους κλάδους, οι γυναίκες να στηρίζουν, να ακούν και να αναγνωρίζουν η μία την άλλη, όπως βλέπω να γίνεται καθημερινά στο project.

Ελπίζω όλες οι γυναίκες να μπορέσουν να καταλάβουν τη δύναμη που έχουν μέσα τους και πόσο μοναδικές και ικανές είναι ανεξάρτητα από αυτό που προτάσσει η μόδα, η κοινωνία και τα στερεότυπα.

Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο σε όλες τις Υπέροχες Γυναίκες!


Βρες το project «Υπέροχες Γυναίκες» εδώ και στο Instagram εδώ!

Σχόλια