Η Art Athina είναι η μεγαλύτερη ετήσια εικαστική διοργάνωση για τη σύγχρονη τέχνη, στην πρωτεύουσα από το 1993.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως γιορτή αφιερωμένη στο φιλότεχνο κοινό, με ενορχηστρωτές, οραματιστές καλλιτέχνες της εποχής μας. Φέτος η έκθεση φιλοξενήθηκε στο ιστορικό Ζάππειο Μέγαρο, από την Παρασκευή 13, ως την Κυριακή 15  Σεπτεμβρίου. Ο χώρος αποτέλεσε σταθμό πολιτιστικών εκδηλώσεων στις αρχές του φθινοπώρου αφού η Art Athina έτυχε να συμπέσει με τις τελευταίες μέρες του 48ου Φεστιβάλ Βιβλίου, που διοργανώθηκε στο πεζόδρομο γύρω από το μέγαρο.

Ζωντανή δράση του εικαστικού Παύλου Σάμιου
Έργο “Άσκηση ισορροπίας ΙΙ” του Δημήτρη Αναστασίου

Στην έκθεση συμμετείχαν 36 γκαλερί, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στα περίπτερά τους παρουσιάστηκαν δημιουργίες από κάθε μορφή έκφρασης, σε αλληλουχίες χρωμάτων, συναισθημάτων και μηνυμάτων ή συνθημάτων. Βίντεο προβολές, ζωντανές δράσεις και ένα ιδιαίτερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, από το διεθνή κοινωνικό φορέα Σύγχρονης Τέχνης και Πολιτισμού, ΚROMA, για παιδιά άνω των έξι ετών και εφήβους, πρόσφεραν μια εμπειρία από αντιπροσωπευτικές αναζητήσεις της τέχνης για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες.

Έργο του Τάκη

Έργα καταξιωμένων σύγχρονων εικαστικών όπως ο Τάκης ή ο Γιώργος Λάππας αλλά και νεότερων όπως Cacao Rocks (Ιάσονας Μαγούλας), σχημάτιζαν ένα πανόραμα σύγχρονης τέχνης. Σε αυτό ξεχώρισαν συνθέσεις με οικολογικό πρόσημο, όπως το έργο «Μετά το χρώμα» του Πέτρου Καραβέβα, φτιαγμένο από τελειωμένα σωληνάρια χρώματος ή ο παγκόσμιος χάρτης του Iakovos Volkov, από πλαστικές σακούλες.  

Έργο “Οι αμφορείς” του Cacao Rocks
Έργο “Μετά το χρώμα” του Πέτρου Καραβέβα
Έργο του Iakovo Volkov

Ταξιδέψαμε από τον γραφικό μικρόκοσμο του Φίλιππου Φωτιάδη ως τα εμβληματικά γυναικεία πορτρέτα της Μαρίας Χατζηανδρέου και από την απειλητική ερπύστρια κάποιου άρματος μάχης έως τις πολύχρωμες ονειρικές εικόνες, βγαλμένες από το ανεξάντλητο σύμπαν της έμπνευσης.

Έργα του Φίλιππου Φωτιάδη
Έργα Μαρίας Χατζηανδρέου

Η φετινή Art Athina είχε συμμετοχή, ζωντάνια και όλα τα στοιχεία για να μας πείσει ότι ήταν από τις πιο επιτυχημένες του θεσμού.

Σχόλια