Ο Αύγουστος ήρθε, το National Night παρήλθε και οι συμμετέχοντες ξαναέπιασαν δουλειά!

Εμείς αυτή τη φορά επισκεφτήκαμε δύο project τα οποία πραγματοποιούνται σε ένα πανέμορφο χώρο, στην Εκκλησία του Αγίου Νικολάου!

Κείμενα: Μαριάνθη Δόβρη
Φωτογραφίες: Πολέμαρχος

Το πρώτο πρόγραμμα που παρακολουθήσαμε είναι το Pebble Rebel το οποίο ασχολείται με τα βοτσαλωτά. Στόχος του project είναι να κατασκευαστεί ένα βοτσαλωτό δάπεδο προκειμένου να διακοσμήσει το χώρο της εκκλησίας.

Φτάνοντας στο χώρο είδαμε τους συμμετέχοντες τόσο χαρούμενους με το project που πλησιάσαμε τις 3 tutors (Μαντώ, Αναστασία και Γιούλη) οι οποίες ξέκλεψαν λίγο χρόνο και με μεγάλη προθυμία μας εξήγησαν περί τίνος πρόκειται και τι έχει προηγηθεί.

Aριστερά βλέπουμε το Πριν και δεξιά το Μετά

Σύμφωνα με τις tutors οι προηγούμενες 3 ημέρες ήταν ημέρες γνωριμίας με το νησί και κατανόησης της παραδοσιακής τεχνικής του βοτσαλωτού. Έτσι, την πρώτη ημέρα οι συμμετέχοντες περιπλανήθηκαν στο νησί κάνοντας κάποια παιχνίδια γνωριμίας και ορισμένες ασκήσεις Design, τις οποίες με πολύ ενθουσιασμό μας εξήγησε η Αναστασία.

Την επομένη συγκέντρωσαν υλικό από την περιπλάνησή τους και το επεξεργάστηκαν δημιουργώντας ακόμη και ένα video μικρής διάρκειας για το νησί (που απ’ ότι καταλάβαμε έχει ήδη μπει στην καρδιά τους).

Την τρίτη ημέρα έκαναν πιο απαιτητικές ασκήσεις design, συγκεντρώνοντας εικόνες από βοτσαλωτά που βρήκαν σε διαφορετικά σημεία του νησιού, συζητώντας ακόμη και για την ιστορία και τη χρησιμότητα του καθενός -αν δηλαδή ήταν μέρος της καθημερινής ζωής, του εκκλησιαστικού βίου, διακοσμητικό κλπ. Το τελευταίο κομμάτι μάλιστα κατάφερε να προσελκύσει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων.

Έπειτα, έχοντας περάσει από μία τριήμερη προετοιμασία την τέταρτη ημέρα μπήκαν δυναμικά στη διαδικασία της δημιουργίας γεμάτοι χαμόγελα και παρέα με τις tutors και τον μέντορα τους τον κύριο Γρηγόρη. Αυτό που μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η δημιουργικότητα που αποπνέει το σχέδιο, το οποίο δημιουργήθηκε με ένα απίστευτο brainstorming κατά τη διάρκεια του οποίου το ένα μέλος της ομάδας έφτιαχνε ένα σχέδιο και το επόμενο συνέχιζε χωρίς να γνωρίζει τι είχε δημιουργήσει ο προηγούμενος. Καθ’ αυτό τον τρόπο βγήκε ένα αποτέλεσμα τόσο μοναδικό και ταυτόχρονα τόσο συλλογικό!

Το επόμενο project που πραγματοποιείται επίσης στον χώρο της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου λέγεται Sensory Garden. Σκοπός του συγκεκριμένου project, όπως μας εξήγησαν οι tutors Νεφέλη και Αγγελική είναι να ξαναδώσει ζωή σε ένα δημόσιο χώρο κάτω από το προαύλιο της εκκλησίας, ο οποίος εδώ και χρόνια παραμένει ανενεργός. Κατά την άποψή μας πολύ σωστή επιλογή χώρου καθώς η θέα είναι μαγευτική και δε θα έπρεπε να παραμένει ανεκμετάλλευτος.

Η ομάδα του Sensory Garden λοιπόν θα χρησιμοποιήσει μάρμαρα από το παλιό καμπαναριό και πέτρες που υπήρχαν ήδη στο χώρο χτίζοντας διαφορετικά σημεία κοινωνικοποίησης.

Αντίστοιχα σημεία θα μπορούσαν να είναι ένα παγκάκι, όπου κάποιος θα μπορεί να ηρεμήσει μόνος του ή μία κατασκευή για άραγμα με παρέα. Η τελευταία πινελιά του προγράμματος θα είναι να φυτευτούν φυτά και βότανα.

Αυτό που όμως νομίζω ότι αποτελεί κινητήρια δύναμη τόσο των tutors, όσο και των συμμετεχόντων είναι οι προοπτικές του project. Πιο συγκεκριμένα η μεγαλύτερη τους επιθυμία είναι η μεταγενέστερη εξέλιξη του project κι από τους ντόπιους, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί για παράδειγμα με μία δεντροφύτευση από μαθητές.

Συνολικά αυτό που μας έμεινε και από τα δύο project είναι η ικανοποίηση στα πρόσωπα των συμμετεχόντων, η διάθεση να κάνουν περισσότερα -ακόμη και από αυτά που τους αναθέτουν οι tutors-, καθώς και το ομαδικό και παρεϊστικο πνεύμα που υπάρχει σε όλες τις ομάδες που έχουμε δει μέχρι στιγμής!

Σχόλια