Ο Ντάνιελ Πις, γεννημένος σε πόλη κοντά στη θάλασσα, ήρθε στην Ελλάδα για να ταράξει ειρηνικά την καλλιτεχνική μορφή της πόλης.

Αφού γύρισε τον κόσμο απολαμβάνοντας το nightlife των μεγαλουπόλεων και παίρνοντας μέρος στα καλλιτεχνικά δρώμενα τους, αποφάσισε πως η Αθήνα είναι η πόλη που θα στεριώσει.

Πώς και διάλεξες την Αθήνα για να κάνεις την γκαλερί σου;

Μου αρέσει η Αθήνα, την έχω επισκεφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν και πιστεύω πως τώρα περνάει μια από τις πιο ωραίες φάσεις της. Έχει πολλή και έντονη ζωή, ενώ παράλληλα ενδείκνυται για δραστηριότητες εκτός νύχτας. Οι άνθρωποι είναι υπέροχοι, βγάζει ένα μοναδικό vibe όλη η πόλη και οικονομικά είναι σε ένα σημείο που σου επιτρέπει να επιχειρήσεις και εν τέλει να δημιουργήσεις.

Στα αρνητικά της;

Στα αρνητικά, η γλώσσα είναι η πιο δύσκολη που έχω συναντήσει, αλλά προσπαθώ.

Ο Ντάνιελ γεννήθηκε στο Νιούκαστλ της Αγγλίας και, όπως μας λέει, ήταν σκληρά να μεγαλώνει εκεί. Πολλοί καβγάδες, αρκετά προβλήματα με την αστυνομία, αλλά και πολύ διασκεδαστικά παράλληλα. Και οι δύο γονείς του ήταν μέσα στις τέχνες, (η μητέρα illustrator και ο πατέρας designer), επισκέπτονταν πολλά μουσεία και σαν παιδί ήταν πάντα περιτριγυρισμένος από ανθρώπους των τεχνών. Έτσι η καλλιτεχνική του φλέβα δεν άργησε να ξυπνήσει.

Η πρώτη μου αγάπη σχετικά με τις τέχνες ήταν η μουσική. Παράτησα το σχολείο για να μπω σε μουσική σχολή όπου διδάχθηκα μουσική και μουσική παραγωγή. Παράλληλα έπαιζα και σε μια μπάντα, αλλά με τραβούσε έντονα η ηλεκτρονική μουσική. Κάναμε πολλά πάρτι σε παραλίες και εγκαταλελειμμένα μέρη, κάτι το οποίο ήταν τρομερά διασκεδαστικό.”

Ενώ ακόμα σπούδαζε μουσική, ο Ντάνιελ άρχισε να παίζει για όλο και μεγαλύτερα πάρτι και φεστιβάλ σε όλη την Ευρώπη, ώσπου τον κάλεσε ένα κλαμπ από το Λονδίνο για να του προσφέρει μόνιμη θέση στα ντεξ του! Ο Ντάνιελ δέχτηκε τη θέση και, όντας στον παλμό των πραγμάτων, παρατά τη σχολή του λίγο πριν το πτυχίο. Το djing, όμως, γρήγορα τον κουράζει και με δικά του λόγια:

Το να κάνεις τον dj μου άρεσε υπερβολικά, αλλά μετά από λίγο άρχισε να με τρελαίνει. Μέσα σε όλα έχασα έναν φίλο και εκεί κάπου αποκόπηκα από το djing και την παραγωγή.”

Η φωτογραφία πώς προέκυψε;

Ανέκαθεν με τραβούσε η φωτογραφία και είχα βαρεθεί να βλέπω προχειροδουλειές συνέχεια. Οπότε κάπου το 2015 είπα και επίσημα να το δοκιμάσω και γρήγορα κατάλαβα πως μου αρέσει πολύ! Είδα κάτι πράγματα στο ίντερνετ για να με βοηθήσουν να ξεκινήσω, αγόρασα μια κάμερα και έπειτα άρχισα να φωτογραφίζω.

Με τραβούσαν πολύ σαν θέμα οι drag queens και η όλη σκηνή. Αυτό άρεσε σε πολλούς και έτσι με κάλεσαν να κάνω 2 εκθέσεις στην Ευρώπη. Έπειτα και από αυτό ανέβηκε το ηθικό μου και αποφάσισα πως με αυτό θα ασχοληθώ από δω και πέρα.

Για να εξελίξει τις φωτογραφικές του ικανότητες, ο Ντάνιελ μετακομίζει την πρωτεύουσα της φωτογραφίας το Βερολίνο.

“Το Βερολίνο με βοήθησε πολύ να εξελίξω τη νέα μου τέχνη. Είχα αργό ξεκίνημα, αλλά επέμεινα -κυρίως για την πρώην μου, που γνώρισα εκεί. Τελικά ήταν πολύ καλή επιλογή να επιμείνω γιατί έπειτα από έναν “κρύο” πρώτο χρόνο, γνώρισα πολλούς ανθρώπους, δικτυώθηκα και ξεκίνησα να παίρνω δουλειές στον χώρο της μόδας.

Η αλήθεια είναι όμως πως με κούρασε το Βερολίνο. Εκεί λένε πολλά, κάνουν λίγα και ήθελα να προχωρήσω, να φύγω, κυρίως γιατί με κούρασαν τα πολλά πάρτι. Με την τότε κοπέλα μου συζητήσαμε για μέρη που θα θέλαμε να μείνουμε έπειτα. Στην αρχή επικεντρωθήκαμε στην Ευρώπη, αλλά εν τέλη πήραμε την απόφαση να κάνουμε ένα μεγαλύτερο βήμα και πάμε στο Μεξικό και το Μέξικο Σίτι.

Το Μέξικο Σίτι ήταν φανταστικό. Είναι πλέον η αγαπημένη μου πόλη στον κόσμο. Οι άνθρωποι είναι σπουδαίοι εκεί. Μουσικά είναι πολύ μπροστά σε ακούσματα και φεστιβάλ και είχαν πολλά καλλιτεχνικά γεγονότα να τρέχουν. Τα πάντα είναι μοναδικά σε ό,τι αφορά την Λατινική Αμερική αυτήν την περίοδο!

Και πως και επέστρεψες στην Ευρώπη μετά από αυτήν την εμπειρία;

Ήθελα να μαι κοντά στα πράγματα. Η Ευρώπη και ειδικά η Αθήνα είναι στρατηγικά, για μένα, μέρη. Έχοντας τη βάση μου εδώ μπορώ πιο εύκολα να γυρίζω τον κόσμο και να κάνω αυτό που αγαπώ πραγματικά, να φωτογραφίζω!

Οι τοπ 5 σου Ευρωπαϊκές πόλεις;

  1. Εδιμβούργο, έχει κάτι αυτή η μεσαιωνική και σκοτεινή πόλη που με εμπνέει πολύ!
  2. Παρίσι, για την μόδα και μόνο.
  3. Κατάνια, εκπληκτική!
  4. Άμστερνταμ, μικρό και χαριτωμένο.
  5. Λισαβόνα, αλλά έχω να την επισκεφθώ αρκετά χρόνια.

Τα άμεσα σου σχέδια για την Αθήνα και την Siilk Gallery;

Σκοπεύω σύντομα να ανοίξω και τον πάνω χώρο για εκθέσεις, ώστε να μπορώ να οργανώνω πιο συλλογικά πράγματα. Έπειτα στον κάτω χώρο, αφού φτιαχτεί λίγο ακόμα, θέλω να ενσωματώσω βίντεο στις εκθέσεις που θα γίνονται.

Τα δικά σου άμεσα σχέδια;

Αφού στήσω και είναι έτοιμα αυτά, θέλω να αρχίσω να φωτογραφίζω πάλι!


Ευχαριστούμε πολύ την Hlektra’s Photography για τις φωτογραφίες της!


Θα βρεις τον Daniel Peace στο Instagram.
Ενημερώσου για το Siilk Gallery μέσω της σελίδας του στο Facebook.

Διαβάστε τη συνέντευξη και στα αγγλικά (εδώ).

Σχόλια