16η Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ένα από το πιο σημαντικά πολιτιστικά γεγονότα- δίπλα στο Thessaloniki Film και Documentary Festival- είναι και η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ). Για 16η συνεχόμενη χρονιά, η πόλη του Θερμαϊκού θα φιλοξενήσει για 4 ημέρες (9-12 Μαΐου) ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στο βιβλίο.

Μέσα στον πολυχώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ- HELEXPO) θα παρουσιαστεί μια σειρά από πολύπλευρες δραστηριότητες όπως:

Θέμα του φετινού φεστιβάλ είναι οι ισπανόφωνες χώρες με moto «Το πλήθος ως πρωταγωνιστής στην λογοτεχνία και την ιστορία». Δίπλα σε αυτή την κεντρική ομπρέλα θα στήσουν τα περιπτερά τους 285 ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι καθώς και εκδότες από 23 χώρες παγκοσμίως.

Η αφίσα προέρχεται από τη επίσημη ιστοσελίδα του Thessaloniki Book Fair

Παρακάτω παραθέτω ορισμένες αξιόλογες, κατά τη κρίση μου, εκδηλώσεις που έχουν να προσθέσουν κάτι νέο στη συζήτηση γύρω από τη λογοτεχνία και το βιβλίο γενικότερα:

Πέμπτη 9/5

  • Περίπτερο 15: Ο Phillippe Leclerc αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για το προσφυγικό στην Ελλάδα θα συζητήσει στην αίθουσα “Δον Κιχώτης” για το θέμα Προσφυγική εμπειρία ως πηγή έμπνευσης και λογοτεχνικής δημιουργίας (18:00- 19:00).

Παρασκευή 10/5

  • Περίπτερο 14: Στην αίθουσα ”Δον Κιχώτης” θα λάβει χώρα μια εξαιρετικά σημαντική ημερίδα που αφορά το μέλλον του βιβλίου σε μια ψηφιακά εξελισσόμενη εποχή. Έτσι, το Ίδρυμα Πολιτισμού “Σταύρος Νιάρχος” θα διοργανώσει την ημερίδα με τίτλο Το μέλλον είναι τώρα: Νέα επιχειρηματικά μοντέλα στην αγορά του βιβλίου (10:00- 16:00).
  • Την ίδια ώρα και στο ίδιο περίπτερο (15) αλλά σε διαφορετικά περίπτερα θα παρουσιαστούν ο Δενδρόκηπος και άλλα ποιήματα του Γ. Θέμελη από τον ποιητή Πέτρο Γκολίτση (Αίθουσα ”Βαβέλ”) και η δεύτερη συλλογή μικρών διηγημάτων της Γιώτας Τεμπρίδου Διαδοχικές Ασυνέχειες (Αίθουσα ”ΕΙΠ”, 11:00- 12:00).

  • Περίπτερο 13: Ποιήματα για την τζαζ, ποιητική ανθολογία σε μετάφραση του Χρίστου Αγγελακόπουλου στην αίθουσα “Φιλολογικό καφενείο” (21:00-22:00).
  • Συνεδριακό κέντρο: Ιωάννης Βελλίδης.
  • Μια παράλληλη εκδήλωση στο πλαίσιο του 5ου Thessaloniki Comic Convention (TheComicCon) θα παρουσιαστεί από τις εκδόσεις Ίκαρος το βιβλίο Souloup: Ο Συλλέκτης με κυρίαρχο θέμα την ιστορία της Κοκκινοσκουφίτσας ως όχημα για την ερμηνεία της ιστορίας (13:00- 14:00).

Σάββατο 11/5

  • Περίπτερο 13: Στην αίθουσα “Διδώ Σωτηρίου” με αφορμή την ολοκλήρωση της μετάφρασης του 7ου τόμου του μνημειώδους έργου του Μαρσέλ Προυστ, θα συζητηθεί η ιδέα του βιβλίου όπως και θέματα μετάφρασης (Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο. Τόμος VII. Ο ανακτημένος χρόνος, 12:00- 13:00).
  • Περίπτερο 15: Ο Κορτώ μεταφράζει Άτγουντ: Υποταγή κι Αγάπη. Ίσως μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με θέμα την μετάφραση από έναν μοναδικό λογοτέχνης για ένα έργο-συνέχεια του οργουελικού ”1984”. (Αίθουσα ”Βαβέλ”, 15:00-16:00).
  • Περίπτερο 8/ 2ος όροφος: Χάρτινο Σπίτι ή Τέλεια Ληστεία; Ο υποτιτλισμός ισπανόφωνων σειρών (Αίθουσα ”Νικόλας Γερμανός, Β’ Αίθουσα”, 17:00- 18:00).

Κυριακή 12/5

  • Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης: Οι καθηγήτριες του ΑΠΘ Μαίρη Μικέ και Λίζυ Τσιριμώκου θα συζητήσουν με θέμα Ελληνίδες πεζογράφοι του 20ου αιώνα. Μαρία Ιορδανίδου, Διδώ Σωτηρίου, Μαργαρίτα Λυμπεράκη (13:00- 14:00).
  • Περίπτερο 15: Μια φιλοσοφικής τάξης συζήτηση με θέμα τον Φουκώ. Αφορμή η παρουσίαση βιβλίου του Σωκράτη Δεληβογιατζή Προς μια ερμηνευτική κριτική, η περίπτωση Foucault, στην αίθουσα ”ΕΙΠ” (20:00- 21:00).

Ολόκληρο το πρόγραμμα με τις εκδηλώσεις της έκθεσης μπορείτε να το βρείτε και διαδικτυακά.

Σχόλια