Μια αριστουργηματική παράσταση που κατάφερε να μας καθηλώσει δείχνοντας μας την κωμικοτραγικότητα των ανθρώπινων σχέσεων και την φθορά τους !

Την προηγούμενη εβδομάδα ολοκληρώθηκε ο κύκλος των παραστάσεων “Σκηνές από έναν γάμο” στο Θέατρο Σοφούλη, αφήνοντας μας προβληματισμένους και σίγουρα με μια διαφορετική οπτική για την πραγματικότητα που αποφεύγουμε να δούμε, για τον αληθινό μας εαυτό και για τα συναισθήματα που προσπαθούμε να θάψουμε βαθιά μέσα μας.

«Δεν μπορείς να καταλάβεις τους άλλους αν δεν γνωρίσεις πρώτα τον εαυτό σου. Είμαστε συναισθηματικά αναλφάβητοι. Μας διδάσκουν τα πάντα για το σώμα, αλλά ούτε μια λέξη για την ψυχή»

Ο Αντώνης Λουδάρος κατάφερε με μια καταπληκτική προσέγγιση να μεταφέρει το έργο του Μπέργκμαν, Σκηνές από έναν γάμο, στο σήμερα και με τη δική του εξαιρετική διασκευή και σκηνοθεσία μας έδωσε μια παλέτα συναισθημάτων.

Δεν απέφυγε ακόμα να βάλει το κωμικό στοιχείο που το διαχειρίζεται με μαεστρία για να μας αφηγηθεί μαζί με την Παυλίνα Χαρέλα την ιστορία ενός ζευγαριού που μπορεί να έχουμε γνωρίσει, να έχουμε ακούσει γι’ αυτό ή ακόμη να ήμασταν κάποτε εμείς.

Το έργο παρουσιάζει ένα ζευγάρι, το Γιόχαν, καθηγητή Πανεπιστημίου και τη Μαριάννα, δικηγόρο στο επάγγελμα. Το ζευγάρι αρχικά μας συστήνεται, μας φαίνεται ευτυχισμένο και αγαπημένο. Ουσιαστικά, όμως παλεύει για να δείξει πως είναι καλά. Σιγά σιγά, είναι σαν να κατεβαίνουμε σε ένα υπόγειο, στο εσωτερικό τους κόσμο, στα πραγματικά αισθήματα τους που έκρυβαν ακόμα και από το ίδιο τους τον εαυτό.

Όλα καταρρέουν μετά την αποκάλυψη του Γιόχαν για τον έρωτά του για μια άλλη γυναίκα, τη νεαρή ερωμένη, που έρχεται να αλλάξει την ζωή τους, ενώ αρχικά αποτελεί την πέτρα του σκανδάλου στο τέλος καταλαβαίνουμε ότι αποτελούσε απλά μια αφορμή για μια βαθύτερη εξερεύνηση της ψυχής και αποδοχή της φύσης τους, απαλύνοντας γλυκά το φόβο της μοναξιάς και της απώλειας.

Σκηνή τη σκηνή βλέπουμε την αλλαγή, την μετάπτωση τους, μέχρι τότε θα προλάβουν να ψευδολογήσουν, να εξαπατήσουν, να κλάψουν, να ικετεύσουν, να εγκαταλείψουν, να μισήσουν ο ένας τον άλλον σε βαθμό κακουργήματος.

Ο Αντώνης Λουδάρος εστιάζει κυρίως στο ζευγάρι, στα συναισθήματα τους, στο ψυχισμό τους αλλά και σε καθολικά θέματα όπως ο φόβος της μοναξιάς, η υπαρξιακή αγωνία και η αποστασιοποίηση, η τρυφερότητα και η επιθυμία για τον άλλο.

Λουδάρος

Η Παυλίνα Χαρέλα με την ερμηνεία της κατάφερε να λάμψει σε μια πληθώρα συναισθηματικών διακυμάνσεων με φυσικότητα, αμεσότητα και ειλικρίνεια στην ερμηνεία της. Ο Αντώνης Λουδάρος με την εκπληκτική ερμηνεία του κατόρθωσε να μας μαγέψει με την αμεσότητα και το αστείρευτο ταλέντο του.

Η παραγωγή ήταν εξαιρετική και η παράσταση είχε ρυθμό, συνοχή και προσεγμένες και ευφάνταστες σκηνοθετικές ιδέες. Η μουσική και τα σκηνικά έδεσαν αρμονικά με το έργο και οι δυο πρωταγωνιστές έχοντας τρομερή χημεία μεταξύ τους απέδωσαν με φυσικότητα τις δραματικές συγκρούσεις των δυο ηρώων.

Σχόλια