Oι GingerCreepers την Παρασκευή 3 Μαϊου έκαναν πρεμιέρα στο Faust με την παράσταση «Έγκλημα και Τιμωρία». Το Frapress.gr ήταν εκεί και είδε το κλασικό έργο…αλλιώς

Φτάνοντας στο θέατρο –που πάντα μπερδεύομαι και μπαίνω από την πλευρά του μπαρ- αν και κουρασμένη από τις πρωινές υποχρεώσεις περίμενα να δω την παράσταση, Έγκλημα και Τιμωρία, των GingerCreepers με ανυπομονησία.

Για όσους δεν τους ξέρουν είναι μια ιδιαίτερη θεατρική μπάντα που πάντα σε ξαφνιάζει με την δημιουργικότητα της και τις τεχνοτροπίες της. Μην περιμένετε, λοιπόν, να δείτε το κλασικό έργο του Ντοστογιέφκι αλλά ένα σύγχρονο έργο το οποίο ξεδιπλώνει διαχρονικές αξίες, σκέψεις και διλήμματα της ανθρώπινης υπόστασης.

Μετά, λοιπόν, από το τσιγάρο στην Καλαμιώτου η κοπέλα μας φώναξε να ανέβουμε στον δεύτερο. Τα φώτα αν και κανονικά κλείνουν στην περίπτωση μας δεν έκλεισαν και σιγά σιγά μεταφερθήκαμε στην Ρωσία του 19ου αιώνα.

Ο κεντρικός ήρωας είναι ο Ρασκόνλικοφ , ο οποίος θα λέγαμε είναι ένας εκκεντρικός ήρωας  που μέσα του εναλλάσσονται δύο αντικρουόμενοι κόσμοι.

Πρώην φοιτητής και διωγμένος από το πανεπιστήμιο, κλειστός χαρακτήρας και σχεδόν ακοινώνητος βρίσκεται σε ένα βαρετό τραπέζι της εποχής ανάμεσα σε ανθρώπους μιας ανώτερης κοινωνικής τάξης. Διαπράττει τον φόνο μιας γριάς τοκογλύφου και εξ’ αμελείας και αυτόν της αδελφής της.

Μέσα από τη ξεδίπλωση του έργου ο θεατής νιώθει και αφουγκράζεται ότι δεν πρόκειται για έναν απλό φόνο, αλλά για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, διότι είναι ένας φόνος, που φέρει ιδεολογικές σκοπιμότητες. Ο φοιτητής της νομικής σκοτώνει γιατί επιθυμεί να αλλάξει τις κοινωνικές νόρμες της εποχής…

Ένα μικρό έγκλημα θα οδηγήσει «εκατοντάδες, ίσως χιλιάδες υπάρξεις στο σωστό δρόμο» και θα προσπαθήσει να δικαιώσει το καθήκον στη συνείδηση της νέας γενιάς. Παρόλ’ αυτά δεν παραμένει μόνο στις πολιτικές σκοπιμότητες αλλά έρχεται αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών του.

Ξεπερνά τον εαυτό του όταν έρχεται αντιμέτωπος με τις αρχές και τον περίγυρό του. Δεν τον νοιάζει τόσο αν θα τιμωρηθεί από τον νόμο, αλλά την τιμωρία που ο ίδιος δίνει στον εαυτό του.

Θα έρθει η λύτρωση; Ή θα ζει  με αυτό το βάρος στην συνείδησή του για όλη του τη ζωή; Έχει πίστη;

Oι δύο σκηνοθέτες συνδέσουν με περίτεχνο τρόπο αφηγήματα από την Αγία Γραφή, τον Μπόρχες αλλά και τη σύγχρονη Ευρώπη.  Όλες οι αφηγήσεις έχουν έναν συνδετικό κρίκο μεταξύ τους. Διαφορετικές εποχές αλλά ίδιες αξίες;  

Όπως επισημαίνει ο Γρηγόρης Χατζάκης: «Η παράσταση αυτή δεν έχει σκοπό να αφηγηθεί την ιστορία με έναν κλασικό τρόπο. Σαφώς πατάει πάνω στον κεντρικό ήρωα Ρασκόλνικοφ. Εκείνο που θέλουμε να πετύχουμε είναι να αναδείξουμε τα συναισθήματά του. Τι νιώθει και πώς ζει έχοντας αφαιρέσει τη ζωή κάποιου;».

Έτσι, μέσα από την διαδρομή της παράστασης και έχοντας στη σκηνή κάτι σπασμένα πιάτα, δύο φώτα, ένα tablet και κάτι ξύλινες κατασκευές νομίζεις ότι είσαι μέσα σε κάποιο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο και προσπαθείς να επαναπροσδιορίσεις ποιος είσαι, τι πιστεύεις και πού ανήκεις.

«Όλα λειτουργούν υπόγεια και αλληγορικά όπως για παράδειγμα η τελευταία φράση της στυγνής αυτοκράτειρας τις τελευταίες της στιγμές: «Δεν υπήρξε ούτε μια στιγμή στη ζωή μου που να μην είμαι απαλλαγμένη από τον φόβο».

Ο Γρηγόρης Χατζάκης εξηγεί πως «αυτό το συναίσθημα επικρατεί και στον Ρασκόλνικοφ, ο οποίος ζει κάτω από το καθεστώς του φόβου. Η ύπαρξή του στοιβάζεται κάτω από αυτό το ανελέητο βάρος. Η προβληματική της παράστασης αυτής ίσως βρίσκεται στο σημείο που τη γέννησε. Σε μια χαλαρή συζήτηση περί ηθικής και επιχειρηματολογίας για το πώς μπορείς να ζεις κρύβοντας ένα έγκλημα που έχεις διαπράξει ή πώς μπορείς να επιβιώνεις έχοντας τα βαρίδια μιας πράξης, για την οποία δεν έχεις καμία ευθύνη».

Γιατί τελικά ο άνθρωπος πρέπει πάντα να μπορεί κάπου να πάει..

Φωτογραφίες: Φίλιππος Μαργαλιάς

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σύλληψη – μετάφραση – διασκευή – κείμενα: Ginger Creepers

(Χρ. Καπενής-Γρ. Χατζάκης)

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης

Σκηνικά: Ζωή Αρβανίτη

Κοστούμια: Lila Nova

Μουσική: Βύρων Κατρίτσης

Κίνηση: Πετρίνα Γιαννάκου

Β. Σκηνοθέτη: Κική Μπαρμπαβασίλογλου

Παίζουν:

Χρήστος Καπενής

Γρηγόρης Χατζάκης

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00

Παραστάσεις:

17-18, 24-25, 31/5 και 1/6

Τιμές εισιτηρίων:

Γενική Είσοδος: 12€

Φοιτητικό, ανέργων: 10€

Ατέλειες ηθοποιών: 5€

Προπώληση Εισιτηρίων: VIVA.GR

Σχόλια