Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου έρχεται και φέτος να συναρπάσει τους πιστούς του ακολούθους και, μάλιστα, με ελεύθερη είσοδο!

Θέατρο, χορός, φιλοσοφικοί περίπατοι, παραστάσεις σε απροσδόκητους χώρους, ξεναγήσεις στην κρυμμένη πλευρά της Αθήνας, μουσική κάτω από το καλοκαιρινό φεγγάρι, είναι μονάχα μερικές από τις πολλές ευκαιρίες που θα έχουν οι φίλοι του Φεστιβάλ Αθηνών να παρακολουθήσουν φέτος το καλοκαίρι από τις 30/5 έως 10/8/2019!

Άνοιγμα στην πόλη

Για τρίτη χρονιά το «Άνοιγμα στην πόλη», ένα μίνι φεστιβάλ μέσα στο Φεστιβάλ, έχει ως στόχο να μας ξεναγήσει σε διάφορες γωνιές της πόλης μας. «Ξετυλίγεται» ανάμεσα στην Αθήνα και τον Πειραιά, στηρίζοντας την τέχνη και τον πολιτισμό πέρα από τα συνηθισμένα.

Η μεγάλη επιτυχία του Ανοίγματος φάνηκε από την ανταπόκριση του κοινού, που έδειξε την αγάπη του συμμετέχοντας σε περιπατητικές παραστάσεις, ανοιχτές συζητήσεις και πολλές άλλες εκδηλώσεις σε κάθε σημείο της πόλης. Ακόμη και για τις παραστάσεις χωρίς ελεύθερη είσοδο, το αντίτιμο του εισιτηρίου είναι πολύ χαμηλό, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να συμμετάσχουν στο Φεστιβαλικό καλοκαίρι.

Άνοιγμα στην πόλη – Αθήνα, με ελεύθερη είσοδο

(σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις είναι απαραίτητο δελτίο εισόδου που μπορείτε να προμηθευτείτε από τα Ταμεία του Φεστιβάλ).


Θέατρο

 • Ζωή Ξανθοπούλου, Μάριος Χάκκας: «Κανένα ρετούς. Θέλω την πραγματικότητα» (Από το θεατρικό έργο Αναζήτηση). Περιπατητική παράσταση που θα ζωντανέψει τον κόσμο του λογοτέχνη Μάριου Χάκκα σε σύνδεση με την πόλη που αγάπησε και θα ξεκινήσει από την πλατεία «Εργατικά» στην Καισαριανή – 6-8 Ιουνίου, 21:00
 • Lotus eaters – Πάνος Δεληνικόπουλος, «Amica mea»

(Με αφετηρία επιστολές ηρωίδων του Οβιδίου και επιγράμματα της Παλατινής Ανθολογιάς). Ο Οβίδιος επινοεί ένα νέο λογοτεχνικό είδος, την επιστολογραφία. Μύθοι για τις ανθρώπινες σχέσεις, τον έρωτα, την απουσία και τον θάνατο, αναπτύσσονται με έναν τρόπο διαφορετικό με μέσο την επιστολογραφία.

Αρχαιολογικός Χώρος Κεραμεικού, 24 -27 Ιουνίου, 18:30 (Το κοινό επιβαρύνεται μόνο με το εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο)


Πλατφόρμα: Διαφορετικότητα

 • Ηλίας Πούλος, «Αυτό που δεν βλέπουμε μάς κοιτάζει»

Εικαστική εγκατάσταση για τους τοξικομανείς του Μεσοπολέμου. Ο εικαστικός Ηλίας Πούλος προσκαλεί τον επισκέπτη σε μια συνομιλία με το αποξενωμένο πρόσωπο του εξαρτημένου.

Στη διάρκεια της εγκατάστασης θα γίνουν δύο ανοιχτές συζητήσεις: στις 8 Ιουνίου – 21:00, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει βραδιά με ρεμπέτικα τραγούδια που αναφέρονται στη χρήση απαγορευμένων ουσιών και στις 26 Ιουνίου – 21:00, με προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Χρ. Ζερβά «Τώρα κάνω όνειρα».

Victoria Square Project: Ελπίδος 13, Πλ. Βικτωρίας (8-30 Ιουνίου στις 21:00)

 • Αφροδίτη*

η μαγεία της*, το έργο της*, η επιθυμία της*, η δύναμή της*, η φροντίδα της* Aphrodite*

her*magic, her*work, her*desire, her*power, her*care.

Η πλατφόρμα Αφροδίτη* επικεντρώνεται στην κουίρ φεμινιστική τέχνη φέρνοντας σε επαφή τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα με νέα ακροατήρια στην Αθήνα. *Στη σύγχρονη θεωρία του φύλου, ο αστερίσκος υποδηλώνει τη διεύρυνση των ταυτοτήτων του φύλου.

Θερινός Κινηματογράφος Λαΐς, AMOQA, BEAVER (14-23 Ιουνίου, 21:00)

 • Παντελής Φλατσούσης, Κυψέλη – New Kids On the Block.

Παράσταση θεάτρου ντοκουμέντου βασισμένη σε συνεντεύξεις κατοίκων της Κυψέλης. Αφηγήσεις παιδιών που μένουν στην Κυψέλη εμπλουτίζονται με συνεντεύξεις ενήλικων κατοίκων. Η παράσταση φιλοξενείται στο ιστορικό κτήριο του 15ου Γενικού Λυκείου Αθηνών και η ιστορία της γειτονιάς «ξετυλίγεται» μέσα από τα παιδικά μάτια διαφόρων εθνικοτήτων. (15o Λύκειο Κυψέλης, 1-4 Ιουλίου, 21:00)


Χορός

 • Compagnie Pernette, Χορός Περνέτ (BalPernette), Με τη συμμετοχή των Polkar.

Η χορογράφος Ναταλί Περνέτ επινοεί ένα είδος χορού – συλλογικού παιχνιδιού, στο οποίο συμμετέχουν επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές δημιουργώντας μια γιορτή μέσα στην πόλη. (Πεδίον του Άρεως, 21 Ιουνίου, 20:00)

 • Aterballetto, In/Finito, Χορός και φωτογραφικό πρότζεκτ για αστικούς, φυσικούς ή ιστορικούς χώρους.

Έξι χορογραφίες από ισάριθμους νέους χορογράφους πραγματοποιούνται σε αστικούς χώρους με ιστορική σημασία. Συγχρόνως, ένας φωτογράφος τις απαθανατίζει σε φωτογραφίες. που κατόπιν θα εκτεθούν για να διαγράψουν τον δικό τους κύκλο ζωής. (Ο χώρος θα ανακοινωθεί, 11 Ιουλίου, 21:00)

 • Έλενα Αντωνίου, In situ.

Μια παράσταση μακράς διάρκειας που επιχειρεί να αναγάγει το ανθρώπινο σώμα σε αέναο έργο τέχνης. Ο χώρος θα ανακοινωθεί. 4-11 Ιουνίου, 21:00. (Το κοινό επιβαρύνεται μόνο με το εισιτήριο εισόδου στον χώρο)

 • Γιάννης Μανταφούνης, One One One, με τη συμμετοχή χορευτών της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ).

Δύο καρέκλες περιμένουν δύο θεατές, προσκαλώντας τους να ζήσουν μια μοναδική στιγμή, καθώς ένας ερμηνευτής θα χορέψει γι’ αυτούς.

Πεζόδρομος Ερμού (Θησείο): 7 Ιουλίου, 19:00


Μουσική

Θοδωρής Οικονόμου, Ανάσα – solo piano.

Ένα αυτοσχεδιαστικό ταξίδι κάτω από τ’ αστέρια με απρόσμενα ηχητικά τοπία εμπνευσμένα από τον μινιμαλισμό, αλλά και από κλασικές, τζαζ και παραδοσιακές φόρμες.

Αστεροσκοπείο Αθηνών – Τηλεσκόπιο Δωρίδη: 18 – 20 Ιουνίου, 22:00


Περίπατοι

 • Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Αθήνα – Τόποι μνήμης:

i. Περίπατος στη Ρωμαϊκή Αγορά και τη Βιβλιοθήκη του Αδριανού με τον καθηγητή Μανόλη Κορρέ. Ρωμαϊκή Αγορά, 3 Ιουνίου, 18:15 (Το κοινό επιβαρύνεται μόνο με το εισιτήριο εισόδου στον αρχαιολογικό χώρο)

ii. «Η στράτα του Στράτη στην Αθήνα»: Λογοτεχνικός περίπατος στα βήματα του Στράτη Μυριβήλη. Εκκίνηση από το σπίτι του Μυριβήλη στην οδό Ερεσσού, 11 Ιουνίου, 18:15

iii. «Από την Ομόνοια στο Σύνταγμα: στοές και πλατείες» με τον καθηγητή Παναγιώτη Τουρνικιώτη. Συνάντηση: Πλατεία Ομονοίας, γωνία με οδό Σταδίου, 2 Ιουλίου, 18:00

 • Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργασαρωνικού, «Οι πέτρες μιλούν».

Ο λόγος των Αρχαίων Ελλήνων φιλοσόφων, ποιητών και πολιτικών παρουσιάζεται σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά) με τη μορφή θεατρικών δρώμενων σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Αθήνας. (Ο χώρος θα ανακοινωθεί, 7-14 Ιουλίου, 11:00)


Εκδηλώσεις στο Άνοιγμα στην πόλη με χαμηλό εισιτήριο

 • Θανάσης Χαλκιάς, Σινε-παρμένη του Hernán Rivera Letelier

Η ιστορία ενός φτωχού κοριτσιού, που οι δικοί της, μη μπορώντας να πληρώσουν περισσότερα από ένα εισιτήριο, στέλνουν εκείνη να παρακολουθεί ταινίες, ώστε μετά να τους τις αφηγείται. Η θαυμαστή αφηγηματική ικανότητα του κοριτσιού μαγεύει σιγά-σιγά όλο το χωριό. Μία site-specific παράσταση σε τρεις συνεχόμενες Τρίτες σε τρεις αγαπημένους κινηματογράφους της Αθήνας. 4/6 «Ζέφυρος», 11/6 «Βοξ», 18/6 «Στέλλα» (τιμή εισιτηρίου 5 €)

 • Stereo Nero Dance Co. Φθογγικά πάθη

Τα πάθη της γυναικείας ύπαρξης αποτυπώνονται επί σκηνής μέσα από μια σόλο περφόρμανς. Second Skin (Δαμοκλέους 8), 9-11 Ιουνίου, 20:00 & 22:00 (τιμή εισιτηρίου 5 €)

 • Young Greek Classics 2019 – Αφιέρωμα στο τσέλο – 4 νέοι Έλληνες τσελίστες

Τρεις συναυλίες από νέους Έλληνες μουσικούς με σπουδαίες σολιστικές διακρίσεις, σε ένα ποικιλόχρωμο πρόγραμμα ιδιαίτερων απαιτήσεων και υψηλού καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος. Ωδείον Αθηνών – Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής», 1,3 & 4 Ιουλίου (τιμή εισιτηρίου 5 €)


 • Βέρα Λάρδη – Αλεξάνδρα Βασιλείου, A New Era (?) / Μια νέα εποχή (;) Μια παράσταση – διάλογος

Ομοφοβία, αμφιφοβία και τρανσφοβία: πώς τις βιώνουν οι άνθρωποι που είναι ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι και τρανς; Τι σκέφτεται και πώς ζει η νέα γενιά των ΛΟΑΤΚΙ+; Λόγος, μουσική, χορός, ντραγκ σόου μπλέκονται σ’ ένα παζλ αφηγήσεων και σκηνικών δράσεων συνδέοντας δημιουργικά το θέατρο με την κοινωνική παρέμβαση. Six d.o.g.s. 27-30 Ιουνίου, 21:00 (τιμή εισιτηρίου 5 €)

 • Αόρατες διαδρομέςΜια ιδιαίτερη αστική περιήγηση με το περιοδικό δρόμου Σχεδία

Νυν και πρώην άστεγοι συμπολίτες μας, μέλη του δικτύου διανομής της Σχεδίας, μας ξεναγούν σε μερικές από τις σημαντικότερες κοινωνικές δομές του κέντρου της Αθήνας: συσσίτια, υπνωτήρια, κέντρα απεξάρτησης και κέντρα ημέρας. Εκκίνηση από τα γραφεία της Σχεδίας, Κολοκοτρώνη & Νικίου 2 – Ολοκλήρωση διαδρομής στην Ομόνοια (αφετηρία πούλμαν για Πειραιώς 260), Δε & Τε 18:00 – 20:00 & Κυ 11:00 – 13:00, 2 Ιουνίου – 17 Ιουλίου, Ομάδα 3-15 ατόμων, απαραίτητη κράτηση θέσεων (εισιτήριο 8 €)

 • Ταινιοθήκη της Ελλάδος – Κινηματογράφος και Πόλη

Ένα αφιέρωμα (27/6 – 3/7) που περιλαμβάνει ταινίες των Βέντερς, Μορέττι, Σοφία Κόπολα, Γούντυ Άλλεν, Τρυφώ, Σιόμαν κ.ά., καθώς και τρεις βωβές ταινίες από τις δεκαετίες του ’20 και του ’30, που παρουσιάζονται αποκατεστημένες και με ζωντανή μουσική.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ στις 29 Ιουνίου θα προβληθούν, με ζωντανή μουσική επένδυση από τον Μηνά Αλεξιάδη οι ταινίες Οι περιπέτειες του Βιλλάρ του Ζόζεφ Χεπκαι, Άνθρωποι την Κυριακή του Ρόμπερτ Σίοντμακ, και στις 30 Ιουνίου η Κοινωνική σαπίλα του Στέλιου Τατασόπουλου, με ζωντανή μουσική επένδυση από τον Κωνσταντίνο Βήτα.

Θερινός Κινηματογράφος “Λαΐς”, 29 – 30 Ιουνίου, 21:00 (εισιτήριο 5 €)


Μείνετε συντονισμένοι στη σελίδα μας, καθώς οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2019 δεν σταματούν εδώ. Ακολουθεί και 2ο Μέρος, εξίσου λεπτομερές!

Σχόλια