Δισκοπωλεία…χώροι λατρείας για τους μουσικόφιλους, χώροι που στεγάζουν το πιο αγαπημένο μέσο αναπαραγωγής της μουσικής, ένα μέσο ρομαντικό όπως θεωρείται από πολλούς, γεμάτο νοσταλγία και ήχους που συνοδεύουν όνειρα και αναμνήσεις. Το βινύλιο.

Αυτά προσπαθεί να προσφέρει ξανά στους απανταχού λάτρεις της μουσικής η Παγκόσμια Ημέρα Δισκοπωλείων.

Η ημέρα καθιερώθηκε στις 19 Απριλίου του 2008 κι επεκτάθηκε από τις Η.Π.Α. σε όλον τον κόσμο. Aποτελεί πλέον μία παγκόσμια ημέρα, η οποία γιορτάζεται από καταστήματα σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική.

Η Παγκόσμια ημέρα δισκοπωλείων ή “Record Store Day” ξεκίνησε άτυπα το 2007 με τη συγκέντρωση ιδιοκτητών και υπαλλήλων ανεξάρτητων δισκοπωλείων για τον εορτασμό των τελευταίων, της κουλτούρας και όλων όσων αυτά αντιπροσωπεύουν.

Ουσιαστικά, πρόκειται για μία καλλιτεχνική συνάντηση, που διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα (ιδιοκτήτες δισκοπωλείων – καλλιτέχνες – πελάτες/fans) και έχει ως σκοπό την αναβίωση του βινυλίου ως μέσου αναπαραγωγής και την ενίσχυση των μικρών ανεξάρτητων, αλλά όχι μόνο, δισκοπωλείων. Επομένως, καθίσταται φανερό πως αυτή η γιορτή δεν έχει μόνο πολιτισμικό χαρακτήρα αλλά και οικονομικό, καθώς προάγεται ο καταναλωτισμός και ταυτόχρονα γίνεται μία προσπάθεια ενίσχυσης της βιωσιμότητας των ανεξάρτητων δισκοπωλείων, τα οποία έχουν πληγεί, θα έλεγε κανείς, από το καπιταλιστικό σύστημα καθώς και τη ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη, η οποία διευκολύνει τη διανομή και τη διάθεση πολιτισμικών αγαθών, της μουσικής εν προκειμένω, με αποτέλεσμα οι μουσικόφιλοι να μην προβαίνουν σε αγορές δίσκων ή άλλων μέσων αναπαραγωγής αλλά να αρκούνται σε όσα τους προσφέρει το internet ή να καταφεύγουν στην πειρατεία.

Φέτος, η 12η Ημέρα Δισκοπωλείων θα λάβει χώρα τον Απρίλιο και συγκεκριμένα το Σάββατο 13 Απριλίου.

Όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιηθούν διάφορα events, θα παραχθούν, φυσικά(!) εκπτωτικές τιμές, γεγονός που προάγει ακόμα περισσότερο την πώληση δίσκων, θα κυκλοφορήσουν και θα επανακυκλοφορήσουν δίσκοι κλασικοί και έγχρωμοι αποκλειστικά για την Record Store Day ενώ ambassadors της “Record Store Day 2019″, πρεσβευτές δηλαδή της γιορτής, αποτελούν οι Pearl Jam.

RECORD STORE DAY AMBASSADORS 2019 - PEARL JAM
Record Store Day 2019 Ambassadors

Ενδεικτικά, θα κυκλοφορήσουν δίσκοι των David Bowie, Fleetwood Mac, Janis Joplin, Foo Fighters, Frank Zappa, Queen, Dio, Halestorm, Motorhead και Pink Floyd.

Για όλες τις κυκλοφορίες και για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το site της Record Store Day, ενώ για να βρείτε ποια από τα καταστήματα στη χώρα μας συμμετέχουν στο θεσμό κάντε κλικ εδώ.

Extra Info:

Κυκλοφορεί από την Sterling Publishing Co. Inc. ένα βιβλίο με τον τίτλο “Record Store Days”. Εάν σας ενδιαφέρει το θέμα αξίζει να του ρίξετε μία ματιά, καθώς γίνεται σε αυτό λόγος για δισκοπωλεία, δισκογραφικές και φυσικά για το βινύλιο, τη νοσταλγία και το ρομαντισμό που το περιβάλλουν, την απομάκρυνση των μουσικόφιλων και την αναπόφευκτη επιστροφή τους σε αυτό.

Record Store Days
Calamar Gary, Gallo Phil:
Record Store Days
From Vinyl to Digital and Back Again.

Sterling Publishing Co. Inc
.
2012

Για την Παγκόσμια Ημέρα Δισκοπωλείων 2018, δες εδώ.

Σχόλια