Στις 21 Απριλίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Δισκοπωλείων και με αφορμή αυτό γράφουμε κάποια πράγματα που ίσως δεν γνώριζες!

Θυμάμαι πολύ έντονα την πρώτη φορά που μπήκα σε δισκοπωλείο, τη μυρωδιά του βινυλίου και τις εκατοντάδες δισκοθήκες γεμάτες με μελωδίες, συναισθήματα, εφηβικά όνειρα και πάθη. Στους τοίχους κορνίζες με δίσκους των Rolling Stones και δίπλα στο ταμείο ένα πικάπ να παίζει τραγούδια του David Bowie, των Oasis, των Journey, των Pink Floyd και άλλων, ίσως άγνωστων σε εμένα τότε καλλιτεχνών.

 Η Παγκόσμια Ημέρα Δισκοπωλείων έρχεται να προσφέρει ξανά αυτό το συναίσθημα σε όλους τους λάτρεις του κλασικού μέσου αναπαραγωγής μουσικής, του βινυλίου.

Αυτή η μέρα καθιερώθηκε στις Η.Π.Α. το 2007 προς τιμή, ή μάλλον ενίσχυση(!) των ανεξάρτητων δισκοπωλείων της χώρας και αργότερα καθιερώθηκε ως διεθνής γιορτή με special events και κυκλοφορίες νέων ή ανανεωμένων LP καλλιτεχνών, όπως οι Death Cab for Cutie και R.E.M. Επίσης, όπως θα δούμε φέτος, θα κυκλοφορήσει σε σπάνια έκδοση το “Welcome to the Blackout” (Live in London ’78), ένα album του David Bowie που περιλαμβάνει τις σημαντικότερες επιτυχίες του ’70 ενώ θα κυκλοφορήσουν ακόμα 2 album του ιδίου μαζί με album άλλων καλλιτεχνών.

Παγκόσμια Ημέρα Δισκοπωλείων: Πώς προέκυψε και τι γιορτάζουμε ακριβώς;

Record Store Day: Special Record Store Day Release, 2018

Εκτός από τις σπάνιες κυκλοφορίες, αυτή τη μέρα παρέχονται προσφορές και εκπτώσεις τιμών και όπως είναι φυσικό, οι πωλήσεις αυξάνονται κατακόρυφα(!), ενισχύοντας τη βιωσιμότητα των δισκοπωλείων και κατ΄επέκταση του δίσκου ως υλικού μέσου αναπαραγωγής.

Αν και οι απόψεις διίστανται για το αν η συγκεκριμένη μέρα αποτελεί γιορτή των εραστών της μουσικής ή μέρος μιας καταναλωτικής πολιτικής, υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, που παρακολουθεί τα events και προβαίνει σε αγορές δίσκων για τη συλλογή του.

Κάθε χρόνο, η Record Store Day γιορτάζεται τον Απρίλιο και φέτος θα γιορτάσουμε την 11η χρονιά της, στις 21 του μηνός.

Τι; Δε βρίσκεσαι στην Ελλάδα; Ε, και τι έγινε; Εμείς σου έχουμε τη λύση! Οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι, μπορείς να επισκεφτείς ένα δισκοπωλείο και να γιορτάσεις και εσύ μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο την Παγκόσμια Μέρα Δισκοπωλείου. Απλά μπες στη σελίδα vinylhub.comβρες το κοντινότερο σε σένα δισκοπωλείο και Happy Record Store Day!

Σχόλια