Η κινηματογραφική επιτυχία του Γούντυ Άλλεν, Blue Jasmine, βρίσκεται φέτος στη θεατρική σκηνή του Θεάτρου Διάνα, διά χειρός Ελένης Ράντου.

Η θεατρική παράσταση «Τζάσμιν», που απολαμβάνουμε φέτος στο Θέατρο Διάνα, αποτελεί διασκευή της κινηματογραφικής ταινίας, Blue Jasmine, του Γούντυ Άλλεν. Πίσω από τη θεατρική απόδοση του έργου βρίσκεται η αγαπημένη ηθοποιός Ελένη Ράντου, σε συνεργασία με το Βαγγέλη Χατζηνικολάου. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει με μεγάλη επιτυχία ο Σταμάτης Φασουλής. Η ηθοποιός επιθυμούσε χρόνια να κάνει τη θεατρική απόδοση του συγκεκριμένου έργου. Κάτι που –ευτυχώς– κατόρθωσε να κάνει φέτος, αφού έλαβε τη συγκατάθεση του ίδιου του Γούντυ Άλλεν!

Η υπόθεση του έργου έχει ως εξής…

Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη. Μία πλούσια και καλομαθημένη κυρία της καλής κοινωνίας, η Τζάσμιν (Ε.Ράντου), βρίσκεται ξαφνικά στο χείλος του γκρεμού οικονομικά. Χάνει τον άντρα της, αλλά και την άνετη ζωή της. Χρεοκοπημένη και μόνη πια, αποφασίζει να μεταβεί σε μία λαϊκή συνοικία του Σαν Φρανσίσκο, όπου ζει η αδερφή της, Τζίντζερ (Καλλιρόη Μυριαγκού).

Η μετακόμιση αποτελούσε για εκείνη μία διέξοδο από τα προβλήματα, που της άφησε ο σύζυγός της μετά το θάνατο του. Επιδιώκει να κάνει μία νέα αρχή, σε μία νέα πόλη, μακριά από ό,τι τη βασανίζει. Ωστόσο, η ίδια δεν ήταν έτοιμη για μία τόσο μεγάλη αλλαγή συνηθειών. Ο σύζυγός της δεν φεύγει στιγμή από το μυαλό της, γεγονός που την κρατά πίσω και την κάνει να χάνεται σε σκέψεις και οράματα.

Από τη μία, αναγκάζεται να συγκατοικήσει με την αδερφή της, η οποία ετοιμάζεται να παντρευτεί τον Τσίλυ, τον οποίο η ίδια απεχθάνεται. Τον θεωρεί άξεστο και κατωτάτου επιπέδου. Μοιραία, λοιπόν, οι συγκρούσεις μεταξύ τους είναι έντονες και αναπόφευκτες. Από την άλλη, προσπαθεί να θέσει εκ νέου τις βάσεις της ζωής της. Ξεκινά, λοιπόν, από την ανεύρεση εργασίας.

Πάνω στην προσπάθεια της να επαναπροσδιορίσει την ύπαρξη της, η Τζάσμιν, εγκλωβίζεται στο παρελθόν και στη μνήμη του άντρα της, ο οποίος ελέγχει ακόμα κάθε της σκέψη. Όλα αυτά τη στοιχειώνουν και την καθηλώνουν σε μία ανισόρροπη κατάσταση. Ακροβατεί ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, με άσχημες συνέπειες για εκείνη. Μόνη της διέξοδος, το ποτό!

Και ενώ όλα όσα απέφευγε να δει τόσα χρόνια, αρχίζουν να έρχονται μπροστά της, γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο ενός γοητευτικού άντρα, του Ντουάιτ. Γοητεύεται τόσο που, ενώ στην αρχή διστάζει, οι ελπίδες για μία νέα ζωή «ανθίζουν» και πάλι μέσα της. Μαζί, λοιπόν, αρχίζουν να σχεδιάζουν αισιόδοξα το μέλλον! Μέχρι που το παρελθόν, έρχεται και πάλι να της θυμίσει τα λάθη της, καταστρέφοντας το παρόν.

Πρόκειται για μία παράσταση με εξαιρετικές ερμηνείες από όλους τους ηθοποιούς, που καθηλώνουν το θεατή και του δημιουργούν πληθώρα συναισθημάτων. Οι έξυπνες και χιουμοριστικές ατάκες που έχουν προστεθεί, χαλαρώνουν με ευέλικτο τρόπο τη δραματική ατμόσφαιρα που κυριαρχεί. Ταυτόχρονα το ευαίσθητο θέμα της κατάθλιψης, από την οποία υποφέρει η πρωταγωνίστρια, αγγίζει σε μεγάλο βαθμό το θεατή.

Κατά τη γνώμη μου, είναι μία παράσταση, που πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσεις, εάν αγαπάς το καλό θέατρο και τις έντονες ερμηνείες. Γι’ αυτό, και δεν μπορώ να μην αναφερθώ ξεχωριστά στην ερμηνεία της Ελένης Ράντου. Η ίδια έδειξε τόσο μεγάλο ζήλο για το έργο, χωρίς να φοβηθεί τις εξαιρετικά υψηλές απαιτήσεις του πρωταγωνιστικού ρόλου. Και πολύ σωστά έπραξε! Αφού μας έδωσε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα θεατρικό αριστούργημα!

Πρόκειται για έναν ρόλο που κουβαλά ένα τεράστιο συναισθηματικό φορτίο και απαιτεί την απόλυτη συγκέντρωση του ηθοποιού επάνω στη σκηνή. Προσωπικά, είδα την Ελένη Ράντου σε αρκετές στιγμές μονολόγου πιο συναισθηματική και καθηλωτική από ποτέ. Εδώ και χρόνια την έχουμε ταυτίσει με κωμικούς ρόλους και όχι άδικα. Όμως, μέσα από αυτή την παράσταση, μας αποδεικνύει περίτρανα το αστείρευτο ταλέντο της σε κάτι ακραία δραματικό.

Η ίδια κατάφερε να φέρει εις πέρας έναν αντικειμενικά πολύ δύσκολο ρόλο. Υποδύεται μία γυναίκα στα πρόθυρα της ψυχικής κατάρρευσης, εξαιτίας των ανήθικων πράξεων του συζύγου της. Βρίσκεται, λοιπόν, ασύλληπτα φορτισμένη συναισθηματικά, καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Κι όμως, σημείωσε μία εξ’ολοκλήρου δική της προσωπική επιτυχία. Κατάφερε να μεταδώσει στο θεατή το συναίσθημα της απόλυτης ταύτισης με την ιστορία και κυρίως, με την ηρωίδα του έργου, την Τζάσμιν. Η κατάθεση ψυχής επάνω στο θεατρικό σανίδι είναι αυτό που πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε ηθοποιό και η αγαπημένη μας Ελένη Ράντου έκανε αυτό ακριβώς!

Ίσως και κάτι παραπάνω, θα πω εγώ!


Πληροφορίες παράστασης:

Θέατρο Διάνα – Ιπποκράτους 7, Αθήνα

Ημέρες & Ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη 19:30, Πέμπτη 20:00, Παρασκευή – Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:00

Εισιτήρια: από 15€

Μέχρι τις 21 Απριλίου 2019.


Δες εδώ: 6 παραστάσεις στην Αθήνα που πρέπει οπωσδήποτε να δεις!

Σχόλια