«Βερβερίτσα»: θηλυκό, μικρό θηλαστικό της οικογένειας των σκίουρων. Αν δεν έχεις δει ακόμα τη νέα σπαρταριστική κωμωδία του Νίκου Μουτσινά, σπεύσε!

Η τρελή κωμωδία, «Βερβερίτσα», είναι ό,τι πιο τρελό και ξεκαρδιστικό θα δεις φέτος στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας. Με μοναδικό στόχο το αστείρευτο γέλιο του κοινού, ο Ν. Μουτσινάς δημιούργησε φέτος ένα απολαυστικό έργο, το οποίο συνδυάζει την κωμωδία με κάποιες νότες «θρίλερ». Πάντα, όμως, με έντονη την αίσθηση του χιούμορ και της ατάκας. Μία βερβερίτσα, λοιπόν, γίνεται η αιτία για την έναρξη πολλών αστείων και τρομοκρατικών γεγονότων!

Ας πούμε, όμως, λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου.

Το όλο στόρυ περιστρέφεται γύρω από τη ζωή ενός ιδιαίτερου και αταίριαστου ζευγαριού. Ο Μενέλαος Φονιάς (Νίκος Μουτσινάς) είναι ο άντρας, ο πολλά βαρύς, που λέμε, και επιπλοποιός στο επάγγελμα. Μεταξύ άλλων, είναι παντρεμένος με την Άννα-Μαρίζα Φονιά (Μαρία Σολωμού), μία ελαφρόμυαλη τεχνίτρια νυχιών, την οποία αποκαλεί υποτιμητικά «νυχού». Καθώς, μεταξύ τους τσακώνονται αρκετά, αποφασίζουν να απευθυνθούν σε ειδικό, προκειμένου να σώσουν το γάμο τους.

Φυσικά, οι συζητήσεις τους με το σύμβουλο γάμου δεν οδηγούν πουθενά! Κατά τη διάρκεια των συνεδριών τους, παρακολουθούμε επί σκηνής διάφορες αναδρομές στο παρελθόν. Οι αναδρομές αυτές μας βοηθούν να κατανοήσουμε την ιδιαίτερη σχέση του ζευγαριού. Στιγμιότυπα από τη δεξίωση του γάμου τους, Χριστούγεννα που έχουν περάσει μαζί και πολλά άλλα, μας δείχνουν πόσο επική είναι η σχέση αυτών των δύο ανθρώπων.

Ουσιαστικά, στο πρώτο μέρος της παράστασης γνωρίζουμε τους δύο βασικούς χαρακτήρες του έργου. Η δράση, όμως, ξεκινά όταν ο Μενέλαος και η Άννα-Μαρίζα ξεκινούν με το αυτοκίνητο, με προορισμό το σπίτι της αδερφής του Μενέλαου.

Ενώ, λοιπόν, βρίσκονται καθ’ οδόν, ένας ακόμα ξεκαρδιστικός καβγάς προκύπτει μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να… χαθούν. Έτσι, μένουν κάπου στο δάσος, έχοντας χάσει εντελώς τον προσανατολισμό τους. Ώσπου ξαφνικά, ένας δυνατός θόρυβος ακούγεται!

Είναι η στιγμή, που πέφτουν επάνω στη… βερβερίτσα. Συνειδητοποιούν, λοιπόν, ότι έχουν χτυπήσει θανάσιμα ένα ζώο. Για κακή τους τύχη δεν ξέρουν πού βρίσκονται και τα κινητά τους δεν έχουν σήμα! Ξαφνικά παρατηρούν τα φώτα ενός σπιτιού εκεί και αποφασίζουν να απευθυνθούν στους κατοίκους του για βοήθεια. Από εδώ και στο εξής αρχίζουν τα περίεργα!

Στο συγκεκριμένο σπίτι ζουν τέσσερις πολύ περίεργες γυναίκες. Η τρομακτική Ρίρη Αινχόνχεν (Ματίνα Νικολάου) μαζί με τις τρεις αδερφές της. Μία μουγκή, μία τυφλή και μία… μουσάτη με ένα μάτι! Η τελευταία, να συμπληρώσω, μιλάει όλες τις γλώσσες του κόσμου! Ξέρω, φαντάζει πολύ περίεργος συνδυασμός.

Η Ρίρη είναι συλλέκτρια σκίουρων. Έως τώρα, είχε στην κατοχή της 20 βερβερίτσες ως κατοικίδια. Και λέω “είχε”, γιατί ο Μενέλαος και η Άννα-Μαρίζα χτύπησαν την 20ή! Τη συνέχεια δεν θα σου την πω, γιατί δεν είναι σωστό να προδώσω το τέλος!

Ο Νίκος Μουτσινάς έχει δημιουργήσει πέντε ευφάνταστους χαρακτήρες, που προκαλούν το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή. Από την αρχή μέχρι το τέλος του έργου, ο θεατής παρακολουθεί μία σειρά αλλοπρόσαλλων γεγονότων. Κυρίαρχο συναίσθημα του θεατή είναι η ανυπομονησία για ό,τι πρόκειται να επακολουθήσει. Φυσικά, τα έντονα κοστούμια και τα χρωματιστά σκηνικά συμβάλλουν όλο και περισσότερο στην όλη κατάσταση.

Οι ευρηματικές ατάκες και το έξυπνο χιούμορ, που διακρίνουν τη γραφή του Ν. Μουτσινά, πετυχαίνουν το στόχο του έργου αυτού. Φυσικά, το γέλιο μέχρι δακρύων!

Κατά την άποψή μου, είναι μία ευφάνταστη ιστορία, που ξεχωρίζει από ό,τι έχουμε δει ως τώρα στις θεατρικές σκηνές. Εάν, λοιπόν, αγαπάς το έξυπνο χιούμορ και τις τρελές φαρσοκωμωδίες, σου προτείνω ανεπιφύλακτα να τρέξεις στο Θέατρο Βρετάνια για να την απολαύσεις. Είμαι σίγουρη ότι θα γελάσεις με την ψυχή σου και θα τη λατρέψεις!


Η «Βερβερίτσα» είναι μία παράσταση που έχει διαφημιστεί πολύ από τα Μέσα και όχι άδικα. Όσες κωμωδίες και αν έχεις παρακολουθήσει, είμαι σίγουρη ότι αυτή εδώ θα τη λατρέψεις λίγο παραπάνω. Είναι κάτι εντελώς καινούριο, που έχει προκύψει από τη φαντασία ενός ανθρώπου. Δεν αποτελεί ούτε διασκευή κάποιου ξένου έργου, ούτε επανεκτέλεση κάποιου παλαιότερου. Γι’ αυτό και μόνο αξίζει να τη στηρίξουμε. Επίλεξε την και είμαι σίγουρη ότι θα συμφωνήσεις μαζί μου.

Καλή διασκέδαση!


Πληροφορίες παράστασης:

Θέατρο Βρετάνια – Πανεπιστημίου 7, Αθήνα

Ημέρες & Ώρες παραστάσεων: 

Τετάρτη 19:45, Πέμπτη & Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 & 21:00, Κυριακή 19:30

Εισιτήρια: από 14€

Σχόλια