Θέλεις να ζήσεις μία εμπειρία που θα σου αλλάξει την ζωή; Σου αρέσουν ίσως οι προκλήσεις; Μήπως ψάχνεις να βρεις κάτι από τον εαυτό σου που λείπει; Το Camino de Santiago είναι η λύση σε όλα σου τα ερωτήματα!

Βρίσκομαι στην πανέμορφη Πράγα και ανεβαίνω τα σκαλιά ενός μικρού hostel. Παίρνοντας το κλειδί και μπαίνοντας στο δωμάτιο μου μαζί με δύο φίλες, συναντάμε έναν κύριο, επισκέπτη της πόλης, που θα έφευγε την επόμενη μέρα. Αφού λέμε ένα “Γεια” μένουμε σαστισμένες για λίγα λεπτά, καθώς ο κύριος ήταν μεγάλος και μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση που έμενε σε hostel.

Τελικά αποφασίζω να σπάσω την σιωπή και, αφού συστήνομαι πρώτα, ρωτάω το όνομα του. Αν θυμάμαι καλά τον λέγανε Enso (πιθανόν), ήταν Ιταλός. Σε μία δεκάλεπτη συζήτηση, μας είπε πως τον τελευταίο χρόνο γυρίζει τον κόσμο από άκρη σε άκρη (goals).

Κάπου στην μέση της περιγραφής, μας λέει πως έκανε την διαδρομή για το Σαντιάγο, “I did the Camino de Santiago” θυμάμαι να λέει με την ιταλική του προφορά στα αγγλικά. Κοιτάζω την φίλη μου, Ισπανίδα, και αρχίζουν να μου εξηγούν με λίγα λόγια περί τίνος πρόκειται. Η ιδέα και μόνο με ενθουσίασε και πλέον είναι ένα από τα ταξίδια που θέλω πολύ να κάνω στο μέλλον. Σε αυτό το άρθρο, λοιπόν, θα σας πω όσα έμαθα για αυτό το ιερό «προσκύνημα» στα δυτικά της Ευρώπης.

Η Ιστορία

El Camino de Santiago, ή αλλιώς η Διαδρομή Αγίου Ιακώβου της Κομποστέλα, είναι ένα δίκτυο δρόμων και μονοπατιών προσκυνήματος, που εκτείνονται από διάφορα μέρη της Ευρώπης -όπως Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, και όλοι καταλήγουν στον ιερό ναό του Αγίου Ιακώβου στην πόλη του Σαντιάγο ντε Κομποστέλα.

Η πόλη βρίσκεται στη Γαλικία (Galicia), περιφέρεια της Ισπανίας στα βορειοδυτικά της Ιβηρικής χερσονήσου. Η ονομασία της πόλης είναι μία σύνδεση του ονόματος του Αγίου Ιακώβου, “Sanctus Iacobus” στα λατινικά, ενώ το Κομποστέλα πολύ πιθανόν να προέρχεται από το Campus Stellae «Πεδιάδα των αστεριών» εκεί που ήταν ο τάφος, ή το Compositum, «Νεκροταφείο».

Η Ιστορία έχει ως εξής: Μετά την θανάτωση του Αποστόλου Ιακώβου στα Ιεροσόλυμα τα λείψανα του μεταφέρθηκαν στην Ισπανία, καθώς η ιστορία τον θέλει να έχει κηρύξει τον χριστιανισμό στους Κέλτες της Ιβηρικής. Μία μικρή εκκλησία χτίστηκε και έγινε ταφή των λειψάνων, χωρίς αυτό να γίνει ευρέως γνωστό.

Το 813 ως εκ’ θαύματος, όπως λέγεται, βρέθηκε η εκκλησία και ο τάφος από έναν μοναχό. Η φήμη του γεγονότος εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και πλήθη χριστιανών άρχισαν να συρρέουν για να προσκυνήσουν τα ιερά στον ναό της πόλης. Έτσι “χαράχτηκαν” τα βασικά μονοπάτια προσκυνήματος που είναι συνολικά 9. Βέβαια, η παράδοση ήθελε τους προσκυνητές να ξεκινούν τον δρόμο από τα δικά τους σπίτια.

Μια εξαίρεση είναι η διαδρομή Finisterre η οποία ξεκινάει από το Σαντιάγο και φτάνει στην ακτή του Cape Finisterre, όπου σύμφωνα με τις μεσαιωνικές αντιλήψεις τελειώνει ο κόσμος.

Η διαδρομή σήμερα

Σήμερα πολλοί άνθρωποι παίρνουν την απόφαση να ξεκινήσουν μία από τις διαδρομές είτε για θρησκευτικούς είτε για δικούς τους πνευματικούς λόγους, ή ακόμη και για καθαρά αθλητικούς και ψυχαγωγικούς λόγους. Οι περισσότεροι θα σου πουν πόσο πολύ τους άλλαξε την ζωή, πως βρήκαν κομμάτια του εαυτού τους και πήραν σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον τους στο δρόμο προς το Σαντιάγο.

“The Compostela”

Σκοπός είναι η απόκτηση του “Compostela”, ενός εγγράφου τυπωμένο στα λατινικά που εγγυάται την εμπειρία τους. Οι διαβάτες, ή ποδηλάτες, συλλέγουν στάμπες από την κάθε πόλη που περνούν σε ένα βιβλιαράκι που έχουν πάρει μαζί τους από την αρχή της διαδρομής. Ο σύγχρονος «προσκυνητής» πρέπει να έχει διανύσει τουλάχιστον 100km περπατώντας για να αποκτήσει το πιστοποιητικό του Camino de Santiago. Αν κάνεις την διαδρομή με ποδήλατο χρειάζεσαι τουλάχιστον 200km για το πιστοποιητικό. Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτοκίνητο ή άλλο μέσο.

Σε κάθε πόλη υπάρχουν μοτέλ, ταχυδρομεία και άλλα μέρη που μπορείς να πάρεις τις σφραγίδες για το Camino passport (Credencial del Peregrino). Αν ξεκινήσεις την διαδρομή από την Γαλικία (Galicia) χρειάζεσαι δυο στάμπες την ημέρα. Αν την ξεκινήσεις εκτός της περιοχής, τότε μια στάμπα την ημέρα είναι αρκετή.

Ανάλογα με την επιλογή της διαδρομής η διάρκεια μπορεί να φτάσει έως και 33 ημέρες. Τα κοχύλια σου δείχνουν το δρόμο, δεν πρόκειται να χαθείς. Επίσης, σύμφωνα με τα λεγόμενα των ανθρώπων που έκαναν αυτό το μαγευτικό ταξίδι, οι άνθρωποι είναι πολύ φιλόξενοι και έχουν την διάθεση να βοηθήσουν και να καθοδηγήσουν τους διαβάτες.

“Τα κοχύλια σου δείχνουν το δρόμο”
https://nicfreeman.com

Φτάνοντας στο προαύλιο του ναού του Αγίου Ιακώβου μετά από ένα κουραστικό αλλά όμορφο ταξίδι πολλών ημερών, λένε πως η ψυχή σου γεμίζει μια μεγάλη ευχαρίστηση. Πλήθος προσκυνητών ξαπλώνει στη γη και απολαμβάνει την κατάκτηση σου. Άνθρωποι που έβαλαν έναν στόχο και τον πέτυχαν.

Διαμονή

Όσον αφορά τον ύπνο και την ξεκούραση, όλα είναι στον δρόμο σου, κυριολεκτικά. Στην διαδρομή υπάρχουν τα Albergues, που είναι δημόσια hostel για τους προσκυνητές. Κράτηση πιο πριν δεν μπορείς να κάνεις. Ρωτάς και πληρώνεις εκείνη την ώρα. Ωστόσο, αν κλείσεις θέση και κάνεις την διαδρομή μέσω γκρουπ και τουριστικών επιχειρήσεων που οργανώνουν αυτή την διαδρομή, είναι πολύ πιθανόν να σου τα έχουν ετοιμάσει όλα εκείνοι.

Αν έχεις σκοπό να κάνεις ένα τέτοιο ταξίδι ζωής, καλό είναι να έχεις στο μυαλό σου πως πρέπει να κινηθείς σε γενικά μίνιμαλ ρυθμούς. Και αυτό γιατί, εφόσον κουβαλάς όλα σου τα υπάρχοντα συνέχεια μαζί σου, θα πρέπει να περιοριστείς στα απολύτως απαραίτητα. Ο καθένας κανονίζει τον δικό του σάκο, οπότε φρόντισε να έχεις κάνει μία καλή αναζήτηση των απαραίτητων αγαθών και να προετοιμαστείς ψυχολογικά για αυτό.

Και μία ταινία για αυτό:

Σχόλια