Σόλωνος 101: Μια ταξιδευτική σύνθεση 14 μικρών διηγημάτων 14 διαφορετικών συγγραφέων συμπυκνωμένη και έτοιμη να σε συναρπάσει!

Μια ζεστή συνεργασία πρόσφερε στο αναγνωστικό κοινό αυτές τις 14 ευφάνταστες, αλλά και βγαλμένες από την καθημερινή ζωή ιστορίες. Κάθε μια από αυτές έχει δικό της ύφος και περιεχόμενο. Παρά τις διαφορές τους, όμως, αυτές οι 14 ιστορίες μοιράζονται άυλες ομοιότητες που μόνο μετά ανάγνωσης κάποιος θα μπορούσε να διαισθανθεί.

Κάθε ιστορία πραγματεύεται το δικό της ζήτημα κι έχει τον δικό της άξονα, στοιχεία τα οποία δίνουν μια πολύπλευρη όψη στο βιβλίο. Χωρίς φανφάρες και υπερβολές, με γλώσσα γλαφυρή, παρουσιάζονται 14 ανεξάρτητες και δυνητικά παράλληλες ιστορίες.

Παράλληλες, επειδή τα γεγονότα που εκείνες πραγματεύονται θα μπορούσαν να εξελίσσονται σε παράλληλες ζωές διαφορετικών ανθρώπων. Μια τέτοια υπόθεση δύσκολα αποφεύγεται, καθότι η αιωρούμενη ομοιότητα αυτών των κειμένων δημιουργεί διάφορες σκέψεις ως πιθανές λογικές εξηγήσεις αυτής της κρυμμένης ομοιότητας των 14 ιστοριών.

Παρότι η κάθε ιστορία έχει το δικό της ύφος, σε όλες αυτές υπάρχει μια ομαλή μετάβαση στη ροή, χαρακτηριστικό το οποίο επιτρέπει στον αναγνώστη να μπει στην περιγραφή αυτή χτίζοντας εικόνες και αναπαραστάσεις. Ταξιδευτική, λοιπόν, σύνθεση, παρότι παράλληλα δίχως τομή τα γεγονότα που οι 14 ιστορίες περιγράφουν.

Σόλωνος 101

Άλλο ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των ιστοριών, είναι η φυσικότητα τους. Απουσιάζουν επιτηδευμένα στοιχεία ή φράσεις, ακόμα και καταλήξεις αυτών.

Όλα αυτά τα στοιχεία της πολύπλευρης σύνθεσης που εντόπισα και αισθάνθηκα διαβάζοντας το βιβλίο Σόλωνος 101, το κάνουν μια όμορφη συγγραφική συντροφιά.

Όσον αφορά το περιεχόμενο των ιστοριών…

Όλα τα κείμενα προσφέρουν τροφή για σκέψη σε ζητήματα, όπως το πού χάνεται η ζωή και γιατί χάνεται όταν χάνεται. Ζητήματα φαινομενικά ασήμαντα, μα που στο τέλος κάθε ημέρας είναι τα πιο σημαντικά. Αυτά για τα οποία έχει νόημα να υπομένεις ή να υπομείνεις κάτι.

Οι συγγραφείς του βιβλίου με αλφαβητική σειρά είναι: Νατάσσα Βλούτογλου, Ελένη Γρηγοράκη, Χρήστος Ηλιάδης, Ελένη Θεοδωράκη, Ελένη Καρακατσάνη, Πάνος Κοσμόπουλος, Γεωργία Κούκου, Σόφη Λούκα, Μαρίνα Παπαγεωργίου, Θέμης Παρλαβάντζας, Ειρήνη Σαββαΐδη, Ελένη Στελλάτου, Ελένη Συκιώτου και Φωτεινή Ταμβίσκου.

Δείτε επίσης|Βιβλιοκριτική: 21 Ιστορίες και το Κοράκι του Edgar Allan Poe

Σχόλια