Μέτα το ταξίδι μου στην Ολλανδία (a.k.a από τις πιο bike friendly πόλεις της Ευρώπης) συνειδητοποίησα ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξερευνήσεις μια πόλη είναι το ποδήλατο…

Aφενός είναι το πιο οικονομικό μέσο και αφετέρου είναι η καλύτερη μορφή άσκησης. Παρακάτω σας απαριθμώ μια σειρά από τις πιο όμορφες bike friendly πόλεις της Ευρώπης που είναι ιδανικές για όμορφες ποδηλατάδες.

bike friendly πόλεις

1. Άμστερνταμ

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ολλανδική πρωτεύουσα είναι η ιδανική για το ποδήλατο, καθώς αποτελεί το εθνικό τους μέσο μεταφοράς. Το ποδήλατο είναι το μέσο μετακίνησης για το 55% των κατοίκων (είπαμε είναι από τις πιο bike friendly πόλεις της Ευρώπης).

Όχι άδικα, λοιπόν, το Άμστερνταμ θεωρείται η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα των ποδηλάτων. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δείτε το Άμστερνταμ από το να νοικιάσετε ένα ποδήλατο και να εξερευνήσετε την πόλη.

Τα σχεδόν 400 χιλιόμετρα του ποδηλατοδρομικού δικτύου εγγυούνται ότι η εμπειρία σας θα είναι ασφαλής. Δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε τα αυτοκίνητα καθώς θα σας παραχωρούν πάντα προτεραιότητα, όμως θα πρέπει να προσέχετε τους πεζούς καθώς πολλές φορές οι τουρίστες δεν είναι υποψιασμένοι ότι πρέπει να προσέχουν τις κινήσεις τους καθώς ποδήλατα περνάνε αθόρυβα γύρω τους.

Θα πρέπει να κλειδώνετε πάντα το ποδήλατο καθώς γίνονται πάρα πολλές κλοπές, επίσης θα πρέπει να ακολουθείτε τα φανάρια, να μην κάνετε ποδήλατο στους πεζόδρομους και να χρησιμοποιείτε το φως κατά την διάρκεια της νύχτας καθώς σε άλλη περίπτωση η αστυνομία θα σας δώσει πρόστιμο. Για να νοικιάσετε ένα ποδήλατο, δείτε μία από τις παρακάτω εταιρίες MacBike, Bike City, Damstraat Rent a Bike, Mike’s Bike Tours και Discount Bike Rental.

bike friendly πόλεις

2. Κοπεγχάγη

Όταν σκεφτόμαστε Κοπεγχάγη, το μυαλό μας πάει αμέσως στη Μικρή Γοργόνα, στον Άντερσεν, ίσως στους κήπους του Τίβολι και σε χρωματιστά σπίτια δίπλα στο νερό. Το δικό μου τουλάχιστον εκεί πήγαινε. Μέχρι που πήγα στην Κοπεγχάγη και την περπάτησα.

Ναι, την είδα και τη Μικρή Γοργόνα -θα φτάσουμε και σ’ αυτή- και το Nyhavn, αλλά κάτι που δε γνώριζα πριν είναι το πόσο πολύ ποδήλατο κάνουν οι Δανοί. Μόνο στο Άμστερνταμ έχω δει τόσο αφοσιωμένους και hardcore ποδηλάτρεις παντός καιρού.

Η Δανία μπορεί να μην είναι πια η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις (είναι ανάμεσα στις θέσεις 1-3) και να καταφέρνει να ξεχωρίζει στον ευρωπαϊκό χώρο ως η χώρα με τα λιγότερα υποκαταστήματα ZARA (2) σε σχέση με τον πληθυσμό της (ντροπή κι αίσχος δηλαδή), να έχει από τους υψηλότερους δείκτες ισότητας των φύλων στον κόσμο, αλλά απ’ ότι φαίνεται, συναγωνίζεται κι εύκολα την Ολλανδία για τα σκήπτρα της μεγαλύτερης οπαδού της ποδηλατικής ζωής.

bike friendly πόλεις

3. Βερολίνο

Το Βερολίνο αποτελεί ιδανικό μέρος να εξερευνήσεις με το ποδήλατο, καθώς διαθέτει τόσο απόκρημνους λόφους όσο και ποδηλατικά μονοπάτια. Είναι μια από τις έξι γερμανικές πόλεις, που διαθέτουν την υπηρεσία “Call-A-Bike” (“κάλεσε ένα ποδήλατο”), με την όποια μπορείς από το κινητό σου να καλέσεις τον αριθμό που βρίσκεται πάνω στο ποδήλατο, και να λάβεις με μήνυμα τον τετραψήφιο κωδικό ξεκλειδώματος

4. Μόναχο

Το Μόναχο είναι επίσης μια φανταστική πόλη να εξερευνήσεις με τη δύναμη του πεταλιού, με περίπου 125 μίλια μονοπατιών για ποδηλασία συμπεριλαμβανομένων και αυτών κατά μήκος του ποταμού Ίσαρ και δια μέσω των πάρκων. Μπορείς να ενοικιάσεις ποδήλατο και να εξοπλιστείς με χάρτες, είτε από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό είτε -ξανά- μέσω της υπηρεσίας “Call-A-Bike” (“κάλεσε ένα ποδήλατο”).

bike friendly πόλεις

5. Ρώμη

Με τους Ιταλούς οδηγούς να είναι γνωστοί για την οξυθυμία τους, το να κάνεις ποδήλατο στη Ρώμη, θα έμοιαζε σε πολλούς με αποστολή αυτοκτονίας.

Ωστόσο οι ίδιοι είναι πολύ ανεκτικοί με τους ποδηλάτες και μάλιστα υπάρχουν δέκα επίσημα ποδηλατικά μονοπάτια και προορισμοί που κάνουν αυτή την ασχολία ιδιαίτερα απολαυστική.

Υπάρχει για παράδειγμα, μια αρχαία οδός, που συνέδεε τη Ρώμη με σχεδόν ολόκληρη την υπόλοιπη Ιταλία και περιβάλλεται από αρχαία απομεινάρια, ενώ εναλλακτικά μπορεί κανείς να παρακολουθήσει με ποδήλατο ξεναγήσεις με διαδρομές που περιλαμβάνουν πανοραμικά τη Ρώμη και τα αρχαία πάρκα, διαλέγοντας ανάμεσα σε μια μεγάλη ποικιλία ποδηλάτων, ακόμη και παιδικών.

bike friendly πόλεις
Ρώμη, Ιταλία

6. Παρίσι

Το Παρίσι, όπως και το Λονδίνο, δεν ήταν ιδιαίτερα φιλικό προς τα ποδήλατα, όμως το σχέδιο Vélib, που αφορά το δανεισμό-ενοικίαση ποδηλάτου και πρωτοπαρουσιάστηκε το 2007, ήταν τόσο επιτυχημένο, που πλέον έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο σύστημα, στην κατηγορία του, στον κόσμο, με περίπου 20.000 ποδήλατα και πάνω από 1.600 σταθμούς, σε απόσταση το πολύ 300 μέτρων μεταξύ τους.

bike friendly πόλεις

Μπορείς να αγοράσεις μια ημερήσια, εβδομαδιαία ή ετήσια εγγραφή για να χρησιμοποιείς αυτά τα ποδήλατα, με την προϋπόθεση να αλλάζεις το ποδήλατο ανά μισή ώρα, εκτός αν είσαι διατεθειμένος να πληρώνεις επιπλέον χρεώσεις, που αυξάνονται με το πέρασμα της ώρας.

bike friendly πόλεις

Σχόλια