Πόσες εικόνες, σκέψεις και συναισθήματα μπορούν να χωρέσουν σε λίγα λεπτά; 10 ταινίες μικρού μήκους, που αποδεικνύουν ότι μπορούν να χωρέσουν πολλές!

Οι παρακάτω δημιουργοί με τις ταινίες μικρού μήκους τους κατόρθωσαν να μας χαρίσουν αριστουργήματα μικρής διάρκειας.

1 The red balloon

Ένα μαγικό παραμύθι για την αληθινή φιλία. Τη δεκαετία του 1950, ένα κόκκινο μπαλόνι ζωντανεύει και ακολουθεί ένα αγόρι στους δρόμους του Παρισιού.

Μια πρωτοποριακή για την εποχή της ταινία μικρού μήκους, που βραβεύτηκε με το Όσκαρ καλύτερου σεναρίου το 1957 και συνεχίζει να κλέβει τις καρδιές μικρών και μεγάλων όσα χρόνια και αν περάσουν.

2 Vincent

Ένα πρώιμο σκοτεινό δείγμα του ταλέντου του σπουδαίου Τιμ Μπάρτον. Το 1982, ο εκκεντρικός δημιουργός συναντά το Βίνσεντ Μαλλόι, ένα μικρό αγόρι που διαβάζει Edgar Allan Poe και κάνει περίεργα πειράματα στο σκύλο του.

3 Lila

Εσύ πώς βλέπεις την καθημερινότητα σου; Η ηρωίδα του Carlos Lascano, έχει μάθει να ζωγραφίζει τη ζωή της με πολλά χρώματα, χαμόγελο και αισιοδοξία, ό,τι και αν συμβεί.

4 Hotel Chevalier

Δύο πρώην εραστές ξανασυναντιούνται στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στο Παρίσι. Δεκατρία περίπου λεπτά αρκούν για να πάρουμε μια γεύση από το μοναδικό σύμπαν του Γουές Άντερσον.

5 In a Heartbeat

Πόσο δύσκολο είναι να ελέγξεις την καρδιά σου; H Beth David και ο Esteban Bravo, στο πλαίσιο της πτυχιακής τους εργασίας διηγήθηκαν τη συγκινητική ιστορία ενός αγοριού που παλεύει με τα συναισθήματα που έχει για ένα άλλο αγόρι. Ένα τρυφερό ποίημα που έκανε την καρδιά μας να χτυπήσει πιο δυνατά.

6 Paperman

Ένα εξαιρετικό ασπρόμαυρο animation της Disney που κέρδισε το όσκαρ καλύτερης ταινίας Κινουμένων Σχεδίων το 2013 και μας έδειξε ότι η αγάπη θα σε βρεί όπου και αν πας.

Δες εδώ ταινίες μικρού μήκους που είναι πραγματικά αριστουργήματα!

7 The Fall: Love never let us down

Η αγάπη μπορεί να λειτουργήσει ως το καλύτερο και πιο αποτελεσματικό φάρμακο. Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου, και για λογαριασμό του νοσοκομείου Cancer De Barretos στη Βραζιλία δημιουργήθηκε αυτό το συγκλονιστικό animation που αναβλύζει ελπίδα και αγάπη.

8 Ο Έλβις είναι νεκρός

Το 2014, ο Στέργιος Πάσχος  συστήθηκε στο κοινό με ένα ιδιόρρυθμο ζευγάρι, το Νίκο και τη Σοφία που αποφάσισαν να τραβήξουν χωριστούς δρόμους στο “Ο Έλβις είναι νεκρός”. Δύο χρόνια αργότερα, θα επιστρέψει με το ξεχωριστό “Αφτερλωβ” για να μας πει πού πάει η αγάπη όταν φεύγει.

9 Casus belli

Η πολυβραβευμένη ταινία του Γιώργου Ζέη, είναι μια αλληγορία για την Ελλάδα της κρίσης.

“Αν περπατούσε κανείς στους δρόμους της Αθήνας, ή διάβαζε τις εφημερίδες, ένιωθε ότι η κρίση έρχεται. Έβλεπες ήδη τους ανθρώπους να χάνουν τις δουλειές και τα σπίτια τους. Κι έπειτα ήρθε η κρίση.

Η ιδέα μου ήρθε παρατηρώντας τις ουρές του κόσμου, γιατί μου είναι ψυχολογικά αδύνατο να περιμένω στην ουρά. Μου φάνηκε ότι αυτός ήταν ο πιο άμεσος τρόπος να παρουσιάσω την κοινωνία.

Μόνο με αυτές τις επτά ουρές στην ταινία. Ήθελα να δείξω ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι στις ουρές συνδέονται μεταξύ τους. Όλοι συνδεόμαστε, αν πέσει ένας, θα πέσουμε όλοι.” – Γιώργος Ζέης

10 Ο αδερφός μου

Πέντε λεπτά αρκούν για να φέρουν την καταστροφή. Πέντε λεπτά αρκούν για να καταδικάσουν την έλλειψη σεβασμού προς τα άτομα με αναπηρία. Πέντε λεπτά αρκούν για να μας αφυπνίσει ο Θοδωρής Παπαδουλάκης.

Υ.Γ. Ο Μάκης Παπαδημητρίου ταξιδεύει στα μέρη που γυρίστηκε η Κινέτα και απευθύνει ένα γράμμα στο Γιώργο Λάνθιμο. Ένα γράμμα – σχόλιο για τη κρίση, που περνά το ελληνικό σινεμά λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος και σωστού σχεσιασμού από τους αρμόδιους φορείς.

Η ταινία γυρίστηκε στα πλαίσια της πρωτοβουλίας “Δώσε λίγη αγάπη στον Ελληνικό Κινηματογράφο” της Ένωσης Σκηνοθετών και Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου.

Σχόλια