Ο δημιουργός του e-night μας μίλησε για την καινοτόμα ιδέα του!

Ο Ραφαήλ Κανελλόπουλος είναι 22 χρονών και τελειόφοιτος της Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Ασχολείται εδώ και ενάμιση χρόνο με την εφαρμογή e-night και το κομμάτι της πολιτικής και ειδικότερα στο κομμάτι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την εφαρμογή;

Η ιδέα ξεκίνησε όταν διαπίστωσα μέσα από τις συναναστροφές μου στο Πανεπιστήμιο ότι παρότι υπήρχαν εφαρμογές που σε διευκόλυναν να φωνάξεις ένα ταξί, να κλείσεις ένα δωμάτιο κλπ δεν υπήρχε αντίστοιχη εφαρμογή, η οποία να σε διευκολύνει να κλείσεις ένα τραπέζι σε κάποιο αντίστοιχο νυκτερινό μαγαζί.

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος ήταν -αλλά και είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό ακόμη- το σύστημα κάποιων μεσαζόντων ή το σύστημα που πρέπει να ψάξεις στο internet και θα πρέπει να πάρεις κάποιο τηλέφωνο. Οπότε ήρθα και δημιούργησα αυτήν την εφαρμογή, η οποία λέγεται e-night και η οποία κατά μέσο όρο απευθύνεται σε νεανικό κοινό (18-35).

Πώς δουλεύει αυτό το σύστημα;

Μπαίνεις μέσα στην εφαρμογή και μπαίνεις στην κατηγορία που θέλεις (μπουζούκια ή club) ανάλογα με την διάθεσή σου. Αφού επιλέξεις μπαίνεις στο banner του μαγαζιού, το οποίο σε ενδιαφέρει (αφού έχεις κάνει έναν λογαριασμό φτιάχνοντας έναν προφίλ με τα βασικά σου στοιχεία) και μετά κάνεις την κράτηση επιλέγοντας την μέρα, τα άτομα, τι είδος φιάλης θες, αν είσαι φοιτητής επιλέγεις την αντίστοιχη τιμή και εμφανίζεται η ώρα που πρέπει να είσαι στο μαγαζί.

Μέσω της εφαρμογής, λοιπόν, έχεις αναλυτικές πληροφορίες για αρκετά μέχρι στιγμής μαγαζιά, χωρίς να χρειάζεται να διαμεσολαβήσει κάποιος τρίτος για αυτό, αλλά απευθείας μπορείς να κάνεις την κράτησή σου, η οποία θα πάει στην επιχείρηση.

Και σε τι διαφέρει αυτό από το να πάρεις ένα τηλέφωνο;

Αρχικά, σε διευκολύνει πολύ. Έχεις στο χέρι σου όλη την νυχτερινή ζωή της Αθήνας, οπότε δεν χρειάζεται να μπεις στη διαδικασία να ψάξεις.

Μπορεί να δει κανείς φωτογραφίες από τα μαγαζιά, το πρόγραμμα, ποιο σχήμα παίζει τιμές και γενικές πληροφορίες και όλα αυτά είναι συγκεντρωμένα μέσα σε μία πλατφόρμα.

Απευθύνετε στη λογική που έχουν οι άνθρωποι της νέας γενιάς, άμεση πληροφόρηση, κατευθείαν επιλογή και όλα αυτά σε μια βάση εμπιστοσύνης. Αυτή είναι η μία παράμετρος.

Η δεύτερη παράμετρος είναι ότι μέσω της εφαρμογής σε αρκετά μαγαζιά από αυτά που έχουμε συνεργαστεί έχεις τη δυνατότητα να παίρνεις πίσω κάποια δώρα.

Δηλαδή στα club μία κανάτα με ποτό και στα μπουζούκια κάποια πανέρια με λουλούδια. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα της ανώνυμης αξιολόγησης των υπηρεσιών που σου προσφέρουν αυτά τα μαγαζιά μέσω ενός ερωτηματολογίου, το οποίο αφορά κυρίως την επιχείρηση και τον τρόπο λειτουργίας της.

Αυτό με την σειρά του σου δίνει μία έκπτωση των πέντε ευρώ για κάθε επόμενη κράτηση που θα κάνεις. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα εσύ ο ίδιος να λαμβάνεις ενεργό ρόλο στην αξιολόγηση του ίδιου του μαγαζιού φανερά πλέον κάνοντας απλά ένα rating, βαθμολογώντας τι σου άρεσε ή τι δεν σου άρεσε.

Πλέον ο πελάτης αποκτά φωνή και μπορεί να αξιολογεί από το αν του άρεσε το ίδιο το σέρβις μέχρι αν έμεινε ευχαριστημένος από το πρόγραμμα του μαγαζιού.

Υπάρχει η δυνατότητα και για κάποιο σχόλιο του χρήστη;

Ουσιαστικά οι δυνατότητες όπως είπαμε και παραπάνω είναι η χρήση ενός ανώνυμου ερωτηματολογίου και η κριτική για το ίδιο το μαγαζί. Όπως καταλαβαίνεις γράφοντας μία κριτική δημιουργείται ένα rating και ένα review στο ίδιο το μαγαζί, όπου ο καθένας μπορεί να μπει και να δει πριν κλείσει τα reviews του κάθε μαγαζιού και να τον διευκολύνει στην απόφαση του!

Ραφαήλ Κανελλόπουλος

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να προσεγγίσεις τέτοιου είδους μαγαζιά;

Κοίταξε να δεις είχα κάποιους ανθρώπους ιδιοκτήτες ορισμένων νυκτερινών κέντρων, που είναι πολύ φίλοι μου και τους οποίους ευχαριστώ πολύ για τη βοήθεια τους.

Έκτοτε και μέσω αυτόν γνώρισα σιγά σιγά και τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες και ας μην ξεχνάμε πως ο στόχος ήταν η προσέγγιση επιχειρηματιών και ιδιοκτητών καθώς θέλουμε μία άμεση συνεργασία με τα μαγαζιά προκειμένου να βοηθήσουμε και τον χώρο.

Κάθε χώρος έχει τις ιδιαιτερότητες του, αλλά μέσω των κατάλληλων γνωριμιών ήταν κάτι το οποίο επετεύχθη σχετικά εύκολα και το δέχτηκαν πολύ θετικά!

Τι άλλο θα ήθελες να μας πεις…

Χμμμ… Σε ό,τι αφορά το επιχειρείν από τη μία θεωρώ ότι το να κάνεις κάτι μόνος σου είναι ναι μεν δύσκολο και έχει αρκετό τρέξιμο από τα ραντεβού, τα διαφημιστικά, το business plan, μέχρι και τα τηλέφωνα που πρέπει να κάνεις στους ίδιους τους χρήστες προκειμένου να πάρεις ένα feedback αυτού που προσέφερες.

Από την άλλη αν κάποιος που διαβάζει αυτήν την συνέντευξη έχει μία ιδέα και θέλει να την υλοποιήσει, γνώμη μου είναι, ότι αν πιστέψει στην ιδέα του και το πλάνο του είναι βιώσιμο, πρέπει να τολμήσει να κάνει την ιδέα πράξη, αν και σίγουρα θα συναντήσει κάποιες δυσκολίες.

Από τη μία μπορείς να οργανώσεις τον χρόνο σου και να τα προλάβεις να λάβεις γρήγορα κάποιες αποφάσεις. Από την άλλη πιστεύω όπως είπα και πιο πριν ότι αν έχεις μία ιδέα καλή ξεκίνα την.

Σίγουρα θα βρεις ανθρώπους να σε στηρίξουν και από το προσωπικό σου περιβάλλον (που εμένα με έχουν βοηθήσει πολύ) και σίγουρα μετ’ έπειτα στο μέλλον αν η ιδέα σου είναι καλή θα μπορέσεις να βρεις με κάποιον τρόπο μία χρηματοδότηση, όπου θα το στηρίξει και θα την ανεβάσει σ’ ένα επόμενο επίπεδο.

Επομένως, στην Ελλάδα του σήμερα λες ότι είναι εφικτό να αναπτυχθεί η επιχειρηματικότητα και δη η νεανική;

Τα πάντα για μένα είναι εφικτά. Και πύραυλο αν θες να κατασκευάσεις μπορείς! Διότι πιστεύω πως όλα μπορούν να γίνουν. Το ζήτημα είναι η προσπάθεια την οποία θα καταβάλλεις.

Σίγουρα στην Ελλάδα του 2019 ζεις σε ένα «εχθρικότατο» περιβάλλον για μπορέσεις να κάνεις επιχειρηματικές κινήσεις. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάτι δεν μπορεί να δημιουργηθεί και να ανθήσει πιο δύσκολα μεν, αλλά όχι ακατόρθωτα δε.

Που στοχεύεις;

Σαφέστατα θα ήθελα να εξελιχθεί αυτή η εφαρμογή, όπως έχουν εξελιχθεί και πολλές άλλες προκειμένου να βοηθήσει πάρα πολύ κόσμο. Στοχεύω αυτή η εφαρμογή να γίνει ο τρόπος, με τον οποίο θα κάνει κάποιος τις κρατήσεις του και πιστεύω ότι είναι εφικτό να γίνει.

Ο κόσμος ήδη βρίσκεται σε αυτό το σημείο από τη στιγμή που η τεχνολογία έχει εισχωρήσει στις ζωές μας ως κουλτούρα και τρόπο ζωής πλέον.

Άμεσα στοχεύουμε στην καλοκαιρινή σεζόν, όπου θα είναι και το μεγάλο μας άνοιγμα και πιο μετά την επέκταση μας προς Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Σκοπεύουμε να πιάσουμε όλη την Ελλάδα και γιατί όχι κάποια στιγμή και στο εξωτερικό.

Η διαφορά αυτής της εφαρμογής ήταν ότι σε σχέση με άλλες εφαρμογές που υπήρχαν στο εξωτερικό εισήχθησαν στην Ελλάδα (πχ αυτή για τα ταξί ή για το φαγητό).

Αυτή τη στιγμή αυτή η εφαρμογή δεν υπάρχει στο εξωτερικό, αλλά υπάρχει στην Ελλάδα και με τις κατάλληλες επιχειρηματικές και επενδυτικές κινήσεις ο σκοπός μας είναι να τη βγάλω στο εξωτερικό!

Θεωρείς ότι το κομμάτι της πολιτικής θα μπορούσε να σε βοηθήσει σε κάποια πράγματα;

Σίγουρα το κομμάτι της πολιτικής και ο χώρος της πολιτικής σε εκπαιδεύει σε κάποιες καταστάσεις ή συμπεριφορές όπως το κομμάτι της επικοινωνίας. Παρ’ όλ’ αυτά όσον αφορά το κομμάτι των επαφών τουλάχιστον ακόμη δεν με έχει βοηθήσει κάπου.

Χρόνο για σένα έχεις;

Ο χρόνος μπορεί να χωριστεί σε δύο κομμάτια. Από τη μία εκείνος που γυρίζεις έξω, κινήσε, πας σε ραντεβού. Ο χρόνος που καταναλώνεις στη διοίκηση της εφαρμογής και στην ανάπτυξή της δηλαδή και ο χρόνος ο οποίος μπορεί να είσαι σπίτι σου, αλλά να το σκέφτεσαι συνέχεια από όταν κάνεις μπάνιο μέχρι όταν τρως.

Μπορεί ας πούμε την ώρα που τρως να σου έρθει μία ιδέα και να παρατήσεις το φαϊ προκειμένου να ψάξεις κάτι. Δε σου κρύβω ότι από τότε που ξεκίνησε όλη αυτή η ιδέα -από το καλοκαίρι του 2017- κοιμόμουνα το ξημέρωμα, γιατί με βοηθούσε ένας φίλος από Αμερική και ξύπναγα την άλλη μέρα απασχολούμενος με αυτό.

Είναι η ζωή σου πλέον και ζεις με αυτό. Αν το θεωρήσεις ότι είναι μία ακόμη δουλειά που απλά πας και κάνεις το οχτάωρό σου πολύ πιθανό να αποτύχει.

Ευχαριστούμε πολύ τον Ραφαήλ Κανελλόπουλος για την υπέροχη συνέντευξη!

Φωτογραφίες και Συνέντευξη: Κατσίκη Ηλέκτρα

Μπορείτε να βρείτε την εφαρμογή:

https://play.google.com/store/apps/details?id=gr.softweb.e_night&hl=el

https://itunes.apple.com/us/app/e-night/id1441775349

https://www.facebook.com/enightapp/?ref=py_c

https://www.instagram.com/enight.app/?hl=el

Σχόλια