10 ταινίες μικρού μήκους  που θεωρούνται αριστουργήματα

Οι ταινίες μικρού μήκους αποτελούν μία ξεχωριστή κατηγορία του σινεμά. Και με τον όρο “ξεχωριστή” δεν αναφέρομαι μόνο στο είδος, αλλά και στην ιδιαιτερότητα της κατηγορίας. Οι ταινίες μικρού μήκους είναι κάτι πιο προσωπικό για έναν δημιουργό. Θίγουν κοινωνικά ζητήματα, έντονα συναισθήματα, σκέψεις, καταστάσεις. Η διάρκεια τους ξεκινάει από πέντε λεπτά και δεν ξεπερνάει τα σαράντα. Μία καλή ταινία μικρού μήκους αποτελεί ένα “συμπυκνωμένο” αριστούργημα. Ένα ολιγόλεπτο βίντεο που μπορεί να σου προκαλέσει αισθήματα και αντιδράσεις που μεγάλες εμπορικές παραγωγές δύο+ ωρών δεν μπορούν.

Παρακάτω είναι μία λίστα 10 ταινιών που μπορείτε να παρακολουθήσετε. Η επιλογή είναι καθαρά προσωπική, όμως σίγουρα είναι ένα καλό αντιπροσωπευτικό δείγμα καθώς συγκαταλέγονται όλα τα είδη. Μπορείτε να προσθέσετε στα σχόλια τις δικές σας αγαπημένες και να μεγαλώσετε τη λίστα αυτών των μικρών έργων τέχνης.

1. An Andalusian Dog

Ο “Ανδαλουσιανός σκύλος” είναι η πιο παλιά και η πιο ανατριχιαστική ταινία της λίστας. Γυρισμένη το 1929 με τη συμβολή του Σαλβαντόρ Νταλί στο σενάριο. Σουρεαλιστικές, ασπρόμαυρες, βουβές σκηνές, με τη στιγμή που γίνεται η τομή στο μάτι να ξεχωρίζει. Αποτελεί μέχρι σήμερα το πιο ξεκάθαρο δείγμα σουρεαλιστικής έκφρασης στο χώρο του σινεμά. Τη συνιστώ μόνο σε όσους έχουν γερά νεύρα.

2. The Red Balloon

Το κόκκινο μπαλόνι. Γαλλική παραγωγή γυρισμένη το 1956. ταινίες μικρού μήκουςΔιηγείται την ιστορία ενός αγοριού και ενός κόκκινου μπαλονιού που έχει τη δική του προσωπικότητα. Είναι ίσως η πιο γνωστή ταινία μικρού μήκους στο ευρύ κοινό και έχει στην κατοχή της ένα όσκαρ. Η vintage αισθητική της και η σκηνή με τα πολύχρωμα μπαλόνια -την οποία όλοι θα έχουν δει κάποια στιγμή στη ζωή τους ακόμα και αν δεν έχουν παρακολουθήσει την ταινία- την έχουν καταστήσει από τις πιο αγαπημένες ταινίες μικρού μήκους μέχρι και σήμερα.

 

3. Vincent

Αυτό το εξάλεπτο ανατριχιαστικό animation είναι δημιούργημα του Tim Burton. Μία από τις πρώτες του κινηματογραφικές απόπειρες, το 1982, περιέχει αναφορές από το Nightmare before Christmas, το Frankenweenie, το Beetlejuice και άλλες μετέπειτα ταινίες του Burton. Ο ίδιος έχει δηλώσει πως το Vincent είναι ό,τι καλύτερο του έχει συμβεί: “Είναι καλύτερο από ένα αστέρι στο Hollywod, είναι αθανασία”

4. Hotel Chevalier

Μία ταινία του Wes Anderson διάρκειας 13 λεπτών. Γυρίστηκε το 2007 και θεωρείται prequel του Darjeeling Limited καθώς είναι μία από τις ερωτικές ιστορίες που ο Jason Schwartzman αφηγείται στην ταινία. Συμπρωταγωνίστρια του είναι η Natalie Portman και τα γεγονότα εξελίσσονται σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου με εντυπωσιακά θερμά χρώματα, ανάλογα της αισθητικής που βλέπουμε σε όλες τις ταινίες του Anderson.

5. Lila

Αυτή η ταινία είναι λιγότερο γνωστή από τις υπόλοιπες, όμως όποιος αγαπάει το Amelie, θα την λατρέψει. Η Lila είναι ένα κορίτσι που δεν μπορεί να δεχτεί την ρηχή πραγματικότητα και χρησιμοποιεί την φαντασία της για να την αλλάξει και να την προσαρμόσει στα μέτρα της. Ένα γλυκό, ευφάνταστο παραμύθι του Carlos Lascano γεμάτο όμορφες εικόνες και ονειρεμένη μουσική.

6. Cashback

Το Cashback είναι γνωστό ως ταινία αλλά αρχικά ξεκίνησε το 2004 ως short film που αργότερα εξελίχθηκε σε ολοκληρωμένη ταινία. Πολύ πρωτότυπο σενάριο και χρήση εφέ με τέτοιον τρόπο, ώστε να δημιουργείται υπέροχη ατμόσφαιρα. Η ιστορία ενός νεαρού που μετά από τον χωρισμό του αρχίζει να υποφέρει από insomnia (πρόβλημα αϋπνίας σε βαθμό που δεν ξεχωρίζεις πια αν είσαι ξύπνιος ή αν ονειρεύεσαι). Για να το αντιμετωπίσει πιάνει δουλειά σε νυχτερινή βάρδια στο τοπικό σούπερ μάρκετ και εκεί η φαντασία του αρχίζει να αγριεύει.

7. The Blue Umbrella

Η μπλε ομπρέλα είναι ένα animation μικρού μήκους της Pixar που εκπλήσσει ευχάριστα όποιον το παρακολουθεί. Έχει διάρκεια 7 μόλις λεπτά και προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2013 αμέσως πριν την προβολή της ταινίας Monsters University. Με μία πρώτη ματιά φαίνεται παιδικό, αλλά μπορεί να συγκινήσει κάθε ενήλικο που θα το δει. Μία πολύ γλυκιά ιστορία σε σκοτεινό κλίμα με τη συνοδεία υπέροχης μουσικής. Είναι ίσως ό,τι καλύτερο έχει βγάλει η Pixar τα τελευταία χρόνια.

8. Και εγώ για μένα

Από τις ελληνικές ταινίες μικρού μήκους διάλεξα το “Και εγώ για μένα”, γιατί ήταν αυτή που έχω ξεχωρίσει λίγο περισσότερο μέσα από τις πολλές εξίσου καλές ταινίες Ελλήνων δημιουργών. Συγκινητική με έναν σκληρό τρόπο, με σενάριο και εικόνες που δε θα σε αφήσουν να πάρεις τα μάτια σου από την οθόνη. Συμμετέχουν πολλοί αξιόλογοι ηθοποιοί ανάμεσα στους οποίους είναι ο Ντίνος Αυγουστίδης και ο Μηνάς Χατζησάββας.

9. The Maker

Μία λυπητερή αλλά ταυτόχρονα γλυκιά ιστορία. Ένα πεντάλεπτο animation που θα σε κάνει να δακρύσεις, ενώ ταυτόχρονα χαμογελάς. Ο πρωταγωνιστής της ιστορίας, αν και είναι ένα παράξενο πλάσμα μοιάζει ανατριχιαστικά αληθινός. Επειδή νιώθει μόνος του και επειδή δεν μπορεί να μοιραστεί με κανέναν την υπέροχη μουσική του, αποφασίζει να “δημιουργήσει” κάποια να του κάνει παρέα.

10. Drive Home

Για το τέλος άφησα όχι κάποια ταινία αλλά ένα τραγούδι. Το “Drive Home” του Steven Wilson είναι ένα υπέροχο εννιάλεπτο τραγούδι για το οποίο έχει δημιουργηθεί ένα από τα καλύτερα animations. Η μουσική οπτικοποιείται με έντονες εικόνες και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό.

 

Σχόλια