Βιβλία που σίγουρα πρέπει να διαβάσεις αν θέλεις περάσεις απολαυστικά την ώρα σου!

 

Αν ψάχνεις για μια δραστηριότητα που θα δώσει νέα πνοή στις ελεύθερες ώρες σου και θα προάγει την πνευματική σου ανάπτυξη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο δεν θα μπορούσες να σκεφτείς πιο ιδανική ασχολία από την ανάγνωση. Πριν βιαστείς να απορρίψεις μία τέτοια εκδοχή έχε κατά νου πως η ανάγνωση δεν απευθύνεται μόνο σε φανατικούς βιβλιοφάγους.

Ακόμα κι αν δεν έχεις διαβάσει ούτε μια σελίδα στη ζωή σου, ακόμα κι αν αποφεύγεις τα βιβλία για κάποια περισσότερο «εύπεπτη» δραστηριότητα, ποτέ δεν είναι αργά για μια νέα συγκίνηση.

Υπάρχουν χιλιάδες ανάλαφρα βιβλία που περιμένουν να σε ενθουσιάσουν, να σου προσφέρουν ερεθίσματα, να σε κάνουν να δεις τη ζωή από άλλη οπτική γωνία. Γιατί δεν είναι όλα τα βιβλία δυσνόητα και ασυνάρτητα. Με το κατάλληλο βιβλίο για συντροφιά δεν θα αργήσεις να καταλάβεις ότι η ανάγνωση μπορεί να μετατραπεί σε μια άκρως απολαυστική και διασκεδαστική διαδικασία.

Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένα ανάλαφρα βιβλία που σε προκαλούν να τα γνωρίσεις και να επωφεληθείς από όσα έχουν να σου προσφέρουν.

1)Μπρίτζετ Τζόουνς: Το ημερολόγιο- Helen Fielding

Στην ώριμη πια ηλικία των τριάντα ετών η Μπρίτζετ αρχίζει να καταγράφει στιγμές από τη ζωή της στο ημερολόγιο της. Μια ζωή που μοιάζει να ακολουθεί με μαθηματική ακρίβεια το νόμο του Μέρφι.. Ό,τι μπορεί να πάει στραβά, θα πάει. Έτσι και η ζωή της ηρωίδας γίνεται όλο και πιο μελανή με το πέρας του χρόνου. Η ατυχία δε λέει να την εγκαταλείψει. Πιστοί σύντροφοι της το ποτό και το τσιγάρο. Η ερωτική της ζωή φαντάζει προβληματική, καθώς είναι ανύπαντρη και οι γνωριμίες της με τους άντρες αποδεικνύονται ανούσιες. Με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς είναι αποφασισμένη να θέσει στόχους για να απαλλαγεί από τις κακές συνήθειες, να αδυνατήσει και να μπει σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο.

Μια ανάλαφρη ιστορία δοσμένη με άφθονο χιούμορ που υπόσχεται να χαρίσει γέλιο και ευχαρίστηση στον αναγνώστη. Ένα βιβλίο που διακατέχεται από τεράστια δόση αληθοφάνειας, η ηρωίδα που περιγράφεται ίσως και να είναι η γυναίκα της διπλανής πόρτας. Θίγονται προβληματισμοί που μαστίζουν την κοινωνία μας, όπως η θέση της γυναίκας και οι στερεοτυπικές αντιλήψεις που περιστοιχίζουν την ύπαρξή της. Μέσα από την κωμικότητα του βιβλίου εγείρονται προβληματισμοί που απασχολούν τον άνθρωπο από την αρχή της εμφάνισης του στον κόσμο. Ξεκαρδιστική και πανέξυπνη σύνθεση που σίγουρα θα σε συγκινήσει.

2)Η Αλίκη στη χώρα των ψεμάτων- Ελένη Δαφνίδη

Τα λεφτά δεν φέρνουν πάντα την ευτυχία. Το ίδιο θα συμβεί και στην περίπτωση της Μυρτώς. Όταν ο πατριός της και η κόρη του φθονήσουν την τύχη της ένα αποτρόπαιο γεγονός θα λάβει χώρα, η απόπειρα δολοφονίας της ευκατάστατης κοπέλας. Για κακή τους τύχη όμως το σχέδιο οδηγείται στην αποτυχία. Η Μυρτώ είναι ζωντανή, αλλά πέφτει σε κώμα. Κρατιέται με πείσμα στη ζωή και έχει επίγνωση του τι συμβαίνει γύρω της. Η συνύπαρξη της Μυρτώς με την Αλίκη, μια κοπέλα που δουλεύει στο νοσοκομείο, θα αποβεί μοιραία και για τις δύο κοπέλες. Ακόμα και στην κατάσταση που βρίσκεται η ηρωίδα είναι αποφασισμένη να ξεσκεπάσει τη σκευωρία που διενεργήθηκε εις βάρος της.  Άλλωστε όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος…

Ένα ξεκαρδιστικό μυθιστόρημα που ξεχωρίζει με την απρόβλεπτη πλοκή του και τις χιουμοριστικές ατάκες του. Θα σε διασκεδάσει απίστευτα από την πρώτη μέχρι και την τελευταία σελίδα και η προσοχή σου θα επικεντρωθεί στην πρωτότυπη αυτή ιστορία. Βιβλίο που διαβάζεται απνευστί και προκαλεί ανάμεικτα συναισθήματα, γέλιο και συγκίνηση συνταιριάζονται με τον πιο αρμονικό τρόπο. Ευφάνταστο ανάγνωσμα που δεν θα σε απογοητεύσει ούτε στιγμή.

3)Η φάρμα των ζώων- George Orwell

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα αγρόκτημα όπου τα ζώα επιθυμούν να απαλλαγούν από την καταπίεση ενός ανθρώπου δυνάστη. Η λύση είναι να πάρουν την εξουσία στα χέρια τους. Πρωτοστάτες σε αυτό το εγχείρημα θα σταθούν τα γουρούνια ως πιο αρμόδια από τα άλλα ζώα σχετικά με τα διοικητικά ζητήματα. Όμως τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται… Η νέα εξουσία δεν είναι τελικά όπως την φαντάστηκαν τα υπόλοιπα ζώα, είναι ίσως χειρότερη ακόμα και από το προηγούμενο καθεστώς.

Αλληγορικό έργο με πρωταγωνιστές ζώα που περνάει κοινωνικά μηνύματα και αφυπνίζει τη συνείδηση του αναγνώστη. Ευφυέστατο ανάγνωσμα που δεν κουράζει ούτε στιγμή, η έκταση του βιβλίου είναι ιδανική για να θιχτούν τα φλέγοντα ζητήματα και η πλοκή εκτυλίσσεται απλά και αβίαστα. Μια απεικόνιση της κοινωνίας συγχρονικά και διαχρονικά  με δηκτικό χιούμορ, μια ευοίωνη και φαινομενικά ευνοϊκή εξουσία που, όταν τελικά έρθει στην επιφάνεια, δεν απέχει σε τίποτα από τις προηγούμενες.

4)Ένας άντρας, τρεις γυναίκες και μια χήνα- Richard Russo

Ο Χένρυ είναι καθηγητής αγγλικών σε ένα πανεπιστήμιο της Αμερικής και προσωρινός πρόεδρος του ιδρύματος. Πρόκειται για έναν άνθρωπο που επιδιώκει να τηρεί την ισορροπία στις ανθρώπινες σχέσεις και την αρμονική σύμπνοια με κάθε άνθρωπο που βρίσκεται στον περίγυρό του. Τρυφερός, αστείος και καλοπροαίρετος, ο καθηγητής με τον μοναδικό χαρακτήρα του και την επιτατική αίσθηση του καθήκοντος προσπαθεί να συμβιβαστεί με όλους γύρω του. Σύζυγος, εν δυνάμει ερωμένες, φοιτητές και συνάδελφοι σε ένα κωμικό γαϊτανάκι με επίκεντρο τον καλοκάγαθο καθηγητή. Και όλα αυτά μέχρι να καταλήξει στην τελική διαπίστωση για τις ανθρώπινες σχέσεις.

Βιβλίο που χαρίζει άφθονο γέλιο στον αναγνώστη και περνάει με απλό και κατανοητό τρόπο εύστοχα διδάγματα. Ο άνθρωπος δεν μπορεί να τους έχει όλους ικανοποιημένους στη ζωή του ακόμα κι αν καταβάλλει τη μέγιστη προσπάθεια. Πάντα κάποιος θα δυσανασχετεί ή θα καταλήξουν όλοι με παράπονα. Περιπέτειες που θα σε διασκεδάσουν και θα σε προβληματίσουν βαθιά για τις ανθρώπινες σχέσεις.

5)Η όχι και τόσο τέλεια ζωή μου- Sophie Kinsella

Η ζωή της Κέιτι δεν είναι αυτή ακριβώς που ονειρευόταν. Νοικιάζει ένα καταθλιπτικό διαμέρισμα μαζί με περίεργους συγκατοίκους και καθημερινά παλεύει με τις μηχανορραφίες στο χώρο εργασίας της. Στον αντίποδα βρίσκεται η Ντιμίτερ, το αφεντικό της με την ιδανική ζωή, την πλούσια γκαρνταρόμπα και την αριστοκρατική κατοικία. Έτσι προσπαθεί να παραμορφώσει την πραγματικότητα στο ίντερνετ και επιλέγει προσεκτικά τις φωτογραφίες που θα την αναδείξουν επιτυχημένη στα μάτια της φίλης της που ζει στο εξωτερικό. Όταν απολύεται από τη δουλειά της αποφασίζει να μετακομίσει στη φάρμα της οικογένειας της στο Σόμερσετ και να τους βοηθήσει να δημιουργήσουν ένα εναλλακτικό θέρετρο. Το Λονδίνο φαντάζει πια ένα μακρινό όνειρο. Μέχρι τη στιγμή που θα έρθει η Ντιμίτερ ως πελάτισσα. Η Κέιτι οφείλει να ανακαλύψει το πραγματικό νόημα της ζωής και να σκεφτεί προσεκτικά το μέλλον της.

Ανάλαφρο βιβλίο που χαλαρώνει τον αναγνώστη και του προσφέρει απίστευτες στιγμές γέλιου. Οι επιθυμίες που συχνά δεν ανταποκρίνονται στον πραγματικό τρόπο ζωής παρουσιάζονται με καυστικό τρόπο και δημιουργούν απόλυτη ταύτιση μεγάλης μερίδας του αναγνωστικού κοινού με την ηρωίδα. Οι σπαρταριστές και χιουμοριστικές περιπέτειες της Κέιτι θα σου κρατήσουν ευχάριστη συντροφιά και θα ανταμείψουν την επιλογή σου. Απολαυστικό και διδακτικό μυθιστόρημα.

Σχόλια