Μπορεί ο Καρλ Λάγκερφελντ να μην είναι πλέον μαζί μας, αλλά η επιρροή του στο χώρο της μόδας -και στη ζωή μου θα είναι πάντα αισθητή!

Ο Καρλ Λάγκερφελντ έφυγε σε ηλικία 86 ετών, αφήνοντας τον κόσμο της μόδας, πολύ πιο φτωχό. Σχεδιαστής μόδας, φωτογράφος και στιλίστας είναι μόνο λίγα από τα πράγματα, που ήταν ο -για 36 χρόνια- καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Channel. Ο χώρος της μόδας δεν θα τον ξεχάσει ποτέ, γι’ αυτό και ετοίμασα ένα άρθρο με τα καλύτερα αποφθέγματα του Καρλ Λάγκερφελντ.

Πριν δούμε, όμως, τα αποφθέγματα του Καρλ Λάγκερφελντ, ας μάθουμε κάποια πράγματα για τη ζωή του.

αποφθέγματα του Καρλ ΛάγκερφελντΓεννήθηκε στη Γερμανία πιθανότατα στις 10 Σεπτεμβρίου 1933. Η ημερομηνία γέννησής του, βλέπεις, ήταν μια πληροφορία που δεν αποκάλυπτε.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ο γόνος μιας ιδιαίτερα εύπορης οικογένειας βιομηχάνων και η μητέρα του μετακόμισαν στο Παρίσι.

Εκεί, προσελήφθη ως βοηθός του Γάλλου μόδιστρου, Pierre Balmain, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε ως στιλίστας για τους οίκους Jean Patou, Chloe και Fendi.

Από το 1965, ανέλαβε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στον οίκο Fendi, ενώ το 1983 διορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής στον οίκο Chanel, για τις συλλογές: haute couture, ready-to-wear και αξεσουάρ. Ο Καρλ Λάγκερφελντ πέθανε μετά από μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας.

21 αποφθέγματα του Καρλ Λάγκερφελντ:

1. Χιούμορ και λίγο θράσος. Αυτά χρειάζεται ένας θρύλος να για επιβιώσει.

2. Η μόδα δεν αφορά μόνο τα ρούχα, αλλά κάθε είδους αλλαγή.

3. Μη χρησιμοποιείς τη λέξη «φθηνός». Στις μέρες μας μπορούν όλοι να ντυθούν κομψά, με οικονομικά ρούχα -και οι πλούσιοι αγοράζουν τέτοια ρούχα. Μπορείς να είσαι κομψός, φορώντας μόλις ένα T-Shirt και τζιν. Είναι στο χέρι σου.

4. Η κομψότητα είναι σαν τη μαγιονέζα. Είτε είναι νόστιμη, είτε δεν είναι.

5. Είμαι καρικατούρα του ίδιου μου του εαυτού και μου αρέσω έτσι. Είναι σαν να φοράω ένα προσωπείο. Για εμένα το Καρναβάλι της Βενετίας διαρκεί όλο το έτος.

6. Τα πόδια μου πατούν στη γη, απλά όχι αυτή τη γη

7. Πολυτέλεια είναι η ευκολία ενός T-Shirt σ’ ένα πολύ ακριβό φόρεμα.

8. Μη ντύνεσαι για να καταπλήξεις τα πλήθη, αλλά για να επιβιώσεις.

9. Αν πετάξεις χρήματα από το παράθυρο, πρέπει να το κάνεις με χαρά. Μη σκεφτείς πως δεν θα έπρεπε να το κάνεις, είναι τόσο μεσοαστικό.

10. Η ματαιοδοξία είναι το πιο υγιές πράγμα στη ζωή.

11. Ποτέ δεν κάπνιζα, ποτέ δεν έπινα και ποτέ δεν έκανα ναρκωτικά. Το αστείο είναι ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο βαρετό από τους ανθρώπους που κάνουν όλα αυτά. Οι περισσότεροι φίλοι μου τουλάχιστον πίνουν και καπνίζουν.

12. Σε έναν κόσμο που τρώει κρέας και φοράει δερμάτινα παπούτσια ή ακόμα και ρούχα, οι συζητήσεις περί γούνας μου φαίνονται παιδαριώδεις.

13. Η μόδα είναι μία μορφή επικοινωνίας που δημιουργεί τον εαυτό της μέσα από τα ρούχα, για να ερμηνεύσει την πραγματικότητα.

14. Ποτέ δεν είσαι υπερβολικά ή όχι αρκετά επίσημα ντυμένη με ένα Μικρό Μαύρο Φόρεμα.

15. Η αλλαγή είναι ο πιο υγιής τρόπος επιβίωσης.

16. Αν είσαι φθηνός (ως άνθρωπος), τίποτα δεν βοηθά.

Δες εδώ τα πρότυπα της μόδας ανά δεκαετία!

17. Οι φόρμες είναι σημάδι ήττας. Έχασες τον έλεγχο της ζωής σου και έτσι πήγες και αγόρασες φόρμες.

18. Εσύ πρέπει να ταιριάζεις τα ρούχα. Όχι τα ρούχα σε εσένα.

19. Αυτοσχεδίασε. Γίνε δημιουργικός. Όχι, γιατί πρέπει, αλλά επειδή το θέλεις. Η εξέλιξη είναι το μυστικό για να κάνεις το επόμενο βήμα.

20. Η μόνη αγάπη στην οποία πιστεύω είναι αυτή που έχει μια μάνα για τα παιδιά της.

21. Είμαι κάπως σαν νυμφομανής με τη μόδα, που όμως δεν φτάνει ποτέ σε οργασμό.

Σχόλια