Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το Σύνδρομο της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων;

Θυμάσαι την ταινία κινουμένων σχεδίων; Θυμάσαι που κάπου στην αρχή η Αλίκη ακολουθώντας τον λαγό, πέφτει σε μια τρύπα και ενώ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση το περιβάλλον γύρω της φαίνεται αλλοιωμένο και περίεργο; Το Σύνδρομο Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων είναι κάπως έτσι…

Για παράδειγμα, στην ταινία, οι γραμμές των τοίχων δεν είναι ευθείες αλλά κυματιστές, ενώ όταν περνάει από έναν καθρέφτη το είδωλό της είναι ανάποδο. Περισσότερο χαρακτηριστική, βέβαια, είναι η συνεχής αυξομείωση του μεγέθους του σώματός της και η έντονη αντίθεσή του με το περιβάλλον.

Η ταινία αυτή, λοιπόν, βασίζεται στο βιβλίο του Charles Lutwidge Dodgson με το ψευδώνυμο Lewis Carroll, “Oι Περιπέτειες της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων”, το οποίο δημοσιεύεται το 1865.

Ο συγγραφέας φημολογείται πως έπασχε από έντονες και συνεχείς ημικρανίες με περίεργα οπτικά συμπτώματα που επηρέαζαν τον τρόπο που αντιλαμβανόταν την πραγματικότητα. Ενώ, πάραλληλα, ίσως να είχε βιώσει κάποια από τα συμπτώματα που περιέγραφε στο βιβλίο του.

Περίπου έναν αιώνα μετά, το 1955 κατοχυρώνεται επίσημα το σύνδρομο της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων από τον Βρετανό ψυχίατρο John Todd.

Τι είναι το Σύνδρομο Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων ή αλλιώς AIWS;

Το Σύνδρομο της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων είναι μια σπάνια νευρολογική πάθηση που προκαλεί προσωρινά επεισόδια διαστρεβλωμένης αντίληψης και αποπροσανατολισμού. Το σύνδρομο μπορεί να επηρεάσει διάφορες αισθήσεις, όπως την όραση, την αφή, την ακοή, καθώς και την αίσθηση του χρόνου.

(A) Alice experiences partial macrosomatognosia, and (B) Alice experiences total-body microsomatognosia. Illustrations by John Tenniel (1890).

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα επεισόδια του συνδρόμου διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, τα πιο κοινά συμπτώματα είναι τα εξής:

  • Ημικρανίες

Τα άτομα με AIWS είναι πολύ πιθανό να πάσχουν από ημικρανίες.

  • Παραμόρφωση μεγέθους

Ο πάσχων νιώθει το σώμα του ή τα αντικείμενα γύρω του να γίνονται μικρότερα από το κανονικό (micropsia) ή μεγαλύτερα (macropsia).

  • Διαστρέβλωση αντίληψης

Ίσιες γραμμές μπορεί να φαίνονται κυματιστές, άνθρωποι και αντικείμενα ίσως φαίνονται τεντωμένα – ξεχειλωμένα, τρισδιάστατα αντικείμενα να φαίνονται επίπεδα ή αντικείμενα να μετακινούνται ή να είναι πιο κοντά/μακριά από ό,τι είναι στην πραγματικότητα κ.α.

  • Διαστρέβλωση χρόνου

Χάνεται η αίσθηση του χρόνου. Ο πάσχων ίσως νιώθει πως ο χρόνος κυλά γρηγορότερα ή βραδύτερα απ’ ότι στην πραγματικότητα.

  • Διαστρέβλωση ήχου

Κάθε ήχος μοιάζει δυνατός και διαπεραστικός.

Τι προκαλεί το AIWS;

Δεν έχει αποκωδικοποιηθεί πλήρως και χρειάζεται περισσότερη έρευνα πάνω στο τι προκαλεί το σύνδρομο. Ωστόσο, η ημικρανία θεωρείται η κύρια αιτία στους ενήλικες και ο ιός Epstein-Barr στα παιδιά. Άλλες πιθανές αιτίες:

  • Επιληψία
  • Λοιμώδη ή μεταδοτικά νοσήματα
  • Εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις
  • Ψυχιατρικές διαταραχές
  • Ναρκωτικά

Σημείωση: Η διαστρέβλωση της αντίληψης και η παραμόρφωση του περιβάλλοντος που χαρακτηρίζουν το σύνδρομο της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων δεν αποτελούν παραισθήσεις ή ψευδαισθήσεις, ενώ το Σύνδρομο Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων χρειάζεται να διαχωριστεί από το φάσμα της σχιζοφρένειας και άλλων ψυχωτικών διαταραχών.

Σχόλια